Sendo: távolodás a Microsofttól

Kollár Csaba, 2003. február 15. 15:39
A Sendo bejelentette, hogy 2003 negyedik negyedévében egy olyan mobiltelefont indít útjára, amelyik nem a korábbi partnere, a Microsoft, hanem a Nokia szoftverét használja majd.
A birminghami gyártó bejelentése értelmében az új készülékeiben a Nokia Series 60 szoftver található meg, melyről független szakértők is úgy nyilatkoztak, hogy egy alkalmazásokban gazdag technológia, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy optimálisan együttműködjön a Symbian mobiltelefon operációs rendszerével. A Sendo képviseletében nyilatkozó Marleen van LookerenCampagne elmondta, hogy "terveink szerint nem csak egy modellben kap helyet a Nokia fejlesztése, számos modellbe installáljuk majd a Series 60 szoftvert".

A Sendo és a Microsoft kapcsolata 1999-ben kezdődött, amikor azt a célt tűzték maguk elé, hogy olyan mobiltelefont fejlesztenek, amelyen a Microsoft Windows Powered Smartphone szoftvere fut. A szoftvergyártó vállalat mintegy 12 milliárdot invesztált a Sendóba részvényvásárlásokkal.

A két vállalat kapcsolata novemberben romlott meg, amikor a Sendo a Nokia mellett döntött. Elemzők szerint "a Sendo rossz néven vette, hogy az angol mobiltelefon-szolgáltató, az Orange bemutatott egy Microsoft szoftveren alapuló mobileszközt, melyet nem az angol gyártó, hanem egy tajvani cég, a High Tech Computer készített".

Decemberben a Sendo beperelte a Microsoftot. Azzal vádolta, hogy a szoftvergyártó bizonyos üzleti titkokat megsértett, és ezzel a Sendot kedvezőtlen piaci helyzetbe hozta. A Sendo a 2003-as évet azzal kezdte, hogy licenc-együttműködési megállapodást kötött a Symbiannal az általa kifejlesztett operációs rendszerre.

A két peres vállalat viszonyát tovább rontotta, hogy február elején a Microsoft keresetet nyújtott be a Sendo ellen, melyben az angol eszközgyártót azzal vádolta, hogy az "a humán és pénzügyi erőforrásokat - melyeket eredetileg a Microsoft bocsátott rendelkezésre - egy rivális szoftvert tartalmazó eszköz fejlesztésére fordítja."

Kulcsszavak: Sendo mobiltelefon +fohir

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36