Új meteorológiai szuperszámítógép az IBM-től

Tóth Kristóf, 2003. június 7. 09:05
[smallimage 1 left]Az Egyesült Államokban ilyentájt támadnak fel az Atlanti-óceán felől érkező hurrikánok, és az ország Nemzeti Meteorológiai Szolgálata éppen ezt az időszakot választotta arra, hogy bejelentse legújabb szuperszámítógépét, mely a várakozások szerint minden korábbinál gyorsabb és nem utolsó sorban pontosabb előrejelzések készítését teszi lehetővé.
A meteorológusok az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy az eddigi számítógépes rendszerek megközelítőleg három nappal korábban voltak képesek a hurrikánok előrejelzésére, a most üzembe helyezett rendszer viszont akár már öt nappal az esetleges természeti katasztrófákat megelőzően képes figyelmeztetni a közelgő veszélyre.

A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat új szuperszámítógépét a világ egyik legnagyobb számítógépgyártó cége, az IBM helyezte üzembe. A Big Blue vezetői az elmúlt esztendőben számoltak be arról, hogy az IBM komoly megrendeléseket kapott az Egyesült Államok időjárás előrejelző szolgálatától, mely megrendelések egyébként kilenc esztendő alatt több mint 200 millió dolláros bevételt jelentenek majd az IBM számára.

A most üzembe helyezett szuperszámítógép egyébként még koránt sincs befejezve, ugyanis elkészítését több lépcsőben tervezi az IBM. A Big Blue munkatársai eddig valamivel több mint egy hónapot dolgoztak a rendszer elkészítésén, mely rendszer jelen pillanatban tulajdonképpen egy negyvennégy darab IBM p690-es Regatta szerver számítógépből álló klaszter, támogatva egy IBM FastT500-as adattároló szerverekből álló, 42 TB összkapacitású adattároló rendszerrel. A szuperszámítógép jelen állapotában 7,3 teraflops-os teljesítménnyel rendelkezik, vagyis másodpercenként mintegy 7,3 billió számítás végrehajtására képes.

Az IBM vezetői elmondták, hogy a jövőben esedékes jelentős továbbfejlesztéseknek hála, a Nemzeti Meteorológiai Szolgálat számítógépes rendszere 2009-ben már nem kevesebb mint 100 teraflops-os teljesítménnyel fog rendelkezni. Érdekesség egyébként, hogy az új szuperszámítógép nem a meteorológiai központban, hanem az IBM egyik gaithersburgi telephelyén található. A rendszer kapcsán a végleges cél nem más, mint hogy az előrejelzések pontossága meghaladja a 95 százalékot.
Kulcsszavak: IBM szuperszámítógép

Újra a megszokott mederben a FoxPost, levonult a szökőárszerű terhelés

A FoxPost felszámolta azt a Maglódon felállított ideiglenes csomagautomatát, amely az elmúlt hetek rendkívüli terheléshullámának kezelésére szolgált, egyidejűleg megszüntették a további rendkívüli intézkedéseket is. A döntésre azért került sor, mert a probléma megszűnt és a működés ismét a szokott mederben folyik. Ezzel egyidőben a vállalat több száz új csomagautomata telepítésébe kezdett országszerte.

2024. május 19. 14:40

7-Zip 24.05

Kitűnő, ingyenes tömörítő Windowshoz. Betömörítés / kitömörítés: 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP és WIM. Csak kitömörítés: ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DEB, DMG, FAT, HFS, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, RAR, RPM, SquashFS, UDF, VHD, WIM, XAR és Z.

2024. május 19. 13:26

Még mindig rengeteg ügyfél bankol ezzel a világelső, de drága magyar találmánnyal

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.

2024. május 19. 12:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59