A Symantec tíz jó tanácsa a levélszemét kezeléséhez

A felhasználók a levélszemetet visszataszítónak és időt rablónak tartják

forrás Prim Online, 2003. szeptember 2. 15:01
[smallimage 1 left]A Symantec számára a Hírek Kft. netes piackutató által lefolytatott, 3782 fogyasztót érintő felmérés azt mutatja, hogy a levélszemét otthon és a munkában is egyaránt növekvő problémát okoz, bántónak, időt rablónak és nehezen kezelhetőnek bizonyul.
A felmérés a fogyasztóknak a levélszeméttel kapcsolatos tapasztalatait és a nemkívánatos e-mailekkel kapcsolatos általános és egyéni aggodalmait vizsgálta. A válaszolók 89%-a gyakori kellemetlenségnek tartja a levélszemetet. Tizenkilenc százalékuk jelezte, hogy otthon, illetve a munkában több mint 20, míg 35 százalékuk öt és húsz közötti szemétlevelet kap hetente. A válaszadók hatvan százaléka egyetértett, vagy nagyon egyetértett azzal, hogy a levélszemét általánosságban káros, 86 százalékuk szerint a levélszemét idejüket rabolja és a magánéletükbe való betörésnek tartják.

Bár a válaszadók a munkahelyre érkező levélszemétre panaszkodtak, a felmérés kimutatta, hogy a nemkívánatos e-mailek többsége (42 százaléka) az otthoni számítógép-használóknak szól. A válaszadók 7 százaléka azt jelezte, hogy naponta 10 percnél többet foglalkozik a levélszeméttel. Harmincegy százalék azt mondta, hogy naponta öt percnél többet veszteget el erre. A válaszadók azt is jelezték, hogy a kapott levélszemét mennyisége növekszik, 48 százalékuk szerint több levélszemetet kapnak, és csak hat százalékuk szerint érkezik kevesebb.

A felmérés adataiból is egyértelműen kitűnik, hogy a spam, mint kommunikációs eszköz ma már rövid távon sem kifizetődő megoldás. Azon cégek, melyek hosszú távra tervezik online fogyasztói kommunikációjukat ma már mind a permission emailt választják – tette hozzá Trentin Tamás, a Hírek Kft., Maxima online direct marketing üzletágának vezetője.

A válaszadók többsége (78 százalék) nem hallott a levélszemetet törvényen kívül helyező magyar jogszabályról, és bár majdnem minden válaszadó egyetértett azzal, hogy a levélszemét növekvő problémát jelent, 74 százalékuk nem használ levélszemetet szűrő szoftvert. Ehelyett 60 százalékuk olvasatlanul törli a levélszemetet, azonban 19 százalékuk megnyitja és elolvassa azt. Nagyobb gondot jelent az, hogy 17 százalékuk kéri a terjesztői listáról való törlését.

„A válaszadás, de még a Ťleiratkozásť gombra való rákattintás sem ajánlatos" – tanácsolja Konkoly-Thege Szabolcs. „Ezzel ugyanis arról értesíti a levélszemét küldőjét, hogy ez az e-mail cím él, és hogy megnyitja a szemétleveleket. Ennek eredményeként egyre több nemkívánatos levelet fog kapni."

A fogyasztóknak a növekvő levélszemét-áradattal szembeni nyugtalansága miatt a Symantec a Norton Internet Security 2003-at ajánlja. Ebben az integrált védelmi szoftveregyüttesben megtalálható a Norton Spam Alert, amely a Microsoft Outlook Express, az Eudora, a Netscape Messenger és más POP3 e-mail programokból kiszűri a bejövő reklámáradatot. A program felismeri a levélszemetet és a levél tárgya mezőben megjelöli azt. A felhasználók beállíthatnak olyan szabályt, amely egy kijelölt mappába gyűjti a levélszemetet, vagy egyszerűen törli azt.

A Symantec tíz jó tanácsa a levélszemét kezeléséhez

1. Legyen bizalmatlan a Norton márkájú szoftverek nem jogos viszonteladótól származó ajánlatával szemben!

2. Ne válaszoljon a gyanús levélszemétre! A válasz megerősíti, hogy helyes volt az e-mail-címe, és még több levelet eredményez.

3. Ha gyanakszik, ne kattintson arra a linkre, amely a levéllistáról való leiratkozás lehetőségét kínálja fel! A levelek küldői gyakran ezzel a trükkel győződnek meg a címzett létezéséről, és ennek még több szemétlevél lehet a következménye.

4. Soha ne adjunk meg bankkártya- vagy más személyes információt nem biztonságos webhelyen (sárga színű, vagy sárga alapon bezárt lakatszimbólum látsszon a webböngésző alsó csíkjában)!

5. Használjunk levélszemétszűrő vagy -megállító szoftvert!

6. Ne adja meg e-mail-címét csevegőcsatornákon, közvetlenüzenet-szolgáltatáson keresztül vagy internetes hirdetőtáblán, illetve hírcsoportban!

7. Jelezze a Symantec és Norton márkájú szoftverek gyanús netes ajánlatait e-mailben a spamwatch@symantec.com címen! Felveheti a kapcsolatot a Business Software Alliance helyi képviseletével is (listájuk a www.bsa.org címen található).

8. Ha Norton termékkel kapcsolatosan netes bolthoz küldenek, nézzünk utána annak a www.symantec.com címen! A jogos netes partnerek egy részének a címe megtalálható a http://www.symantecstore.com címen.

9. Ne adjuk meg a fő e-mail-címünket netes regisztrációkor vagy az e-boltokban! Legyen nyilvános célra másik e-mail-címünk!

10. Ne küldjük tovább a láncleveleket! Ez a fajta e-mail levélszemétnek minősül. Nemkívánatos, tolakodó, eldugíthatja a levélszervereket és lelassíthatja az internetforgalmat.

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Keveset tudnak a magyarok az internetes tér veszélyeiről

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 16:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50