Bennfentes kereskedési botrány az ATI-nál

Tóth Kristóf, 2003. január 19. 19:57
Magas beosztású ATI vezetőket, így többek között a társaság vezérigazgatóját, Ho Kwok-yuent vádolja bennfentes kereskedelemmel az Ontario Securities Commission bizottság.
Könnyen lehet, hogy az nVidia után a másik nagy grafikus processzor gyártó, a kanadai ATI Technologies is bennfentes kereskedési botrányba kerül. Az ügyről szóló, sajtóban megjelent jelentés szerint Ho Kwok-yuen ATI vezérigazgató felesége, valamint két szintén magas beosztású vezető házastársa keveredett gyanúba.

Az Ontario Securities Commission tőzsdefelügyeleti bizottság szerint az ATI bevétele és nyeresége a 2000-es költségvetési év harmadik negyedében drasztikusan visszaesett, a társaság azonban a Torontói Értéktőzsde szabályaival ellentmondva nem hozta nyilvánosságra a kapcsolódó dokumentumokat. A bizottság szerint az ATI 2000 augusztusában ráadásul félrevezető közleményt adott ki a három hónappal korábban bejelentett bevételcsökkenéssel kapcsolatban.

Az ATI Technologies a vádakra reagálva azonnal sajtóközleményt adott ki, amely szerint "A társaság igen komolyan veszi a felhozott vádakat", és az érintett személyek csakúgy, mint a társaság egésze, együttműködnek a bizottsággal a vizsgálat akadálytalan lefolytatása érdekében.

A technológiai részvények gyorsan változó árfolyama miatt az IT cégek gyakran kerülnek könyvelési csalások, valamint bennfentes kereskedelem gyanújába. Mivel a vállalatok alkalmazottjai (bennfentesek) - családtagjaikat is beleértve - olyan információk birtokában lehetnek, amelyek jelentősen kihatnak az adott cég részvényárfolyamának alakulására, könnyen visszaélhetnek pozíciójukkal. A közelmúltban az ATI riválisaként ismert nVidia Corp. ellen is hasonló vizsgálatot indított az Amerikai Tőzsdefelügyelet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50