Az ABB technológiája kulcsszerepet játszik a zöld hidrogén kísérleti projektben

forrás: Prím Online, 2023. december 11. 11:33

Az ABB kulcsfontosságú technológiát szállít a HyPilot projekthez, a norvég Hystar cég egy megawattos, konténeres PEM-elektrolizáló rendszereinek terepi bemutatójához, így segítve elő, hogy a Hystar technológiáját valós terepi körülmények között teszteljék. A projektet 2023 negyedik negyedévében adják át a Gassco által üzemeltetett Kårstø gázfeldolgozó üzemben, a norvégiai Rogalandban. Az ABB vezető skandináv iparvállalatokkal, Equinor, Yara és a Gassco együttműködésben vesz részt a nagy érdeklődéssel várt terepi projekt megvalósításában.

 

• A HyPilot projekt azt bizonyítja, hogy a Hystar által szabadalmaztatott protoncserélő membrán (Proton Exchange Membrane /PEM) típusú elektrolizáló rendszereinek alkalmazásával nagyobb hatékonysággal lehet zöld hidrogént előállítani 

• A HyPilot projekt célja annak bemutatása, hogy a Hystar elektrolizáló rendszerei miként tudják csökkenteni a nagyüzemi zöld hidrogéntermelés költségeit 

• Az ABB piacvezető teljesítményelektronikai berendezései lehetővé teszik a pontos feszültség- és áramerősség-szabályozást a különböző üzemmódok szimulálásához 

 

Az ABB alacsony felharmonikusú IGBT (szigetelt kapus bipoláris tranzisztor) egyenirányítói és DC-DC átalakítói szabályozzák az elektrolizáló rendszer áramellátását.  Az ABB a projekt teljes időtartama alatt helyszíni támogatást és szaktanácsadást biztosít Norvégiában. 

 

 

Az üzemeltetők a 10 000 órás próbaüzem során adatokat gyűjtenek annak bizonyítására, hogy a megújuló energiaforrások, például a szélenergia időszakos jellegének ellenére is költséghatékonyan és megbízhatóan állítható elő a zöld hidrogén. A HyPilot projekt eredményeivel azt kívánják bemutatni, hogy a Hystar elektrolizáló rendszerei miként használhatók fel a nagyüzemi méretű zöld hidrogén-termelés előállítási költségeinek csökkentésére, míg a különböző üzemmódok során gyűjtött teljesítményadatokkal a működés hosszú távú üzleti életképességét kívánják igazolni.

 

Chris Poynter, az ABB System Drives divíziójának vezetője szerint: „Az elektrolizáló energiarendszer minimalizálja a hálózat felharmonikus tartalmát és a helyigényt, miközben maximalizálja a hatásfokot és a teljesítménytényezőt. Ez segít csökkenteni a zöld hidrogén előállításának teljes költségét, ami kulcsfontosságú tényező a hidrogén elterjedésének felgyorsításához. Az ABB a termékeivel és a megoldásaival a termelékenység-javítást és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású világ kialakítását szolgálja, ezért büszkék vagyunk arra, hogy a Hystarral és más érdekelt féllel folytatott szoros együttműködés keretében a szakértelmünkkel és technológiánkkal elősegíthetjük az új hidrogén-ökoszisztéma kiépítését.”

 

Fredrik Mowill, a Hystar vezérigazgatója így nyilatkozott: „A HyPilot fontos mérföldkövet jelent a zöld hidrogént gyártó iparág számára, mivel egy csapatba tömöríti a szektor vezető szereplőit a Hystar szabadalmaztatott, ultrahatékony elektrolizáló rendszerei mellett. Az ABB jelentős támogatása lehetővé teszi számunkra, hogy különböző körülmények között szigorú teszteket végezzünk, elősegítve ezzel a nagyüzemi zöld hidrogéntermelés széles körű elterjedését.”  

Kulcsszavak: ABB technológia HyPilot

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50