Az elektronikus aláírás ügyében PM állás foglalásra vár az APEH

MTI Sajtóadatbank, 2003. június 2. 09:32
A Pénzügyminisztérium állásfoglalását kéri az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az elektronikus aláírás ügyében. A gyakorlatban ugyanis az derült ki, hogy ellentmondás van a külső minősített hitelesítő szolgáltató által hitelesített elektronikus aláírással aláírt adóbevallás elfogadásának kötelező időpontja és feltételei között.
Futó Iván, az adóhivatal informatikáért felelős elnök-helyettese az MTI-nek elmondta: az adózás rendjéről szóló törvény szerint az adóhivatalnak az első minősített hitelesítés-szolgáltató bejegyzésétől számított 180. naptól kezdődően készen kell állnia a külső hitelesítő által hitelesített aláírással aláírt elektronikus bevallások fogadására. A Netlock Kft. az idén márciusban kapta meg elsőként ezt a minősítést.

Ugyanakkor az elektronikus aláírásról szóló törvény és a törvényhez kapcsolódó rendeletek olyan feltételekhez kötik az elektronikusan aláírt dokumentumok készítését, amelyek közül még nem mindegyik biztosított - tette hozzá az elnök-helyettes. A jogszabályok szerint az elektronikus okirathoz minősített kártyára, minősített kártyaolvasó szoftverre, illetve minősített aláíróprogramra is szükség van a minősített hitelesítőn kívül. Jelenleg minősített kártya már létezik - mondta az elnök-helyettes, de kártyaolvasó szoftver még nincs, illetve a minősített aláíró program is csak várhatóan másfél hónap múlva lesz.

Futó Iván azt is hozzátette, hogy az adóhivatal szerint az elektronikus adóbevallások széleskörű elterjesztéséhez túl drága megoldás a chip-kártya. Ez ugyanis a lakosság számára túl költségessé teszi ezt a megoldást, így nem is fogja használni azt. Az adóhivatal így inkább a home-bankingnél elterjedt pin-kódos, és jelszavas megoldást javasolná az elektronikus bevallásoknál.

Becslések szerint egy adózónak a chip-kártya és olvasójának beszerzése 13 ezer forintba kerül, míg a kötelező tanúsítványért havonta 4 ezer forint körüli összeget kell fizetni. Használatának persze feltétele, hogy az érintett már rendelkezzen személyi számítógéppel és internetkapcsolattal.
Kulcsszavak: NetLock jog e-signo APEH

Autorun Organizer 5.40

Az Autorun Organizer segítségével az automatikusan induló programokat tetszés szerint tudjuk törölni vagy felvenni a rendszerben. Felkutatja és kilistázza az összes telepített alkalmazást, illetve a futó folyamatokat. A listába könnyedén felvehetünk saját elemeket is.

2024. május 21. 19:56

Foxit PDF Reader 2024.2.1.25153

Funkciókban gazdag PDF olvasó program PDF fájlok megnyitására és szerkesztésére. Lehet vele jegyzeteket, kiemeléseket, szövegdobozokat hozzáadni, oldalakat forgatni, nagyítani és menteni. A dokumentumhoz kép, hang- és videótartalom is csatolható.

2024. május 21. 19:52

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Így hasznosíthatod újra régi laptopodat a gyerek számára

Van a családban gyerek és van egy régebbi laptopod is? Ahelyett, hogy leadnád a laptopot egy elektronikai hulladékgyűjtőbe vagy elásnád a szekrény mélyére a kacatok közé, miért nem kelted inkább új életre a közeledő gyereknap alkalmából? Egy régi vagy nemrégiben lecserélt laptop nem feltétlenül használhatatlan, ezért a tovább örökítése kiváló módja az újrahasznosításnak. 

2024. május 21. 17:41

Őrizd meg az irányítást biztonságod felett!

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 17:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59