Érkezőben az első Prescott kompatibilis alaplapok

Tóth Kristóf, 2003. november 4. 00:01

A napokban néhány dél-koreai és japán számítástechnikai kereskedés
polcán feltűntek az első olyan alaplapok, melyek immár hivatalosan
támogatják az Intel közeljövőben érkező, Prescott fejlesztési kódnevű,
SSE3 technológiával kompatibilis új Pentium 4 processzorait. Ezen
ASUSTeK Computer, illetve Sapphire Technology gyártmányú vadonatúj
alaplapok az ATI Technologies-féle Radeon 9100 IGP chipkészlet köré
épülnek.
Ahogy arról korábban beszámoltunk, Intelhez közel álló, magukat megnevezni természetesen nem kívánó források idén nyár elején azt jelentették, hogy a legfejlettebb 0,09 mikronos feszített szilícium gyártási technológiával készülő Prescott mikroprocesszorok a vártnál nagyobb fogyasztással rendelkeznek, ily módon inkompatibilisek a forgalomban lévő i865, illetve i875 chipsetes alaplapok többségével, illetve adott esetben mindegyikével. A híradások akkoriban arról szóltak, hogy az alaplapgyártó cégeknek a felmerült nehézségek miatt át kell tervezniük alaplapjaikat, az azóta eltelt időkben azonban vajmi keveset lehetett hallani olyan új alaplapokról, melyek immár hivatalos formában is támogatják az SSE3 utasításkészlettel felvértezett újgenerációs Pentium 4 chipeket.

Ezzel szemben a napokban az említett távol-keleti országokban forgalomba kerültek a világ első hivatalosan Prescott kompatibilis alaplapjai, mely újdonságok azonban nem az Intel-féle i865-ös, illetve i875-ös chipkészletre, hanem az ATI Technologies által kifejlesztett Radeon 9100 IGP-re épülnek. A kanadai székhelyű gyártó integrált alaplapi chipsetében többek közt egy DirectX 8.1 kompatibilis, leginkább a Radeon 9200-hoz hasonlítható grafikus megoldás, valamint egy kétcsatornás PC3200-as DDR (Double Data Rate) memóriakontroller lelhető fel, és gondolom mondanom sem kell, hogy a chipkészlet támogatja a 800 MHz-es QPB (Quad Pumped Bus) rendszerbusz frekvenciát. A Radeon 9100 IGP ezenkívül kezeli a külső AGP8x-os portokat is, vagyis a rá épülő alaplapok tulajdonosai esetlegesen könnyedén léphetnek tovább a DirectX 9-es technológiák irányába. Az ASUSTeK P4R800-VM típusjelzésű alaplap újdonsága Dél-Koreában jelenleg 120 dollárba kerül, a Sapphire-féle vadonatúj Axion alaplapokért pedig ugyanezen országban mintegy 105 dollárt kell fizetni.
Kulcsszavak: alaplap Sapphire Asustek

Megnyílt Magyarország vadonatúj e-sport központja

Megnyílt Magyarország vadonatúj e-sport központja, a Delta 1 Esports Café. A budapesti bázis egyedülálló módon trénereket, játékos menedzsmentet, mentorprogramokat, edzőtábort kínál az amatőr és profi e-sportolóknak, továbbá AI képzéseket minden érdeklődőnek. Az új központ küldetése, hogy felemelje az e-sport tehetségeit, segítse mindazokat, akik szeretnének ezen a területen fejlődni, érvényesülni.

2024. június 2. 17:48

SZTNH: a fiatalok kétharmada tisztában van azzal, hogy a MI használata felvethet szerzői jogi aggályokat

Tízből négy fiatal használt már mesterséges intelligencián (MI) alapuló eszközt, derül ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) idei kutatásából

2024. június 2. 15:39

Megnyílt Magyarország vadonatúj e-sport központja

Megnyílt Magyarország vadonatúj e-sport központja, a Delta 1 Esports Café. A budapesti bázis egyedülálló módon trénereket, játékos menedzsmentet, mentorprogramokat, edzőtábort kínál az amatőr és profi e-sportolóknak, továbbá AI képzéseket minden érdeklődőnek. Az új központ küldetése, hogy felemelje az e-sport tehetségeit, segítse mindazokat, akik szeretnének ezen a területen fejlődni, érvényesülni.

2024. június 2. 14:23

Az állkapocs mozgását és a környezeti zajszintet is elemzi az LG új fülhallgatója

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb TONE Free fülhallgatóját, amelyet a lenyűgöző hangzás jegyében terveztek. Az új T90S modellt grafén, azaz egyetlen atom vastagságú grafitréteg felhasználásával alkották meg, amellyel az eszköz a korábbinál kényelmesebb illeszkedést kínál. 

2024. június 2. 13:46

Reprezentatív véleménykutatás készült a mobiltárca alkalmazásokkal kapcsolatos felhasználói szokásokról

Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) újabb országos reprezentatív közvélemény-kutatást készíttetett: az Egyesület ezúttal a „Mobiltárca megoldások a felhasználók szemével – reprezentatív kutatás a mobiltárca (wallet) alkalmazásokkal kapcsolatos felhasználói szokásokról és attitűdről” témában végezte el a kétfázisú felméréseit.

2024. június 2. 11:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52