DCR-IP1K, a legkisebb Sony videokamera

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 5. 12:07
[smallimage 1 left] A Sony bejelentette mindeddig legkisebb méretű videokameráját, mely körülbelül akkora, mint egy csomag kártya.
A DCR-IP1K típusjelzésű újdonság mindössze 5 centiméter vastag, 7 centiméter széles és 8,9 centiméter magas. A japán elektronikai nagyvállalat munkatársai a bejelentés kapcsán hangsúlyozták, hogy a DCR-IP1K körülbelül harminc százalékkal kisebb méretű, mint a jelenleg forgalomban lévő legkisebb Sony kamkorder, a DCR-IP7. A DCR-IP1K tömege egyébként alig 226 gramm, míg elődje még több mint 283 grammot nyomott a mérlegen. A Sony képviselői elmondták, hogy az újdonság forgalmazása Japánban október 18-án fog megkezdődni, majd nem sokkal ezt követően a parányi kamera világszerte megjelenik majd a kereskedések polcain. A Sony DCR-IP1K ajánlott végfelhasználói ára 1380 dollár, vagyis mintegy 326 ezer forint lesz.

A Sony hivatalos bemutatóján többek közt arról is szó esett, hogy a vadonatúj miniatűr kamkorder azért lehet ennyire kis méretű, mert MicroMV formátumú kazettákat kezel. Közismert, hogy a MicroMV kazetták kisebb méretekkel rendelkeznek, mint a legtöbb jelenleg forgalomban lévő videokamera által használt MicroDV szabványú kazetták. Említést kell tennünk arról, hogy már az elődmodell, tehát a DCR-IP7 is MicroMV technológiákra épült, tehát a két generáció közötti méretcsökkenés fő okait nem itt kell keresgélnünk. Aki Shimazu, a Sony japán részlegének szóvivője elmondta, hogy a DCR-IP1K elsősorban azért lett kisebb, mint elődje, mert esetében kisebb méretű lencséket, kazettamozgató rendszert, valamint elektronikus alkatrészeket alkalmaztak. Ugyancsak elősegítette a fizikai méretek csökkentését, hogy az új kamkorderről a hozzá tartozó bázisállomásra került néhány olyan csatlakozó, mely a korábbi modellnek szerves részét képezte. Az új bázisállomáson egyébként többek közt egy hálózati, egy S-Video, egy USB, valamint egy ILink csatlakozó található. Az ILinkről röviden annyit érdemes tudni, hogy az IEEE1394-es szabvány Sony-féle alkalmazása.

Lényeges előrelépés, hogy míg a DCR-IP7-ben csak egy 0,3 megapixeles felbontással rendelkező CCD érzékelő kapott helyet, addig a most debütált DCR-IP1K már egy 1,1 megapixeles CCD-vel büszkélkedhet. A kamkorder segítségével 690 ezer pixeles mozgóképeket, valamint 1 millió pixeles digitális fényképeket lehet készíteni.
Kulcsszavak: Sony kamera

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59