A SARS vírus a DRAM-piacot is fenyegeti

Tóth Kristóf, 2003. május 3. 23:09
A Kínában és a világ egyéb régióiban viharos sebességgel terjedõ halálos kór, a SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) újabb áldozatot szemelt ki magának, mely áldozatot úgy hívják, hogy DRAM memóriapiac. Az atípusos tüdõgyulladás okolható azzal, hogy Kínában és az egyéb fertõzött területeken rendkívül jelentõs mértékben visszaestek a személyi számítógépek eladási mutatói, ezzel párhuzamosan pedig nem meglepõ, hogy a memóriapiac is nehéz idõket kényszerül átélni.
Az iSuppli piackutató cég egyik legfrissebb jelentése szerint a nagyobb számítógépgyártó cégek csak mintegy feleakkora forgalmat tudtak lebonyolítani az elmúlt hónapban, mint azt korábban tervezték. A számítógépgyártók raktárai tömve vannak az eladatlan memóriamodulokkal, ennek következtében ezen gyártóknak mostanság eszük ágában sincs újabb rendeléseket leadni a memóriák gyártásával foglalkozó cégekhez. Kínában és Hongkongban jelen pillanatban lényegében vegetál a DRAM-piac. A tavaszi hónapokban egyébként amúgy is elég gyenge eladási mutatókat szoktak regisztrálni a gyártók, most pedig a SARS nehezíti tovább a dolgukat.

Az Egyesült Államokban egyelõre lényegében nem érezhetõk az atípusos tüdõgyulladás negatív hatásai, ugyanis az elmúlt héten újfent - méghozzá átlagosan négy százalékkal - csökkent a különbözõ memóriák ára. Ez egyébként egymás után immár a harmadik olyan hét volt, amikor csökkent a DRAM memóriák ára. Ez alól egyetlen kivétel volt, még pedig a 256 Mbit kapacitású, PC-266-os DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriachip, melynek ára egy százalékkal emelkedett az elmúlt napokban, és így elérte a 3,23 dollárt.

Szakértõk szerint amennyiben a SARS vírus terjedése nem fog lelassulni, a DRAM-piac globálisan is nagyon komoly gondoknak nézhet elébe. Folyamatosan érkeznek a jelentések, melyek szerint az információs technológiai cégek egymás után zárják be a kínai, illetve hongkongi térségben található irodáikat és gyártóüzemeiket, ami kétségkívül rossz hatást gyakorol mind a PC-, mind a memóriapiacra. Egyelõre egyébként nem érkezett híradás arról, hogy DRAM-gyártóüzemeket esetlegesen be kellett volna zárni az atípusos tüdõgyulladás következtében.
Kulcsszavak: DRAM egészségügy

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36