Okosteremmel segíti a Szegedi Tudományegyetem pedagógusképzését a Vodafone Magyarország Alapítvány

forrás: Prím Online, 2023. október 14. 11:51

A Vodafone Magyarország Alapítvány október 11-én adta át a szegedi Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában kialakított okostantermet, amely az iskola diákjain és oktatóin túl a Szegedi Tudományegyetem pedagógusképzésében részt vevő hallgatók számára is lehetővé teszi a digitális kompetenciafejlesztést. A tanteremben az iskola tanárai munkájuk közben, a hospitáló hallgatók pedig gyakorlati tanulmányaik során ismerkedhetnek az okoseszközök oktatási felhasználásával. 

A Vodafone Magyarország Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem együttműködése során a Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában kialakított teremben okostábla, valamint a diákok által is használható tabletek segítik az oktatást. Az okostanterem teljeskörű felhasználása érdekében a gyakorlóiskola pedagógusai csatlakoztak az „IKT eszközök a tanórán” e-learning kurzushoz, melyet a Vodafone Alapítvány azzal a céllal hozott létre, hogy gyakorlatorientált, interaktív módon alakítsa az oktatásban résztvevők digitális szemléletét és bővítse módszertani repertoárját. A pedagógusképzésben részt vevő hallgatók számára pedig az egyetemen indul egy féléves gyakorlati képzés, melynek tematikáját az oktatási intézmény a Vodafone Alapítvánnyal közösen alakítja ki, és melynek révén a leendő pedagógusok már a képzésük során részeseivé válhatnak az oktatás digitális transzformációjának.

 

 

„A mai napon együtt ünnepelhetjük a Vodafone Magyarország Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közötti szakmai együttműködés indulását, egyúttal az együttműködés keretében az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Művészeti Alapfokú Iskolájában létrehozott okostanterem átadását, amely egyetemünk köznevelési és a pedagógusfejlesztési szakmai programjában is meghatározó mérföldkövet jelent. Az okostanteremben, az eszközökben, és a szoftverekben rejlő lehetőségre akkor tudunk hatékonyan építeni, ha azok a megfelelő kompetenciákkal rendelkező kollegák használatába kerülnek, ha integráljuk őket az oktatási folyamatokba, és azokkal szerves egységet képeznek. Egyetemünk kiemelt célja a hallgatóink, a pedagógusképzésben részt vevő, tanító és tanár hallgatóink kompetenciájának fejlesztése, ezen belül is kiemelten a digitális skillek erősítése. A Vodafone Alapítványnak köszönetemet szeretném kifejezni az okostanterem, valamint a hallgatóink digitális fejlesztését szolgáló képzésének biztosításáért. A mai átadóünnepség kiválóan szemlélteti, hogy az Alapítvány és az SZTE céljai és törekvései közösek: a fiatalok digitális ismereteinek fejlesztése, és a magyarországi oktatás digitális átalakításának ösztönzése” – mondta el Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese az eseményen. 

 

Az Alapítvány kiemelt céljának tekinti, hogy szakmai támogatásával és módszertani oktatással segítse az ország oktatási intézményeit. A most átadott, a legmodernebb eszközökkel felszerelt okostanteremmel közel 2000 diáknak, továbbá a gyakorlóiskola pedagógusainak és az egyetem pedagógushallgatóinak digitális kompetenciafejlesztéséhez járul hozzá. 

 

 

„A Vodafone Magyarország Alapítványnál hiszünk abban, hogy a modern pedagógusképzés elengedhetetlen része a digitális kompetenciafejlesztés gyakorlati oktatása, ezért évek óta dolgozunk azért, hogy biztosítsuk hazánk pedagógusai és tanárképzős hallgatói számára digitális készségeik fejlesztését. Hálásak vagyunk a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karával folytatott közös munkáért, amely keretében a kifejezetten gyakorlati szemléletű módszertani képzés szakmai tartalmát állítottuk össze. Külön öröm számomra, hogy mivel Digitális Iskola Programunk éppen Szegedről indult 2015-ben, a frissen elkészült és átadott okosteremmel hazaértünk a térségbe” – mondta el Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány ügyvezetője.

 

A Vodafone Magyarország Alapítvány közel 50 oktatási intézménnyel áll kapcsolatban, amelyek közül 21 iskola található a déli országrészben. Szintén a térségben, Szarvason hozták létre az első robotika tantermet, illetve 2020-ban a településen készítették el az első okoseszközökkel felszerelt és kialakított tantermet is, amit a szegedi Gál Ferenc Egyetem kihelyezett pedagógiai karának hallgatói azóta is folyamatosan és nagy lelkesedéssel használnak. A szarvasi képzésben részt vevő hallgatók visszajelzései alapján elmondható, hogy a leendő pedagógusok nyitottsággal fogadták a gyakorlati fókuszú digitális megoldásokat, és azonnal beépítették azokat a munkájukba. A frissen bejelentett szegedi együttműködéssel nem ér véget az Alapítvány régiós tevékenysége, jövőre a gyakorlóiskolák digitális fejlődése kapcsán szerveznek országos konferenciát a térségben.

 

„A Vodafone Alapítvánnyal folytatódik az együttműködés jövőre is. 2024 áprilisában támogatásukkal országos konferenciát szervezünk a GYISZ-szel és a JGYPK-val közösen, mely a 150 év a pedagógusképzésért rendezvénysorozat részeként ’A gyakorlóiskolák a digitális modernizáció és a fenntartható fejlődés útján’ tematika mentén a pedagógusjelöltek gyakorlati képzéséhez kapcsolódva a digitális kompetenciafejlesztés gyakorlati megvalósítási lehetőségeit járja körül, és mutat a mindennapokban használható jó gyakorlatokat. Mottónk: A tudás és a környezet érték! Együtt többre vagyunk képesek a digitális világban” – tette hozzá Dr. Zsigriné Dr. Sejtes Györgyi, a Juhász Gyula Gyakorló Általános és Művészeti Alapfokú Iskola igazgatója.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50