Simonyi Károly nevét veszi fel a BME villamosmérnöki-informatikai szakkollégiuma

forrás Prim Online, 2003. október 30. 12:00

2003. november 4-án tartja a Simonyi Károly Szakkollégium névadó konferenciáját. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán működő szakkollégium egy tudományos konferenciával egybekötött eseményen veszi fel a BME legendás professzorának nevét.
A szakkollégium célja, hogy összegyűjtse a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának szakmájuk iránt kiemelten érdeklődő hallgatóit, és lehetőséget nyújtson mind számukra, mind mások számára az egyetemi képzést kiegészítő, magasabb szintű ismeretek megszerzésére.

A szakkollégiumot alapító szakmai öntevékeny körök 30-40 éves tradíciókkal rendelkeznek (pl. Budavári Schönherz Stúdió: 1962, Kollégiumi Számítástechnikai Kör: 1976). Az alapító öntevékeny műhelyek magasan képzett mérnököket, kiváló kutatókat és cégvezetőket adtak a magyar és a nemzetközi informatikának és villamosmérnök-tudománynak.

A névadó Simonyi Károly, a fizika és a villamosságtan világhírű tudósa, mérnökgenerációk kedvenc tanára, akit az "év tudósa" címmel elsőként tüntettek ki, birtokosa az Akadémia legnagyobb elismerésének, az Akadémiai Aranyérmének, nevét egy róla elnevezett égitest is megörökíti. Szeretett szakmáját óriási hittel, kitartással művelte. Tisztessége, becsülete és roppant nagy tenni akarása példaképpé tette a fiatal mérnök-hallgatók számára.

A Simonyi Szakkollégium napjainkra egy 150 fős, az egyetem és az ipar által is elismerten magas színvonalú oktatási munkát végző szervezetté vált. Tagjait nemcsak a szakma közös szeretete, de baráti kötelékek is összefűzik. Sikerült korszerű minőségbiztosítást meghonosítani, és olyan szervezeti kereteket, megfelelő autonómiát kialakítani, amely a további növekedést lehetővé teszi. A felvételikre évente átlagosan 40-60 ember jelentkezik, ami a 120 fős állandó tagsághoz képest igen jelentős.

A tudományos konferencia célja, hogy egyrészt betekintést nyújtson az informatika és elektronika fejlődésének élvonalába, másrészt demonstrálja a szakkollégiumban zajló szakmai munkát. Az előadások témakörei között megtalálhatóak a kvantum-informatika, neurális hálózatok, kognitív tudományok, Dolby rendszerek, biztonsági kérdések. A konferencia védnöke dr. Arató Péter, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja. Az előadásnak a BME Informatikai épületének Kozma nagyelőadója ad helyet november 4-én, 16 órától; a bővebb információ és regisztráció a http://simonyi.sch.bme.hu honlapon.

Az esemény szponzora a T-Systems, a Simonyi Szakkollégium fő szponzora a Sun Microsystems, támogatói a Cisco, LNX és a Microsoft.
Kulcsszavak: BME konferencia egyetem

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14