Mostantól Magyarország UNESCO Világörökségei is felfedezhetőek a Google Arts & Culture felületén

forrás: Prím Online, 2023. október 27. 18:00

A Google Arts & Culture kezdeményezés azzal a céllal indult, hogy a kulturális intézmények és elismert művészek közreműködésével az online térben mindenki számára elérhetővé tegye a világ kulturális kincseit. Ennek köszönhetően a felhasználók lehetőséget kaptak arra, hogy új helyeket, látványosságokat vagy műalkotásokat fedezzenek fel és közelebbről is megismerjék a világ legfontosabb történelmi eseményeit. Mostantól pedig Magyarország, az UNESCO által Világörökségként számontartott nevezetességei is megtekinthetőek az oldalon.

A Google Arts & Culture oldalára az alábbi magyarországi UNESCO látványosságok kerültek fel:

 

Budapesti Duna-part, Várnegyed és Andrássy út: Az idén 150. születésnapját ünneplő főváros Duna-parti területe és Várnegyede 1987-ben került fel az UNESCO világörökségi listára, amely 2002-ben az Andrássy úttal és szomszédságával is kiegészült, annak építészeti és kulturális látványosságainak köszönhetően.

 

Pécs és az ókeresztény sírkamrák: A rómaiak által alapított ókeresztény nekropolisz számos történelmi eseménynek és emlékműnek adott otthont, ezek közé tartozik a 2000-ben világörökségi státuszt kapott sírkamra-rendszer is, mely az egykori római társadalom temetkezési szokásainak emlékét őrzi.

 

Pannonhalmi Főapátság: A mindössze 4000 lakossal rendelkező Pannonhalma legmagasabb pontján tornyosuló, több mint ezer évvel ezelőtt alapított Bencés Főapátság kiemelkedő szellemi és kulturális központként működött hosszú éveken át, ezzel érdemelve ki ‘96-ban a világörökségi címet. 

 

Hollókő: A nevében legendát őrző település óvárosa, ahol szinte érintetlenül fennmaradtak az elmúlt korok hagyományőrző épületei és jellegzetességei, s a terület egyik legszebb látványossága, a Hollókői vár 1987-ben méltán vált az UNESCO által a világörökség részévé. 

 

A Google Arts & Culture felületén a felhasználóknak a magyarországi látványosságok mellett mostantól arra is lehetőségük nyílik, hogy az UNESCO gyűjteményében szereplő további világörökségi helyszíneket, így Mongólia, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország és Spanyolország nevezetességeit is megtekintsék.

 

További látványosságok:

    https://artsandculture.google.com/story/LwXBLpsjFHGDxg

    https://artsandculture.google.com/story/OgWRrZBoQCmB7g

    https://artsandculture.google.com/story/mgUxihbk0gAyhQ

    https://artsandculture.google.com/story/7gWBMdR6aajGfQ

    https://artsandculture.google.com/story/5wWxbhPVlie0bw

    https://artsandculture.google.com/story/UQUB9Ek9ynPkJw

    https://artsandculture.google.com/story/9QVRvLeQ3poYKQ

    https://artsandculture.google.com/story/EwXxN9VZZdgIAA

Kulcsszavak: Google UNESCO

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagy hatótáv, nagy lehetőségek

A GreenGo, Budapest máig egyetlen teljesen elektromos autómegosztója olyan, nagy hatótávú autókkal bővítette flottáját, amik még egy lépéssel közelebb visznek ahhoz, hogy búcsút mondhassunk a saját autónak.

2024. május 1. 12:03

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

Már több millió európai Samsung felhasználó veszi igénybe az új One UI 6.1 frissítéssel érkezett Galaxy AI funkciókat

A One UI 6.1 frissítéssel még több eszközön váltak elérhetővé a Galaxy AI funkciók, amelyekkel a Samsung elsőként a – 2024 februárjában megjelent – Galaxy S24 készülékeket látta el. A szoftverfrissítés a Galaxy S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 és Tab S9 szériát érintette, az AI funkciók márciustól egyre több készüléken váltak elérhetővé, amelynek köszönhetően Európa-szerte több millió felhasználó tapasztalja meg a Galaxy AI élményt.

2024. április 30. 19:43

Adatbiztonsági frissítést adott ki az ASUSTOR

Az ADM 4.3 az adatbiztonságra összpontosít. A zsarolóvírusok és más rosszindulatú programok terjedésével az ADM 4.3 megerősíti védelmét és hivatalossá tesz számos új adatbiztonsági funkciót.

2024. április 30. 18:00

A CineBeam Q-val újra megkezdi a projektorok forgalmazását Magyarországon az LG

Az LG az elmúlt években nem értékesített projektorokat a magyar piacon, 2024-ben azonban újra visszatérnek a cég otthoni vetítői. Az első modell, ami újra nálunk is kapható, rögtön egy újdonság: a januári CES-en bemutatott LG CineBeam Q, ami egy kompakt, szinte műtárgyként is értelmezhető 4K projektor. A készülék egyelőre kizárólag az LG webáruházában kapható, itt viszont 15% kedvezményt kapnak azok, akik elsőként megrendelik a terméket.

2024. április 30. 16:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14