Még lehet jelentkezni a ProSuli versenyére!

forrás: Prím Online, 2024. január 10. 20:49

Idén is megrendezi diákoknak szóló robotika versenyét a ProSuli. A jelenleg is nyitott nevezési szakaszban még 3 intézmény számára van szabad hely, a szerencsés pályázók automatikusan LEGO robot készletet kapnak, amivel felkészülhetnek a versenyre. A február végi megmérettetésre január 19-ig lehet jelentkezni, és 2024-ben először olyan iskolák is nevezhetnek, akik még nem tagjai a ProSuli programnak. Az idei verseny egyúttal a Robotex International nemzetközi robotika verseny hazai fordulója, így a 30 csapatából kikerülő két győztes csapat kvalifikációt nyer az észtországi megmérettetésre. 

Február végén harmadik alkalommal rendezi meg robotika versenyét a ProSuli, a Yettel digitális oktatási programja. Az eseményen két fős csapatok mérik össze tudásukat két korcsoportban: általános és középiskolás korosztályban. A versenyen 30 csapat indulhat, közülük összesen tizenkettőt a ProSuli támogat robot készlettel. Az eseményen idén először bármely magyarországi iskola – aki jelenleg még nem tagja a ProSuli programnak – nevezhet csapatot, a sikeres pályázók közül pedig hárman egy-egy saját LEGO robotkészletet kapnak, amivel már erre a versenyre is készülhetnek. A három szabad hely kiosztásáról a szervező ProSuli nyilvános sorsolás útján dönt majd. A verseny a törökbálinti Yettel Házban, két korcsoportban zajlik, mindkét korcsoport győztes csapatának jutalma, hogy részt vehet novemberben a 28 ország részvételével, Tallinban zajló Robotex International nemzetközi robotika versenyen, amelyre a részvételt a Yettel biztosítja.

 

 

Évente változó feladatok, bármikor feltűnhetnek új diák programozó-csillagok

 

A tavalyi versenyen úgynevezett “robot sumo” kategóriában mérkőztek meg egymással a diákok, amely során a robotoknak egy 1 méter átmérőjű porondon kellett megküzdeni és a körön kívül juttatni ellenfelüket. 

 

Idén vonalkövetéses megmérettetés lesz a feladat, vagyis a diákok által programozott és irányított robotoknak egy meghatározott, változatos kanyarokkal ellátott vonalpályán kell minél gyorsabban és pontosabban végig haladni. A feladat megoldásához a robotok szenzorokat vesznek igénybe, amelyeket mozgásuk irányításához használnak.

 

 

Aki 2024. január 19-én éjfélig jelentkezik , az részt vesz a robotkészletek sorsolásán. A nyilvános sorsolást január 22-én tartják a szervezők, ekkor derül ki, hogy kik azok a szerencsések, akik saját LEGO robotkészletet kapnak a felkészülésre, az eseményen való részvételre és további oktatási célokra. A csapatok ezt követően egy bő egy hónapos felkészülési időszakban vesznek részt, amelyet az eszközök biztosítása mellett felkészítő anyagokkal is segít a ProSuli szakmai csapata. Akik a sorsoláson nem nyernek, egy következő körben jelentkezhetnek majd a versenyen való részvételre. 

 

„Büszkék vagyunk arra, hogy „házi” versenyből néhány év alatt egy rangos, nemzetközi megmérettetés hivatalos magyarországi előválogatója lett a ProSuli robotika verseny. A robotok egyre elterjedtebbek a munka világában, a gyártástól a szolgáltatásokig, így a verseny segíthet a diákoknak megérteni ezen eszközök működését és alkalmazását, ezáltal felkészültebben léphetnek ki majd a jövő munkaerőpiacára. Emellett számos olyan készségüket csiszolhatja, amelyekre az élet minden területén szükség van, így fejlődhetnek például a problémamegoldás, a kreativitás, a kritikai gondolkodás és a csapatmunka terén is. De a robotika pusztán szórakoztató és motiváló is lehet, hiszen a robotok izgalmas interaktív eszközök, számos felhasználási lehetőséggel” – mondta Koren Balázs, a ProSuli szakmai vezetője.

 

 

„A robotika olyan, mint a LEGO: a végtelen lehetőségek tárháza. A mi különóránkon a gyerekek úgy tanulnak vele, hogy észre sem veszik. A robotokat be lehet vinni bármilyen tanórára, legyen az idegennyelv, irodalom vagy matematika. Így a szakkör egyúttal besegít más órákon is, a gyerekeket pedig rendkívüli módon motiválja a tanulásra” – mondta Fülöpné Kovács Krisztina, a ProSuli 2023-as robotika versenyén debütáló, és első helyet szerző Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium tanára.

 

Az idei ProSuli robotika versenyre az alábbi linken lehet jelentkezni. További információ a versenyről hamarosan a ProSuli weboldalán.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50