A cél megkedveltetni a világhálót

Internet Hungary 2003

Szalay Dániel, 2003. október 28. 14:28

A tihanyi internetkonferencia Drajkó László, az Axelero Rt. október
végén távozó vezérigazgatójának, és utódának, a november 1-től e
posztot betöltő, korábban általános vezérigazgató-helyettesként dolgozó
Simó György előadásával folytatódott. A távozó és a helyét elfoglaló új
vezérigazgató arról beszélt, hogy az internet előnyeire, a háló
gyakorlati hasznára kell minél jobb kommunikációval felhívni a ma még
idegenkedők figyelmét.
Drajkó László arról beszélt, hogy az internethasználat terén az elmúlt egy évben számos eredmény született, például ugrásszerűen megnőtt a széles sávú net elterjedtsége, különböző tartalomfejlesztési kezdeményezések indultak meg és a Sulinet Expressz program keretében PC-khez juthatnak a háztartások. A vezérigazgató néhány, felmérésből származó adatot is ismertetett. E szerint 680 ezer olyan háztartás van Magyarországon, amelynek tagjait az ismeretek hiánya tart vissza az internetezéstől, miközben 220 ezer háztartásban a technikai feltételek a csatlakozáshoz már rendelkezésre állnak.

Az Axelero Internet szerint az elmúlt egy esztendő a hazai internet történetének eddigi legjobb éve volt, mert több fontos területen - például a PC penetráció és a „drága az internet" percepció terén - sikerült elmozdulni a holtpontról, emellett kiemelkedő növekedés jellemezte a szélessávú internethasználatot is - hangzott el az Internet Hungary konferencián. Jelenleg már a lakosság 21,6 százaléka internetezik és 11 százalékra nőtt a háztartások internetpenetrációja.

A felhasználók számának növekedésén belül lendületet vett a szélessávú hozzáférések terjedése, amelynek eredményeként az összes előfizetésen belül a széles sávot használók aránya meghaladja a 19 százalékos nyugat-európái átlagot. Ez az arány az Axelero előfizetői körében még kedvezőbb, a 2002 végén regisztrált 14%-kal szemben jelenleg már 27 százalékos. A szélessávú internetpenetráció Magyarországon - amelynek nagyobb részét az ADSL teszi ki - 2002 végén az Európai Uniós átlag 26,5 százaléka volt, de a közös erőfeszítéseknek köszönhetően az Axelero becslései szerint már elérte a 2002 végi EU átlag közel 50 százalékát. Az internetet széles sávon használók számára szintén csak becslések vannak, az Axelero szerint ez meghaladja a félmilliót. A szélessávú internet terjedése segítheti az internet nyújtotta lehetőségek széleskörű kihasználására épülő minőségi internethasználat fejlődését is. Míg egy átlagos internetező havonta csupán 6 órát tölt a világhálón, addig egy szélessávú felhasználó átlagosan 163-at. A széles sáv használata az internetes tartalmak fejlődését is elősegíti: míg az átlag csupán ügyeinek 9 százalékát intézi az interneten keresztül, addig a széles sávot használók körében ez az arány már 35 százalék.

Jelentős előretörés tapasztalható az internet megítélésében is: a legnagyobb javulás az eszközhiány terén történt, 36-ról 20 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint a megfelelő eszközök hátráltatják az internet terjedését. Szintén igen kedvező a „drága az internet" vélemény változása, amely 15-ről 8 százalékra esett. Az Axelero szerint az internet terjedését korlátozó tényezők közül már közel sem az infrastruktúra hiánya, vagy a magas ár szerepel az első helyen: 680000 háztartásban nincs infrastrukturális korlátja a belépésnek. A háztartások havi átlagos vezetékes telefon (6800Ft), mobiltelefon (közel 9000 Ft) vagy kábeltévé (2800Ft) költései mellett az internetre fordított 8700 Ft-os összeg közel sem kimagasló érték. Ezzel szemben az internethasználat terjedését elsősorban az fogja a jövőben befolyásolni, hogy sikerül-e megismertetni a potenciális felhasználókkal az internet nyújtotta előnyöket - többek között az információszerzés, a levelezés, a szórakozás, az ügyintézés, a munkavégzés terén. A jövőben tehát a „nincs szükségem az internetre" és a „az internet érdektelen" percepciók kezelése lesz a szolgáltatók és állam legfőbb feladata. Ehhez egyrészt arra van szükség, hogy a közvélekedést alakító hírek ne hátráltassák, hanem segítsék ezt a folyamatot: sajnálatos, hogy 2002-2003-ban a magyar sajtóban az internettel kapcsolatban megjelent cikkek több mint fele negatív tartalmú volt, és további plusz 10 százaléka a pozitív tartalom ellenére negatív címmel vonta magára a figyelmet.

Simó György szerint az idegenkedőket úgy lehet a legegyszerűbben közelebb hozni a világhálóhoz, ha az emberekben ilyen vagy olyan okból kialakult negatív attitűdök ellen egy irányba mutató, pozitív kommunikációval tennének. - Az internetről kialakult percepció legalább olyan fontos, mint az, hogy a PC-ellátottság növekedjen - fogalmazott Simó.

- Az internet használati és élvezeti értékeinek intenzív kommunikációja azt a célt szolgálja, hogy rövid távon sikeresen mozgósítsuk azt a réteget, amelyik még idegenkedik tőle, a már internetezők használják többet, vegyenek igénybe minél több funkciót - tette hozzá.

- Az Axelero meggyőződése, hogy az internet még mindig a fel nem ismert hasznosság stádiumában van, így a jövőbeli fejlődést alapvetően az fogja meghatározni, hogy az internet előnyeit, gyakorlati hasznát ismerő piaci szereplők mennyire hatékonyan tudják felhívni a világháló hasznára azoknak a potenciális internetezőknek a figyelmét, akiket az internetezéstől már csak egy lépés választ el. Ennek eléréséhez több hasznos tartalomra, inspiráló és pozitív kommunikációra, valamint megbízható piaci struktúrára van szükség - fejtette ki Simó György.

Rename Master 3.18

Sok fájl átnevezése eléggé fárasztó munka, ezért is nagy segítség ez az ingyenesen használható, remekül testre szabható szoftver, amely nagy mennyiségű állományok csoportos és gyors átnevezésére használható.

2024. május 18. 17:27

Password Cracker 4.8.2.567

Elfeledett jelszavaink visszaszerzésében nyújt hathatós segítséget ez az apró és nagyon egyszerűen használható alkalmazás. Csupán a csillagokkal, vagy más karakterekkel kitöltött jelszómező fölé kell húzni az egerünket, és máris láthatjuk az eredményt.

2024. május 18. 17:24

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59