A Gigabyte az ATI helyett az Nvidiára kíván koncentrálni?

Tóth Kristóf, 2003. november 29. 22:46
A Gigabyte Technology a napokban állítólagosan arról értesítette partnereit, hogy termékkínálatában a közeljövőben jelentős mértékben csökkenni fog az ATI Technologies-féle grafikus processzorokkal szerelt videokártyák aránya, vagyis a vállalat a jövőben inkább a konkurens Nvidia termékeire kíván koncentrálni.
A Gigabyte Technology 2002 elején az elsők közt dobott piacra úgynevezett Powered by ATI Radeon grafikuskártyákat, nem sokkal azt követően, hogy felhagyott az Nvidia-féle GeForce3 kártyák gyártásával, illetve forgalmazásával.

Az idők azonban változnak, és most minden jel arra mutat, hogy a cég újra a Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű Nvidia grafikuschipjeinek kíván nagyobb bizalmat szavazni. Magukat megnevezni nem kívánó források tudni vélik, hogy a Gigabyte Technology nem tervezi, hogy a jövőben esetleg felhagy az ATI alapokon nyugvó grafikus megoldások gyártásával, az azonban biztosra vehető, hogy ezen termékek házon belüli részesedése hamarosan alaposan ötven százalék alá fog csökkenni. Más források tudni vélik, hogy a vállalat csak egyes Nvidiát favorizáló piacokon kívánja csökkenteni az ATI termékek arányát, ami például azt jelentené, hogy Európában nem sok változás érné a vállalat jelenlegi termékkínálatát.

Jelen pillanatban az olyan élvonalbeli alaplapgyártó cégek szállítják le a legtöbb ATI Technologies grafikus processzorra épülő kártyát, mint például az ASUS, az ECS vagy éppen a Gigabyte Technology. Az ugyancsak vezető alaplapgyártónak számító MSI egyik közeli partnere, a Medion számára gyárt ATI grafikuskártyákat, és egyes források szerint az MSI hamarosan saját márkajelzéssel ellátott ATI grafikuskártyákkal is meg fog jelenni a piacon. Az idei esztendőben egyébként az a tendencia mutatkozott ebben a szektorban, hogy a gyártók sem az Nvidia, sem az ATI Technologies mellett nem kötelezték el magukat, így például az ASUS, a Creative Technology, a Gigabyte Technology, a Diamond Multimedia, az MSI és a SUMA kínálatában egyaránt fellelhetők mindkét vállalat termékei.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50