C64-hez kötődő internetes szolgáltatásokat indít az Ironstone

Tóth Kristóf, 2003. július 17. 08:10
A Commodore 64 márkanév licenszjogait a Tulip Computers-től megvásárló Ironstone nevezetű cég megerősítette azon korábbi híreszteléseket, mely szerint előfizetéses alapokon nyugvó, C64-hez kötődő internetes szolgáltatásokat kíván indítani, vagyis ily módon nem titkoltan a C64 platform "őrangyalává" szeretne válni.
A Commodore 64 a Guinness Rekordok Könyve szerint mind a mai napig a világ legnagyobb darabszámban eladott számítógépe. A sokak által rajongásig szeretett kis számítógép a 80-as évek elején robbant be a piacra, nagyjából a Sinclair Spectrum, illetve a BBC Micro gépekkel egy időben, az ezt követő években pedig páratlanul nagy karriert futott be, és lényegében a világ minden táján széles körben elterjedt. Bár a Commodore 64 felett mára már igencsak elszállt az idő, C64 rajongókból ma sincs hiány, hiszen egyes híradások szerint még manapság is több milliósra tehető a C64-et használók tábora.

Amikor az elmúlt héten fény derült arra, hogy az Ironstone megvásárolta a Tulip Computers-től a Commodore 64 licenszjogait, a nem éppen mai masina rajongói rögtön azon félelmüknek adtak hangot, hogy ennek következtében az Ironstone ellenük esetlegesen jogi támadásokat fog indítani, ami a C64 közösség felbomlásához is vezethet. Darren Melbourne, az Ironstone kreatív igazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy cége a Commodore 64 felhasználókat korántsem ellenségként, hanem barátként szeretné kezelni, valamint elmondta, hogy az Ironstone előfizetéses rendszerű Commodore 64 internetes portált kíván létrehozni. A Commodore 64 őrangyalává szeretnénk válni, és össze szeretnénk fogni azt a több milliós közösséget, mely manapság is mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a jó öreg számítógép ne vesszen ki az emberek emlékezetéből - nyilatkozta Melbourne.

Melbourne utalt arra, hogy az Ironstone meg kívánja változtatni az eredeti Commodore 64 logót, még pedig annak érdekében, hogy egyértelműen meg lehessen különböztetni egymástól a régi és az új C64-es termékeket. A Commodore 64 logót csak minimális mértékben kívánjuk megváltoztatni, kilencven százalékban marad a régi - nyugtatta meg a C64 rajongókat Melbourne.

A világ top 50 EdTech vállalata között a Xeropan

Komoly szakmai kritériumok alapján választotta ki a világ 250 legjobb EdTech cégét a TIME magazin és a Statista. A hétezer cégből két pillérre – a pénzügyi erősségre és az iparági hatásra – épülő pontrendszer alapján állították össze a listát, amelyen a magyar Xeropan az előkelő 35. helyet szerezte meg, az európai cégek között pedig a 11. lett és egyben az egyetlen magyar vállalat a nemzetközi ranglistában.

2024. május 3. 21:17

Az AI a technológia jövője, a HONOR pedig úttörő benne

A technológia világában mostanában szinte minden a mesterséges intelligenciáról (AI) szól, a hírek egy része pedig riasztó jelleggel csapódik le: sokan munkák elvesztését, emberek által végzett szakmák megszűnését látják benne. 

2024. május 3. 20:01

Ilyen volt a magyar rádiók zenei repertoárja 2023-ban

Összesen 103 év és kilenc hónapnyi adást sugároztak a magyarországi rádiók 2023. január 1-jétől december 31-ig – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatásából, amely a magyar rádiók 2023-as zenei repertoárját vizsgálta. A teljes kínálatban a legtöbbet játszott előadó Rúzsa Magdolna volt. Az énekesnőt több mint két és félszer annyiszor hallhattuk, mint a huszadik helyezett Azahriah-t. A tavalyi év legsikeresebb hazai slágere a ValMartól az Úristen, a külföldiek közül Miley Cyrus Flowers című dala volt.

2024. május 3. 18:05

A Xiaomi megerősítette a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 17:25

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség szempontjának egyre fontosabb szerepe van az építészetben, világszerte egyre több vállalat törekszik arra, hogy inkluzív környezetet alakítson ki. A Skanska a befogadás és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével összhangban szintén jelentős hangsúlyt fektet erre. A vállalat az átgondolt tervezés és megvalósítás érdekében együttműködik az Access4you-val azzal a céllal, hogy épületeiben a legmagasabb szintű access4you tanúsító védjegyet szerezze meg. 

2024. május 3. 16:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55