Az IBM chipbe épített szuperszámítógépet fejleszt

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 27. 22:52
[smallimage 1 left]Az IBM az austini székhelyű Texas-i Egyetemmel együttműködve egy olyan processzor kifejlesztésén dolgozik, amely több, mint 1 TFLOPS teljesítményre lesz képes, így gyorsabb lesz, mint számos jelenlegi szuperszámítógép.
A TRIPS (Tera-op Reliable Intelligently adaptive Processing System) elnevezésű architektúrát a Texas-i Egyetem kutatói gondolták ki, de a technológiára épülő processzor az IBM Austin Research Lab kutatólaboratóriumában fog elkészülni, közölte az óriáscég.

A Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA - Fejlett Védelmi Megoldások Fejlesztési Ügynöksége) mintegy 11,1 millió dollárral támogatja a kutatási munkát.

A TRIPS architektúra alapja egy új koncepció, amely a block-oriented execution, vagyis kötegelt végrehajtás nevet viseli. Ez a megközelítés elsősorban abban különbözik a jelenlegi megoldásoktól, hogy a technológiát támogató processzor nem csak néhány utasítást végez el egyszerre, hanem műveletek egész kötegeit, közölte az IBM.

Bár a projekt rendkívül ígéretes, az 1 TFLOPS (1 billió művelet másodpercenként) teljesítményű processzorokra legalább 2010-ig várni kell majd. A kutatók azonban három éven belül ki szeretnének fejleszteni egy olyan chipet, amely négy nagyteljesítményű processzormagot foglal magába.

Ezen processzormagok egyenként 16 műveletet tudnak majd elvégezni egyetlen órajelciklus alatt, ami végeredményben egy olyan chipet eredményez, amely órajelenként 64 műveletet hajt végre. Mindez a fejlesztők által várt 500 MHz-es órajel melett 32 milliárd művelet elvégzését jelenti egyetlen másodperc leforgása alatt.

Az IBM szerint a TRIPS chipek első prototípusai legkésőbb 2005 decemberére készülnek el. 2010-re ezek a chipek már 10 GHz-es órajelen fognak működni, amely az 1 TFLOPS teljesítmény túlszárnyalását jeleni.

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el. A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

2024. május 20. 10:27

Újra a megszokott mederben a FoxPost, levonult a szökőárszerű terhelés

A FoxPost felszámolta azt a Maglódon felállított ideiglenes csomagautomatát, amely az elmúlt hetek rendkívüli terheléshullámának kezelésére szolgált, egyidejűleg megszüntették a további rendkívüli intézkedéseket is. A döntésre azért került sor, mert a probléma megszűnt és a működés ismét a szokott mederben folyik. Ezzel egyidőben a vállalat több száz új csomagautomata telepítésébe kezdett országszerte.

2024. május 19. 14:40

7-Zip 24.05

Kitűnő, ingyenes tömörítő Windowshoz. Betömörítés / kitömörítés: 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP és WIM. Csak kitömörítés: ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DEB, DMG, FAT, HFS, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, RAR, RPM, SquashFS, UDF, VHD, WIM, XAR és Z.

2024. május 19. 13:26

Még mindig rengeteg ügyfél bankol ezzel a világelső, de drága magyar találmánnyal

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.

2024. május 19. 12:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59