Három számjegyű növekedés a WLAN-piacon

Tóth Kristóf, 2003. június 20. 09:42
A Gartner piackutató cég jelentése szerint a WLAN drót nélküli hálózati eszközök eladásai 2002-ben mintegy 120 százalékkal növekedtek.
A piackutató cég által a napokban kiadott jelentés szerint 2002-ben mintegy 19,5 millió WLAN eszközt adtak el a gyártók, amely 120 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest. Az eladott eszközök összértékét tekintve ez a növekedés azonban csak 29 százalékos volt, amely a WLAN megoldások rohamosan csökkenő árának tudható be.

"Mint a hálózati eszközök piacának egyik legígéretesebb, növekvő területe, a WLAN szegmens nagyszámú gyártót vonz. Az ebből fakadó igen kiélezett konkurenciaharc viszont leszorítja az árakat, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy sokféle olcsó megoldásból válasszanak" - mondta Andy Rolfe, a Gartner globális telekommunikációs és hálózati szegmenssel foglalkozó vezető elemzője.

2002-ben a legtöbb WLAN vezérlőt és elérési pontot a Linksys adta el, megelőzve ezzel a korábbi piacvezető Ciscót is. A Linksys 2002-ben a WLAN eladások 14,1 százalékát tudhatta magáénak, amíg a második helyre szorult Cisco piaci részesedése 13,9 százalék volt. Ami az eladott készülékek darabszámát illeti, ezen területen 14,6 százalékos részesedéssel állt az első helyen a Linksys, a második helyen pedig a D-Link végzett 9,6 százalékkal.

2003 márciusában a Cisco bejelentette, hogy felvásárolja a Linksyst, amely lépéssel a társaság bebiztosítja vezető pozícióját a szegmensben.

"A vállalati alkalmazásokhoz való drót nélküli hozzáférés lehetősége továbbra is jelentős növekedést fog eredményezni a piacon. A felhasználók azonban megkövetelik, hogy a különböző gyártók által készített WLAN megoldások problémamentesen együttműködjenek egymással, mivel egyre több notebook jelenik meg integrált WLAN vezérlővel. Mivel azonban a technológiák egyelőre nincsenek teljesen készen, különösen az adatbiztonság területét illetően, a társaságoknak inkább a szabványos WLAN hálózatok kiépítésére kell koncentrálniuk, és célszerű kerülni a szabadalmaztatott technológiákat" - mondta Rolfe.
Kulcsszavak: WLAN Linksys Cisco

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50