A Dell uralja a vártnál nagyobb mértékben növekvő PC piacot

Tóth Kristóf, 2003. július 17. 21:10
A SARS járvány, az iraki háború, illetve az általános gazdasági bizonytalanság ellenére a személyi számítógépes piac az idei esztendő második negyedévében a várakozásoknál nagyobb mértékben növekedett.
A Gartner piackutató cég legfrissebb adatai szerint idén az áprilistól júniusig tartó időszakban globálisan mintegy tíz százalékkal több PC-t adtak el, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában. A konkurens IDC piackutató cég is hasonlóan kedvező, ám a Gartner által jelzettnél valamivel visszafogottabb növekedésről számol be azon nemrég kiadott jelentésében, mely szerint 2003 második negyedévében megközelítőleg 7,6 százalékkal több személyi számítógépet adtak el, mint 2002 második negyedévében.

Korábban mind a Gartner, mind az IDC jelentősen kisebb növekedéseket jelzett előre, tehát a PC gyártókat kellemes meglepetésként érték a most nyilvánosságra hozott eladási mutatók. Emlékezetes, hogy a Gartner korábban 6,4 százalékos, az IDC pedig mintegy 4,1 százalékos piaci növekedést jelzett előre. A két vállalat egyébként ugyanazon PC-s termékek piacát vizsgálja, a méréseik közötti eltérés az általuk használt különböző piackutatási eljárásoknak tudható be.

Az IDC legfrissebb adatai szerint az elmúlt három hónapban világszerte mintegy 33,2 millió olyan asztali számítógép, notebook, illetve szerver hagyta el a gyártósorokat, melyekben x86 architektúrájú processzor kapott helyet. Az említett időszakban semmi sem veszélyeztette a Dell első helyezését, ugyanis a világ legnagyobb PC gyártója a második negyedévben több mint 500 ezer darabbal több személyi számítógépet adott el, mint legközelebbi riválisa, a Hewlett-Packard. Az IDC jelentéséből kiderül, hogy az elmúlt negyedévben a Dell 28,9 százalékkal több számítógépet adott el, mint a megelőző időszakban, így a vállalat piaci részesedése elérte a 17,8 százalékot.

A Dellhez hasonlóan a Hewlett-Packard sem panaszkodhat, hiszen 2003 második negyedévében világszerte mintegy 13,3 százalékkal több Hewlett-Packard gyártmányú PC-t adtak el, mint 2002 hasonló időszakában, ennek köszönhetően pedig a vállalat globális piacrésze 16,2 százalékra növekedett.
Kulcsszavak: Dell desktop trend

Így hasznosíthatod újra régi laptopodat a gyerek számára

Van a családban gyerek és van egy régebbi laptopod is? Ahelyett, hogy leadnád a laptopot egy elektronikai hulladékgyűjtőbe vagy elásnád a szekrény mélyére a kacatok közé, miért nem kelted inkább új életre a közeledő gyereknap alkalmából? Egy régi vagy nemrégiben lecserélt laptop nem feltétlenül használhatatlan, ezért a tovább örökítése kiváló módja az újrahasznosításnak. 

2024. május 21. 17:41

Őrizd meg az irányítást biztonságod felett!

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 17:09

IT Fitneszteszt 2024 - idén is megmérik a régió diákjainak digitális készségeit

Idén Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna részvételével zajlik a régió nagyszabású, online digitáliskészség-felmérése, az IT Fitneszteszt. Az elsősorban az általános iskola végzős diákjait és a középiskolás korosztályt célzó felmérés nem csupán a kitöltők számára nyújt valós képet a szórakozáson túl a tanulás és más hétköznapi online feladatvégzés terén szerzett gyakorlati ismereteikről, eredményeinek összesítése tanáraik, illetve a szakpolitikusok munkáját is segítheti azáltal, hogy fény derül erősségeikre és a fejlesztendő területekre egyaránt.

2024. május 21. 16:03

Emberszabású robotok a gyárkapuban

Már jövőre megindulhat az első ipari célú humanoid robotok sorozatgyártása. Ezekkel az eszközökkel a manuális tevékenységek több mint fele automatizálható. Az emberszabású robotok bevezető ára 80.000 euró körül várható, de így is nagyjából másfél év alatt megtérül egy ilyen beruházás – mutatta ki tanulmányában a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth.

2024. május 21. 16:00

A HONOR leleplezte a vadonatúj HONOR 200 Lite-ot

Már Magyarországon is kapható a vadonatúj HONOR 200 Lite. A sokoldalú okostelefon a felhasználók igényeihez igazodik: kiváló portréfotózási képességekkel, bámulatos kijelzővel, remek hardverrel, elegáns kialakítással és stabil felhasználói élménnyel érkezik.

2024. május 21. 14:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59