A Merill tovább rontatta a Sun részvények árfolyamát

Zsadányi Pál, 2003. október 7. 14:58

Mint a SiliconValley.internet.com beszámolt róla, a Merill Lynch fő
szakértője, Steven Milunovich, a Sun-veszteség jelentése kapcsán, nyílt
levelet tett közzé, a Sun társalapító főnök Scott McNealynek címezve,
hogy amennyiben a Sun nem rendezi a sorait, a DEC, a Compaq, a Data
General és más felvásárolt cégek sorsára jut. Erre a tőzsde a Sun
részvények az előző 14-15 százalékos esését még 3 százalékkal toldotta
meg. A Sun meghívta magához konzultációra Milunovichot, és nem
átallotta megjegyezni, hogy a zsebében azért csörög vagy 5,7 mrdUSD,
könnyen mobilizálható pénzeszköz.
Nos, a Sunnak akár cégvásárlásra is van tehát ereje, nemhogy őt vásárolnák fel. Persze, ma még, de azt már a múltból megtanulhattuk, hogy semmi sem tart örökké. A Sun részvényesek is biztos megtanultak már jobban tisztelni olyan híres ipari elemző cégeket, mint a Merill. Mert aligha okoztak volna maguknak újabb súlyos károkat, ha csak ócska károgásnak vették volna Milunovich szövegét. Úgyhogy érdemes meghallgatni, mit is kifogásolt Milunovich.

Leépítések, profiltisztítások

Milunovich kapásból a Sun stáb 15 százalékát javasolta elküldeni. Szemben a Sun 3 százalékos, nemrég bejelentett racionalizálási szándékával. A nagyobb százalék egyben profiltisztítási javaslatokhoz kötődik, úgyhogy Milunovich az emberekkel együtt témákat is száműzne a cég életéből. A Sun túl széles palettán akar villogni, ami már másoknak sem sikerült, még a nagy kék is kénytelen volt magát szétvagdosni emiatt. Ráadásul a Sun majdhogynem hobby üzletágat is fenntart, mert hogy a Java soha nem volt biznisz, sőt, várhatóan soha nem is lesz, az biztos. Ugyanakkor egyre nagyobb fejlesztői és terjesztői erőforrásokat rabol, amit a többi, egyre kevésbé profitábilis üzletág (például az Intel Linuxtól egyre erősebben erodálódó, SPARC hardver alapú Solaris UNIX), előbb-utóbb nem tud kompenzálni. És akkor még nem beszéltünk a recesszióról, ami már két éve nyírbálja a Sun bevételeit. A profiltisztítás után, Milunovich szerint, a Sunnak, a kritikus üzleti alkalmazások (mission-critical computing) piacára, valamint az ahhoz kapcsolódó fejlesztésekre kellene koncentrálnia.

Sun paletta

Milunovich nyílt levele az alábbi, Sun által bombázott területeket sorolja az olvasónak: Sun Solaris, Linux, Orion, Mad Hatter, N1, SPARC, x86, tömegtárolók, Java, 'The Network is the Computer' szlogen, felsorolni is sok. Még a nagy IBM is elkezdte megválogatni a fejlesztési céljait, amikor a piros tintába ment az egyenlege. A Sunnak vissza kellene térnie a gyökereihez, a kritikusan fontos feladatok kiszolgálására alkalmas technológiák fejlesztőjeként. Másrészt, bizonyos témákban pontosabb üzeneteket kellene küldenie az informatikai vezetőknek.

Linux kaland

Az informatikai igazgatókat manapság leginkább a Sun Linuxos politikájának a következetlensége zavarja. Mind az IBM, mind a HP, keményen letette a voksát a Linux mellett, közben jelezve, hogy emellett van nekik magasabb számítási és tárolási igényeket kiszolgáló UNIX és szuperszámítógép eszközeik is. A Sun csak emlegeti a Linuxot, belevágott nyílt forrású alkalmazói szoftverek terjesztésébe, nem föltétlen jó koncepcióval, de a piac nem látja, hogy pontosan mit is akar. Mekkora támogatást várhat egy olcsón forgalmazott termék kapcsán, vagy egyszer csak mégis piaci árakkal rukkol elő a cég stb.

Alapvetően fontos tudni, hogy a Sunt az ügyfelei, a Solaris UNIX-áért szeretik! A Sunnak azt kellene tehát mondania: 1) használjátok a Linuxot a hétköznapi feladatokra, és támogatlak vele benneteket, mert az a Solaris kistestvére, 2) de van Solaris UNIX-om is, a kritikus üzleti alkalmazásaitokhoz.

Processzorháború

Már vagy 8-10 éve annak, hogy néhány ipari elemző a processzortípusok rohamos kihalását jósolta. Miszerint az évezredváltást háromnál több típus nem éli túl. Ehhez képest jött a Transmeta és ezzel még az újak, vagy újra föltámadottak sora nem zárult le. A jósok mindenesetre a SPARC technológiát már rég leírták, ezzel szemben továbbra is virul, határozott fejlesztési stratégiával. Milunovich azonban ma már legalábbis nem erőltetné a továbbfejlesztését. Ugyanakkor a Sun Java processzor sorozata végképp unsiker. Finoman szólva, nem jött be. Azt tehát leginkább dobni kellene. Ugyanakkor a Sun tovább erősíthetné az Intel vonalát, ahogyan azt a Silicon Graphics, vagy még korábban a Data General tette. (Legalább egy szuperprocesszor azért még bujkál valahol a kertek alatt: Moszkvában! De lehet, hogy Kínában és Indiában is fölbukkan valami! A jelek szerint, egyik nagy sem akar örökre amerikai emlőkre szokni, beleértve a teljes amerikai processzoripart. Európát is egyre jobban idegesíti az amerikai monopolhelyzet. Könnyen összefoghatna az oroszokkal.)

Operációs rendszer zóna

A Sun kritikus alkalmazásokra kihegyezett UNIX-a, a Sun Solaris, immár SPARC és x86-os Intel változatban is, a Sun gyökereit jelenti, ezért, Milunovich szerint, fő stratégiai célként fejlesztendő. Itt figyelembe kell venni azt is, hogy az utóbbi pár évben fölkapott köztes-szoftver, egyre inkább az operációs rendszerek részévé válik. Akár más hálózati technológiák. Ezért a fejlesztői vonalba belefér az Orion (a Solarisba integrált Java, a jelenleginél koncepciózusabb ármodellel), az N1, a rendszer menedzsment (blades) és a hálózati szolgáltatásokat támogató eszközök fejlesztése.

Új arcok is kellenének

Milunovich magát Scott McNealyt is megtámadta, hogy túlságosan rátelepedett a cég fizimiskájára. Szerinte már kellenének újabb arcok is a Sunnak. Példaként Jonathan Schwartzot emlegette.

Sun reakció

A Silicon Valley szerkesztőjének, Erin Joycenak, Michael Hakkert, a Sun kommunikációs igazgatója kommentálta Milunovich levelét. Miközben vitatta Milunovich jó néhány állítását, meghívta a Sun portájára, hogy ott tekintsék át a Sun stratégiáját és az anyagi helyzetét.

Bár a Sun manapság még nem beszélhetne róla, mert október közepén tervezi közzé tenni az eredményeit, azért már látszik, hogy a 2003. gazdasági évben összességében vagy 5 százalékkal növelte a piaci részesedését bizonyos szerver kategóriákban, és a szolgáltatási szektorban is növelte a részesedését 1,9 százalékkal, jelezte Hakkert. Ez már a recesszióból történő kilábalás jeleként is vehető. Eközben a kiadásait is csökkentette vagy 477 mUSD-vel, egyebek közt a korábbi két, 10 és 11 százalékos elbocsátás eredményeként. Kifizettek vagy 200 mUSD adósságot is, és még mindig maradt 5,7 mrdUSD-jük a kasszában. A Sun, megy, végig a saját stratégiájában kitűzött útján, zárta a témát Hakkert.

Az egészből a legrövidebbet, egészen biztosan, a kisrészvényesek húzták.
Kulcsszavak: Sun +céginfo Merill Lynch

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38