A VIA megbotlott, a SiS szárnyal

Tóth Kristóf, 2002. április 3. 08:24
A két vezető tajvani chipsetgyártó egymástól merőben eltérő márciusi eredményekről számolt be. Míg a VIA Technologies bevételei gyakorlatilag nem változtak, a SiS jelentős növekedést tudott elérni a hónap során.
A VIA Technologies márciusi bevételei mintegy 0,8 százalékkal múlták felül a társaság februári eredményét. A tajvani óriáscég botladozása elsősorban annak tudható be, hogy a társaság alaplapgyártó partnereinek száma folyamatosan csökken. A rivális Silicon Integrated Systems (SiS) ugyanakkor folyamatosan növekvő szállításai miatt rekordbevételekről számolhatott be a hónapban.

Az idei második negyedév várhatóan mindkét chipsetgyártó számára visszaesést fog hozni, amiért elsősorban a Pentium 4 alaplapok iránti visszaeső kereslet okolható. Az alaplapgyártókat is érintő bevételcsökkenés mértéke a második negyedévben akár a 30 százalékot is elérheti az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A VIA a márciusi bevételek kismértékű növekedése ellenére másfél év óta a legrosszabb negyedévét zárta, és a második negyedév, amely tradicionálisan gyenge időszak az alaplappiacon, további visszaesést ígér.

A SiS a közelmúltban kiadott, igen népszerű chipkészleteinek köszönhetően rekordbevételekről számolhatott be márciusban. A chipsetgyártó úgy véli, komoly alkalma nyílt piaci részesedésének jelentős növelésére, ezért a társaság a második negyedében is tovább folytatja chipkészleteinek széleskörű népszerűsítő kampányát. Az elemzők szerint a SiS az idei első negyedévben hozzávetőleg 5 millió chipkészletet szállított le, amelyből mintegy 2 millió készült az Intel Pentium 4-hez.

Kulcsszavak: Via +céginfo SiS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50