Informatikai bizottság előtt: NHIT, elektronikus kereskedelem, adótörvény

Kovács Attila, 2003. szeptember 30. 18:37

Az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága szeptember 30-án
délután tartott soron következő ülésén Rogán Antal elnök vezetésével
meghallgatta a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács 2002. évi
beszámolóját, megvitatta a az adózás rendjéről szóló törvényjavaslatot,
illetve az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokkal kapcsolatos
törvényjavaslat módosítására tett javaslatot, továbbá kapcsolódó
módosító javaslatokról döntött az elektronikus cégeljárásról és a
cégiratok elektronikus úton történő megismeréséről szóló
törvényjavaslattal kapcsolatban.
Simonyi Ernő, az NHIT elnöke a bizottság tagjainak átadott, összehasonlító elemzésekkel és ábrákkal gazdagon illusztrált összefoglaló anyagot kiegészítve megjegyezte, hogy mielőtt a szakma egyfajta szociológiai szemléletbe csúszna át, a rendelkezésre bocsátott – sok esetben máshol nem elérhető – anyagok a versenyképességi paramétereinket sokoldalúan mutatják. Az NHIT a múlt év során mind a korábbi kormány kancellária miniszterével, mind új munkaadójával, az NHIT-nek stratégiai szövetséget ajánló Kovács Kálmán IHM-miniszterrel kitűnő munkakapcsolatot ápolt; a kapcsolat ma is bizalmi és folyamatos. Rogán Antal a bizottság nevében az Elektronikus Hírközlési Törvény (EHT) hatásmechanizmusának tanulmányozásában kért a jövőben segítséget a tanácstól.

Az adózás rendjéről szóló törvényjavaslat vitájában az elektronikus adóbevallás módosításáról volt szó. A javaslat szerint önkéntes körben valósulhat meg 2005 január 1-jétől az új adóbevallás, amelyben részben az elektronikus aláírás mellett, pénzhiány miatt ,a PIN-kódos bevallásra kívánnak áttérni. A csak elektronikus aláírásos rendszer bővítésére a többletigény 5 milliárd forint lenne, a javaslattevő (APEH) által ajánlott rendszer szerinte 1 milliárd forintból megvalósítható. A törvényjavaslatban foglaltak elfogadhatók, a Fidesz azonban jelezte, az elektronikus aláírás „perspektíva nélkülivé tétele" ellen módosító indítvánnyal fognak jelentkezni.

Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatot minden frakció vitára alkalmasnak találta, az MDF és a Fidesz néhány módosítást jelzett, Rogán Antal pedig örömét fejezte ki, hogy mint mondta, az Informatikai bizottság hatására finomodott a törvény hatálya, és a javaslat semmiféle tartalomszabályozási kitételt nem tartalmaz. Végül a bizottság egyhangúan általános vitára alkalmasnak találta a törvényjavaslatot.
Kulcsszavak: NHIT jog e-commerce OITB

Ilyen volt a magyar rádiók zenei repertoárja 2023-ban

Összesen 103 év és kilenc hónapnyi adást sugároztak a magyarországi rádiók 2023. január 1-jétől december 31-ig – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatásából, amely a magyar rádiók 2023-as zenei repertoárját vizsgálta. A teljes kínálatban a legtöbbet játszott előadó Rúzsa Magdolna volt. Az énekesnőt több mint két és félszer annyiszor hallhattuk, mint a huszadik helyezett Azahriah-t. A tavalyi év legsikeresebb hazai slágere a ValMartól az Úristen, a külföldiek közül Miley Cyrus Flowers című dala volt.

2024. május 3. 18:05

A Xiaomi megerősítette a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 17:25

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség szempontjának egyre fontosabb szerepe van az építészetben, világszerte egyre több vállalat törekszik arra, hogy inkluzív környezetet alakítson ki. A Skanska a befogadás és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével összhangban szintén jelentős hangsúlyt fektet erre. A vállalat az átgondolt tervezés és megvalósítás érdekében együttműködik az Access4you-val azzal a céllal, hogy épületeiben a legmagasabb szintű access4you tanúsító védjegyet szerezze meg. 

2024. május 3. 16:17

Szűkülő piacon bővül a Pepita.hu

A Pepita Group Zrt. hazai bruttó forgalma 30, külfölddel együtt 44 százalékos növekedést mutat az első negyedév eredményei alapján. Kinőtte magát: levetkőzte a csupán baba-mama jelleget, a hazai műszaki és elektronikai területen lévő erős piaci verseny ellenére is e termékkategóriákban Magyarországon 57 százalékos bruttó forgalomnövekedést ért el.

2024. május 3. 14:41

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14