Minimális kárt okozott a földrengés a tajvani gyártóknak

Tóth Kristóf, 2002. április 2. 05:36
A TSMC és UMC szerződéses chipgyártók jelentése szerint a vasárnapi tajvani földrengés miatt a gyártóegységek egy részét ideiglenesen le kellett állítani, a károk a jelek szerint azonban nem jelentősek.
Tajvan két legnagyobb chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) és a United Microelectronics Corp. (UMC) sajtóközleményben tudatta, hogy a március 31-ei földrengés az előzetes vizsgálatok szerint nem okozott komoly kárt a gyártóberendezésekben, és a gyártósorok leállításából származó anyagi károk sem lesznek jelentősek. A vasárnapi földrengés gyártóegységekre gyakorolt hatása messze elmaradt az 1999. szeptember 21-eitől, amely a mostanival ellenben óriási károkat okozott. A két társaság a gyártóberendezések szállítóit kérte meg az eszközök állapotának alapos átvizsgálására.

A Richter-skála szerint 6,8-as erősségű földrengés helyi idő szerint vasárnap délután 2:52-kor rázta meg Tajvant. A földrengés a tajvani chipgyártás fő helyszíneiként ismert Tajpej és Hsinchu térségében 5-ös, illetve 4-es erősségű volt.

A TSMC szerint az 1999-es földrengéssel ellenben az áram-, víz-, és gázszolgáltatás ezúttal nem állt le Hsinchu térségében, és a társaság alkalmazottjai közül senki nem sérült meg. A cég létesítményeiben nem keletkezett strukturális sérülés. A TSMC jelenleg vizsgálja, mikorra kerülhetnek üzemkész állapotba a leállított gyártósorok, és mekkora kárt okoz a kiesett gyártókapacitás.

A UMC a földrengés miatt leállította egyes gyártóberendezéseit, a szakemberek pedig jelenleg mérik föl az esetleges károkat.

A chipgyártó berendezéseket készítő cégek szerint mivel Tajvan földrengésveszélyes övezetnek számít, a tajvani chipgyártók részére készített eszközök igen nagy mechanikai hatásokat is elviselnek, és a károk minden bizonnyal minimálisak. Tajvan DRAM és LCD ipara a TSMC-hez, illetve a UMC-hez hasonlóan legfeljebb minimális károkra számít.

A DRAM-gyártók szerint a mostani kiesés ellenére a DRAM-chipek termelési mennyisége áprilisban is tartható lesz a normális szinten, így jelentősebb hiányra nem kell számítani. Elképzelhető, hogy a memóriaárak némileg emelkedni fognak, semmiképp sem várható azonban az 1999-eshez hasonló drasztikus változás.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55