Informatikai fejlesztés a Szent István Egyetemen

forrás Prim Online, 2003. május 23. 23:06
[smallimage 1 left] 2003. tavaszán zárult le a Gödöllői Szent István Egyetem teljes körű hálózati fejlesztése. A több mint kétezerötszáz végpontot érintő, 300 millió forint összértékű beruházásban az egyetem partnerei a Cisco Systems Magyarország, a HP Magyarország valamint a KFKI Csoport hálózatintegrátor cége, az LNX Hálózatintegrációs Rt. voltak. Az átadóünnepség alkalmából a Cisco Systems Magyarország a „Kiemelt Felsőoktatási Hálózati Referencia Intézmény" címet adományozta az egyetemnek.
A gödöllői székhelyű Szent István Egyetem (SZIE) jelenleg az ország egyik legszerteágazóbb felsőoktatási intézménye, hallgatóinak száma eléri a 30.000 főt. Az integrált egyetem jogelődjei a Gödöllői Agrártudományi Egyetem, a Budapesti Állatorvostudományi Egyetem, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, az Ybl Miklós Műszaki Főiskola, a jászberényi Tanítóképző Főiskola, a gyöngyösi Gazdálkodási és Mezőgazdasági Főiskola, valamint ezen intézmények kihelyezett tanszékei Budapest több pontján, illetve számos kutatási, illetve gyakorlati terep, mint például a szarvasi Arborétum.

A teljes körű hálózati fejlesztés célja a karokon belüli, valamint a karok közötti kommunikáció hatékonyságának növelése, a kor követelményeinek megfelelő technológia bevezetése volt. A hálózati infrastruktúra fejlesztése a tanulmányi rendszer modernizációját és a Neptun 2000 rendszer bevezetését is szolgálja. A fejlesztés eredményeként minden egyetemi polgár számára elérhetővé válik a hallgatói nyilvántartás, a tantárgyak jegyzéke, az oktatói adatbázis, automatizálható lesz a vizsgára való jelentkezés és a vizsgával kapcsolatos nyilvántartások rendszere. Egységes hálózaton fut a teljes gazdasági adminisztráció, így az ösztöndíjak számfejtése is. Nagy sávszélességgel kapcsolódik össze valamennyi kampusz, továbbá az intézmény hét tagkönyvtára, amelyek közül a három legnagyobban már most is online kereshetők a könyvek, kiadványok. A korszerű infrastruktúra biztosítja a kutatói közösségekhez, valamint európai akadémiai hálózatokhoz történő kapcsolódást. A vezetékes hálózat mellett több ponton a Cisco Aironet technológiája biztosít vezeték nélküli hálózati hozzáférést. Megtörtént az intézmények többségének bekapcsolása a NIIF VoIP projektjébe. A hálózat lehetővé teszi a hallgatók és oktatók számára, hogy bárhonnan – akár otthonról is – dial-in formájában bejelentkezzenek az egyetem rendszerébe. A fejlesztési projekt részeként – az Oktatási Minisztérium céltámogatásával - folyik a számítógépes laborfejlesztés, a kisebb telephelyek sávszélességének jelentős növelése és egy IP alapú videokonferencia rendszer bevezetése. Az európai szinten is igen korszerűnek számító, egységes akadémiai címtárszolgáltatáson keresztül történik számos hálózati erőforrás és szolgáltatás elérése.

A hálózatfejlesztési projekt fővállalkozását a Cisco hálózati eszközeire építve a HP Magyarország végezte. A KFKI Csoportból az LNX Hálózatintegrációs Rt., a HP Magyarország alvállalkozójaként végezte - az egyetem számítástechnikai üzemeltető csapatával közösen - a tervezést, majd a projekt teljes kivitelezését. A kiépült hálózat több mint 2500 10/100 Mbps sebességű aktív portot, és közel 2300 Cat5E strukturált kábelezési végpontot tartalmaz. Az egyes telephelyeken belüli kommunkációs központok egymással 1Gbps sebességen képesek kommunikálni. A gödöllői központ optikai gerinckapcsolatai már most 10Gbps sebességre optimalizált Systimax LazrSPEED kábelezésből épültek. Az LNX a telepített rendszerre emelt szintű rendelkezésre állással rendszerfelügyeleti szolgáltatást is biztosít.

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38