Jövőfókuszú konferenciával ünneplik a #neumann120 évet

forrás: Prím Online, 2023. október 19. 12:59

A kvantumszámítógép, a kvantuminternet rejtelmei és a jövő repülőgépeinek intelligens szárnyaival kapcsolatos kulisszatitkok mellett az is kiderül majd a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI 2023. november 15-i Neumann után, szabadon című, előzetes regisztrációt követően ingyenesen látogatható konferenciáján, hogy hogyan szolgálja a városi fák védelmét az MI. A friss, jövőorientált szemléletű előadások közben itt adják át a Neumann Társaság, az IVSZ és az Infotér közös Kovács Attila-díját is, amellyel az Év informatikai újságírójának munkáját ismerik el, továbbá a Neumann Társaság hagyományos díjait az IT kiemelkedő kutatóinak és oktatóinak.

Neumann János 1955-ös cikke, a Can We survive technology? – Túléljük-e a technikát? – soha nem volt olyan aktuális, mint napjainkban, ezért a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI 2023. november 15-én 14 órától zajló ünnepi konferenciája a megfontolt technooptimizmus jegyében zajlik majd és arra keresi a választ, hogy az IT-tudások miben segíthetnek a jövő problémáinak megoldásásában. A rendezvény előadásai közben díjátadókra is sor kerül: itt adják át a helyszínen az év informatikai újságírójának a Neumann Társaság, az IVSZ és az Infotér közös Kovács Attila-díját, továbbá a Neumann Társaság hagyományos díjait az IT kiemelkedő kutatóinak és oktatóinak, így a Kemény János-díjat, a Tarján-emlékérmet, a Kalmár-díjat, a Neumann-díjat és az Életműdíjat.

 

A konferencia nyitóelőadásában Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetője foglalja össze a #neumann120 emlékév eseményeit, ezt követően Bacsárdi László, a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium projektvezetője avatja be a jelenlévőket nem csupán a kvantumszámítógépek-, de az ezek segítségével zajló kvantumkommunikáció, a szuperbiztonságos kommunikációt biztosító kvantuminternetben rejlő lehetőségekbe. Prezentációjában a mérnök-informatikus előadó körbejárja a kapcsolódó technológiák fejlettségi szintjét és bemutatja a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium legfontosabb kutatási irányait is a területen. 

 

Lovas Róbert, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettese az egyik legjelentősebb hazai informatikai kutatási infrastruktúra, az HUN-REN Felhő kialakításáról és működtetéséről tart előadást. Prezentációjából az érdeklődők megismerkedhetnek még a Magyar Kutatási Hálózat tudományos felhőjének alkalmazási területeivel, nemzetközi beágyazódásával, valamint néhány kiemelt kapcsolódó kutatási eredménnyel is.

 

 

Szűcs Endre, a mikrozöldeket és fűszernövények beltéri termesztésére specializálódott bedrock.farm talapítójának előadásában elmagyarázza annak az okát, hogy miért van szükség egyre több szenzorra és gépre a belső értékében egyre kevesebbet adó ehető növényeink körül.

 

A mikrozöldek után a városi fák védelme lesz a téma: Fekete Gyula, a GreeHill társalapítójának előadásából kiderül van, hogyan lehet 3D adatokat gyűjtő LIDAR-ral szerelt mérőautó és a mesterséges intelligencia célzottan fejlesztett modelljeivel néhány hónap alatt felmérni a nagyvárosok faállományát. Ezek ugyanis más élőlényekhez hasonlóan komolyan megérzik a drasztikusan változó környezeti hatásokat, miközben szerepük az urbánus környezetben egyre fontosabb. 

 

Végül Vanek Bálint, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettesének előadásából a jelenlévők megismerhetik a modern repülőipari trendeket és a repülőgépek matematikai modellezésének, a modell alapú szabályozás tervezésnek, valamint az ehhez kapcsolódó multidiszciplináris tervezés optimalizáció (MDO) jelenlegi kutatási irányait. Mindezek mellett előadásában ismerteti az általa koordinált, a jövő repülőgépeiben alkalmazható technológiák kifejlesztését célzó FLEXOP és FliPASED H2020-as projektek, valamint a szintén SZTAKI-ból irányított Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium érdekes eredményeit.

 

A Neumann után, szabadon konferencia részletes programja

 

Időpont: 2023. november 15-én 14 órától

Helyszín: HUN-REN SZTAKI, Budapest, Kende u. 13-17, 1111 (térkép)

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációt igényel, amit ezen az oldalon lehet elvégezni.

 

Program:

● Szalay Imre, Neumann Társaság – Nyitóelőadás a #neumann120 emlékévről

● Bacsárdi László, BME VIK, Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium  – Fejlődő kvantumtechnológia: kvantumszámítógéptől a kvantuminternetig

● Lovas Róbert, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettese – Felhő: erre varrj gombot!

● Szűcs Endre, a bedrock.farm alapítója – Technológia eszi-e meg előlünk az ízeket?

● Fekete Gyula, a GreeHill társalapítója – “Kodak-pillanat” a városi fák kezelésében – az AI szerepe a jövő faápolásában

● Vanek Bálint, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettese – Miként csökkenthetjük a jövő generációs repülőgépek üzemanyag fogyasztását aktív szabályozási módszerekkel?

● Az előadások között: a Neumann Társaság, az IVSZ és az Infotér közös Kovács Attila-díjának átadása az év informatikai újságírójának, továbbá a Neumann Társaság hagyományos díjainak átadása.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Telefonunk tárhelye kihat készülékünk működésére

A technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége van az okostelefonok tárhelyének. Az egyre jobb minőségű képek és videók, a komplex alkalmazások és az MI megoldások mind egyre inkább csak igénylik a tárhelyet. Ugyan a HONOR eszközei kifejezetten magas tárhellyel érkeznek, mi magunk is tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

2024. május 8. 17:26

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

Még mindig óvatlan az online vásárló magyarok ötöde

A magyar lakosság majdnem háromnegyede rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül (69 százalék), és szinte mindenki (97 százalék) tudatában van az ezzel járó kockázatoknak. A megkérdezettek négyötöde legalább egy módszert alkalmaz is a biztonsága érdekében viszont ötből egy fő még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét – derült ki az OTP Mobil friss felméréséből. 

2024. május 8. 14:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36