Az ABB és az Imperial College meghosszabbítja korábbi együttműködését

forrás: Prím Online, 2024. február 12. 11:28

Miután az ABB és az Imperial College London aláírta a 10 éves szerződést eddigi sikeres partneri együttműködésük meghosszabbításáról, a szén-dioxid-leválasztás/megkötés céljából létrehozott kísérleti/mintaüzem folytatni fogja a nettó zéró kibocsátású technológiákhoz értő munkaerő képzését, valamint a jövő mérnökeinek és tudósainak kinevelését. Ez az üzem a maga nemében a világon az egyetlen olyan létesítmény, amely egy felsőoktatási intézményben található. 

 

• Az ABB és az Imperial College London  10 éves szerződést írt alá a szén-dioxid leválasztására/megkötésére szolgáló technológiákkal kapcsolatos  partneri viszonyának  folytatásáról.  

• Az Imperial College-en létrehozott  kísérleti/mintaüzem, melynek oktatási lehetőségeit 2012 óta már 4500hallgató vette igénybe, a nettó zéró kibocsátási célokat szolgáló technológiákra készíti fel a jövő munkaerejét és segít megbirkózni  a tudomány, a technológia, valamint a mérnöki tudomány és a matematikai területén (STEM) mutatkozó szakemberhiánnyal. 

• Ebben a maga nemében a világon egyedülálló, oktatási célra szolgáló létesítményben a valósághű üzemi körülmények mintájára  több, mint 250 műszert és érzékelőt használnak a mérésekhez és az adatoknak egy osztott vezérlőrendszerhez (DCS) történő  továbbításához.  

 

A kísérleti/mintaüzemben már több, mint 4500 hallgató tapasztalhatta meg kézzel foghatóan a gyakorlatban is az ABB technológiai megoldásait azóta, hogy az üzem 2012-ben megnyitotta kapuit az Imperial College-en, amely a világ tíz legjobb egyeteme közé tartozik, és kiváló hírnévnek örvend a természet- és a mérnöki tudományok terén. 

 

Ezzel a megállapodással az ABB célja az, hogy ellássa a ma hallgatóit a holnap ipari folyamatainak működtetéséhez, üzemeltetéséhez szükséges készségekkel, bemutatva azt, hogy valós alkalmazási területeken a legújabb technológia hogyan tud segíteni az üzemek teljesítményének optimalizálásában és a vészhelyzetek biztonságos kezelésében. Az ABB és az Imperial College közötti együttműködésnek köszönhetően az egyetem hozzáférhet néhány – bármelyik gyártónál beszerezhető – legfejlettebb irányítástechnikai berendezéshez és mérőműszerhez. 

 

 

„Az Imperial College-dzsal kötött együttműködés meghosszabbítása lehetővé teszi számunkra azt, hogy gyakorlatias, alkalmazható képzést biztosítsunk a hallgatóknak, és felkészítsük őket az ipar területén történő szakmai pályafutásra” – mondta Simon Wynne, az ABB UK & Ireland Energiaipari divíziójának vezetője. „Az EngineeringUK beszámolója szerint ahhoz, hogy az Egyesült Királyság 2050-re teljesíteni tudja a kibocsátási célokat, a tudomány, a technológia, a mérnöki tudományok és a matematika (STEM) területén megfelelő háttérismeretekkel rendelkező munkaerőre van szükség, amely készen áll arra, hogy megfeleljen az energetikai átállás kihívásainak.”  

 

A négy emeletet elfoglaló kísérleti/mintaüzemben az ABB Ability System 800xA folyamatirányító rendszerét (DCS) használják, valamint több mint 250 műszert, mérve a hőmérsékletet, a nyomást, a szén-dioxidot és az áramlást. A System 800xA automatikusan vezérli és koordinálja az üzemi technológiai folyamatok minden jellemzőjét és változását.  Ezek megjelenítése az ABB vezérlőteremben lévő kijelzőkön történik, ahol a hallgatók felügyelhetik, figyelemmel kísérhetik a folyamatokat, és szükség esetén beavatkozhatnak.  

 

A mérőeszközökhöz kifejlesztett ABB Ability Verification alkalmazás és az új Ability SmartMaster állapotfelügyeleti platform használata szintén   segíti a hallgatókat az olyan készségek elsajátításában, amelyek a mérőeszközök teljesítményének azok megelőző karbantartásán keresztül történő optimalizálásához szükségesek. 

 

 

„Az ABB-vel történtő együttműködésünk kezdetén az volt a célunk, hogy több embert ösztönözzünk arra, hogy vegyészmérnöki pályára lépjen, és maradjon is ott” – nyilatkozta Dr. Colin Hale, az Imperial College London rangidős Oktatási Főmunkatársa. „Ennek egyik módja az volt, hogy létrehoztuk ezt a szén-dioxid-leválasztására/megkötésére alkalmas kísérleti/mintaüzemet, lelkesítve ezzel a diákokat a korábban tanult környezetvédelmi témák folytatására. Az ABB ugyanezt a közös jövőképet képviseli.”   

 

„A szén-dioxid-leválasztására, megkötésére szolgáló kísérleti/mintaüzemben töltött időm alatt aktívan részt vettem a folyamat működtetésében, üzemeltetésében, így mélyebb ismereteket tudtam szerezni a technológia fejleszthetőségéről és alkalmazhatóságáról” – mondta Yiheng Shao, az Imperial College London negyedéves egyetemi hallgatója. „Ez a tapasztalat megerősítette a meggyőződésemet abban, hogy a szén-dioxid-leválasztása/megkötése fontos szerepet játszik a nettó zéró kibocsátási célok elérésében.”

 

Az S&P Global beszámolója szerint a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (Carbon Capture and Storage/CCS) segíthet az ipar dekarbonizálásában, a kibocsátás csökkentésében és a nettó zéró célkitűzés elérésében, ezalatt a Global CCS Institute szerint 2022-ben az előző évhez képest 44 százalékkal nőtt a CCS-létesítmények száma világszerte. 

 

 

A kereskedelmi CCS-piac nagyobb részarányának elérése érdekében, az ABB olyan technológiai megoldásokat alkalmaz, amelyek csökkentik a beruházási/tőke- és a működési költségeket, és kockázatmentesítik a meglevő és új folyamatokba történő integrációt. 2023 márciusában az ABB egyesítette erőit a londoni székhelyű Pace CCS-szel, hogy elérhetőbbé tegye az ipar által kibocsátott szén-dioxid-leválasztását, megkötését, szállítását és tárolását. Ennek kulcsa a digitális iker-technológia használata, amely egy valós folyamat virtuális másolatát biztosítja az egyes történések/forgatókönyvek/szcenáriók teszteléséhez és az igazolt elképzelés/koncepció előállításához.   

 

Az év elején az Egyesült Királyság kormánya felvázolta „Nagy-Britannia energizálása” elnevezésű energiapolitikai programját. A nettó zéró kibocsátásra vonatkozó vállalásokat – köztük a CCS-szel kapcsolatos magánberuházások és munkahelyek ösztönzésére szánt 20 milliárd fontnyi támogatást – tartalmazó program célja egy tisztább és megfizethetőbb energiaforrásokat tartalmazó energiarendszer létrehozása. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50