Tízezer embert elbocsát az Alcatel

MTI Sajtóadatbank, 2001. november 1. 12:47
A francia Alcatel távközlési berendezésgyártó szerdán tízezer állást megszüntetését jelentette be Európában. A cég az elmúlt hetekben már 23 ezer munkahely megszüntetését jelentette be világszerte, és az új karcsúsítás ezen felül értendő.
A vállalat az év elején 110 ezer embert foglalkoztatott a világ különböző országaiban, azaz a teljes leépítés mintegy 30 százalékos lesz.

Az európai állások ritkítását is megbeszélik a szakszervezetekkel - ígérte szerdán az Alcatel elnöke, Serge Tchuruk. A vállalatnál szerdán még nem tudtak nyilatkozni, milyen arányban oszlanak majd meg az új leépítések, de "minden országra jut belőle", amint Jean-Pierre Halbron pénzügyi igazgató mondta.

Az Alcatel szerdán 558 millió eurós nettó veszteséget jelentett a harmadik negyedévről, a tavalyi harmadik negyedévi 297 millió eurós nettó nyereség helyett. Tchuruk 4 milliárd eurós nettó adósságot jósolt az év végére, és a felmondások és az átszervezések költségeit beszámítva 5 milliárd eurós nettó veszteséget valószínűsített az egész évre. A mostani utolsó negyedévre már biztos 1,2 milliárd euró egyszeri költség emiatt - mondta.

A működési veszteség 215 millió euró volt, a második negyedévi 136 millió eurós többlet és a tavalyi harmadik negyedévi 579 millió eurós többlet helyett, a bevétel pedig 5,61 milliárd euróra csökkent a tavalyi harmadik negyedévi 6,81 milliárdról. A cég a negyedik negyedévre 10 százalékos bevételnövekedést jósolt - a harmadik negyedévhez képest - önmagának, működési eredményét pedig azonosnak valószínűsítette a harmadik negyedévivel.

Az első kilenc hónapban az Alcatel működési nyeresége 7 millió euró volt a tavalyi első kilenchavi 1,25 milliárd eurós többlet helyett, miközben a bevétel 1,7 százalékkal, 18,59 milliárd euróra nőtt. A vállalat elemzői szerint a negatív irányzat a jövő év első felében is folytatódik.

Kulcsszavak: +céginfo Alcatel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36