Elfogadták a Matáv LRIC alapú referenciaajánlatát

MTI Sajtóadatbank, 2003. június 20. 12:51
A Hírközlési Döntőbizottság (HDb) elfogadta a Matáv új, hosszú távú előremutató különbözeti költségek módszerén (Long Run Incremental Cost - LRIC) alapuló előfizetői hurok átengedésre vonatkozó referenciaajánlatát.
Az előfizetői hurok gyakorlatilag azt a sodrott réz érpárt jelenti, amelyik a távközlési hálózat végpontja az előfizető lakásában vagy irodájában.

A Matáv csütörtöki közleménye szerint az LRIC alapú ajánlat a korábbi, teljesen felosztott költségek módszerén (Fully Distributed Cost - FDC) alapuló előfizetői hurok átengedésre vonatkozó referencia ajánlata helyébe lép.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a hírközlési törvény előírása szerint a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók 2003. január 1-jétől az LRIC módszerét kötelesek alkalmazni hálózat-összekapcsolási és előfizetői hurok átengedési referencia ajánlatukban.

A Matáv 2002. november 4-én nyújtotta be új előfizetői hurok átengedésre vonatkozó referencia ajánlatát (MARUO).

Az ajánlat négy szolgáltatást foglal magába: az előfizetői hurok teljes átengedését, amikor egy másik távközlési szolgáltató veszi át az előfizetői hurkot. A másik szolgáltatás az előfizetői hurok részleges átengedésre vonatkozik: ekkor az előfizető a hagyományos beszédcélú szolgáltatást továbbra is a Matávtól veszi igénybe, ám a magas frekvenciájú szolgáltatásokat, például az internetes ADSL-t vagy egy lakásriasztó működtetését egy másik szolgáltatótól vásárolja.

A harmadik és negyedik lehetőség az előfizetői hurkon történő szolgáltatással függ össze: fizikai betelepülés esetén az új szolgáltató a Matáv épületében lévő elkülönített területen valósítja meg a szükséges távközlési csatlakoztatást, míg külső betelepülés esetén a saját területén teszi meg ugyanezt.

A közlemény szerint a jóváhagyott LRIC alapú díjak többsége csupán kis mértékben változott a tavalyi, még a teljesen felosztott költségszámítás modell által számított árakhoz képest. A teljes hurokátengedés havi díja például 3177 forintról 3544 forintra nőtt, a részleges hurokátengedés havi díja pedig 3118 forintról 3290 forintra emelkedett.

Az LRIC és az FDC modell között az a gyakorlati különbség, hogy az előbbi modell által számított ár kizárólag csak a valóságos költségeket tartalmazza, mivel rögzített szabályok alapján történik a kalkuláció. Ezzel szemben az FDC-modell a nemzetközi tapasztalatok szerint lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy más területen keletkezett költségeket is elbujtassanak a referencia összekapcsolási ajánlat árában.
Kulcsszavak: Matáv HDB

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59