Drágák az internetes honlapok Ausztriában

MTI Sajtóadatbank, 2003. augusztus 15. 11:05
Az Európai Unió többi országával összehasonlítva Ausztriában nagyon drágán lehet internetes címet fenntartani: az osztrák tarifánál csak a svéd, valamint a norvég díjszabás magasabb - derül ki a bécsi Műszaki Egyetem gazdasági informatikai intézetének tanulmányából.
A Domainfactory nevű internetes szolgáltató cég felkérésére készült tanulmányt kommentálva Oliver Marburg, a cég igazgatója az ausztriai domaintarifák csökkentését követelte. Mint rámutatott, egy .at kiterjesztésű cím az első öt évben 86,4 euróba kerül. Ausztria ezzel a harmadik legdrágább helynek számít Svédország (137,14 euró) és Norvégia (87,78 euró) mögött. Ausztriánál olcsóbb egy honlap fenntartása Franciaországban (75), Belgiumban (50), Hollandiában (30-40), Olaszországban (27,01), Magyarországon (21), Németországban (20) és Nagy-Britanniában (19,4 euró).

Különösen szembeszökő az árkülönbség Ausztriát és Németországot összehasonlítva: egy .de kiterjesztésű honlap az első évben 5 euróba kerül, egy .at végződésű viszont 30 és 60 euró közötti összegbe. A következő években egy .de domain nagyjából 3 euróba kerül, míg egy .at végződésű cím 15-30 eurót emészt föl.

Az .at domainokat Ausztriában a nic.at Internet Verwaltungs- und Betriebsges.mbH osztja ki, felügyeletüket pedig az Admin GmbH látja el. Mindkét cég százszázalékos leányvállalata az Internet Privatstiftung Austriának, ennek társtulajdonosai a bécsi egyetem és az osztrák internetes szolgáltatók egyesülete (ISPA). E két jogi személy milliós nyereségre tesz szert minden évben, miközben jelentős pénzügyi tartalékokat halmoznak fel - panaszkodott Marburg.

Mint rámutatott, a nic.at 2001 végén 384 ezer euró mérleg szerinti nyereséget könyvelt el, míg az Admin GmbH nyeresége 2002 június végén 1,32 millió eurót tett ki.

Marburg becslése szerint a honlapokból származó bevételek üzleti forgalma évi hatmillió euróra rúghat. "Ez a pénz az osztrákok zsebéből került ki, akiknek nincs más választásuk, mint hogy túl magasra szabott árakon a nic.at cégnél vásároljanak" - így Marburg, aki szerint a monopóliummal rendelkező vállalat a nyereségére való tekintettel akár 33 százalékos tarifacsökkentést hajthatna végre anélkül, hogy hozzá kellene nyúlnia felhalmozott készpénzvagyonához.

A Domainfactory összesen 75 ezer ausztriai és németországi internetcímet felügyel; tavaly húsz alkalmazottjával 2,2 millió eurós üzleti forgalmat ért el.

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38