Öt izgalmas, vízi sportokhoz köthető találmány

forrás: Prím Online, 2023. augusztus 9. 16:14

Hazánk élen jár a különböző vízi sportokban, ráadásul ezekhez és sok más vízparti tevékenységhez számtalan új találmány is kapcsolódik világszerte.  A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) összegyűjtötte az elmúlt évek legérdekesebb, vízi sportokhoz köthető találmányait itthonról és a nagyvilágból a hidroplán eBike kerékpártól a mentális és fizikális képességet fejlesztő vízi játékon át az okos vitorlásruháig.

A konditermek és gépek használata minden korosztályban népszerű, ám egy különleges magyar szabadalom segítségével egészen új szintre emelhetjük az edzést, méghozzá a vízben. Az Aquawallgym a világon egyedülálló mobil vízi kondigép, amelyet Pribélyi Péter aquafitnesz edző és vízi rehabilitációs szakember álmodott meg. A teljesen hazai gyártású eszköz bármely bel- és kültéri medencében használható: a tíznél is több kiegészítő termék, valamint a rögzítési pontok variációjával végtelen számú gyakorlat végezhető vele. Kifejezetten alkalmas izomerősítésre, a koordináció, az állóképesség és gyorsaság fejlesztésére. 

 

 

Az egyéni edzésen túl, a csoportos vízi sportok területén is találhatunk izgalmas újdonságokat. A Water Skyball (WSB) egy védjegy oltalommal védett, magyar fejlesztésű, speciális szabályokkal rendelkező páros vízi sportág, amelyet a Fontanus Központ szakmai csapata hozott létre 2013-ban. A védjegy oltalom lehetővé teszi, hogy a water skyball szóösszetételt kizárólagosan alkalmazzák és így másoktól is megkülönböztessék magukat. A játék a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően néhány év alatt sportággá nőtte ki magát. A Water Skyballt derékig érő vízben játsszák a 2 fős csapatok egymás ellen egy egyedileg kifejlesztett és gyártott labdával. Cél a labda bedobása az ellenfél kapujába, azonban a kapu különböző részeibe dobott gólok más-más pontértékkel rendelkeznek. Az izgalmas sportág iránt már a görög úszóklub is érdeklődik, így a következő években a nemzetközi vizeket is meghódíthatja a WSB. A nemzetközi sikernek pedig alapfeltétele a megfelelő oltalmi portfolió, hogy a konkurencia ne tudja büntetlenül másolni az innovációjukat.

 

 

Nemzetközi vizekre „evezve” szintén találkozhatunk jó néhány innovatív, vízi sportokhoz köthető találmánnyal. Mit kapunk, ha ötvözünk egy elektromos kerékpárt, egy vízi járművet és a hidroplán hatékonyságát? A Hydrofoiler XE-1-et, a világ első hidroplán eBike kerékpárját – amely a vízen való kerékpározás élményét nyújtja – az új-zélandi Manta5 startup hozta létre.  Az egyedülálló járműre 2022-ben a vállalat formatervezésiminta-oltalmat jegyeztetett be, ezáltal ők lehetnek az egyetlenek, akik gyárthatják ezt az eBike-ot és védve vannak a bitorlás, a másolatok és hamisítványok ellen is. A Hydrofoiler XE-1 alumínium vázra épül, szénszálas hidroprofilokkal és propellerrel van ellátva, amelyek a sebesség növelésével kiemelik a járművet a vízből. Saját fejlesztésű sebességváltót is használ, amely hibrid lánc- és tengelyhajtási rendszerhez csatlakozik: célja, hogy a jármű csendes és áramvonalas maradjon.

 

 

Egy másik innovatív vízi jármű a svájci WoKart. A világ első szabadalmaztatott, középre szerelt külső motorral ellátott vízi járműve, amit úgy képzelhetünk el, mintha a vízen gokartoznánk. Ez az egyedi eszköz a motorozás (gokart), a csónakázás és egyedülálló innovációk révén – mint a középre szerelt motor, amely kategóriájában vezető, nagy sebességű, 90 fokos fordulókat tesz lehetővé – gyors, érzékeny, mozgékony és szórakoztató is egyben. A szabadalmaztatott WoKart Dr. Albert Nazarov által létrehozott, egyedülálló aszimmetrikus katamarán elrendezéssel rendelkezik a fokozott teljesítmény érdekében. A WoKart a vizet utakká alakítja át, és a vízen való vezetés érzését adja, még olyan területeken is, ahol a sugárhajtású vízi járművek már nem engedélyezettek.

 

 

Az egyik legnépszerűbb vízi közlekedési és sportolási forma, a vitorlázás szerelmeseinek segít egy szintén magyar innováció, a világ első okos vitorlásruhája. A 878Co márka egy fashion-tech és innovációs brand, amit a cég a tudatos márkaépítés érdekében szóvédjegyetként jegyezett be.  A márka hazai tervezésű, innovatív fejlesztésű és gyártású terméke a professzionális vitorlázás problémáira kínál megoldást. A vitorlásruhákban a fenntarthatóság, a digitális megoldások, a sokéves termékfejlesztés és gyártástechnológia találkozik az anyaginnovációval. A termékek a szintén szabadalmaztatott grafén nevű anyagból készülnek, amely egy ultrakönnyű, rugalmas, teljesen vízálló és szuper erős anyag (előállításáért a Manchesteri Egyetem fizikusai 2010-ben fizikai Nobel-díjat kaptak és 2015 óta „eljárás grafén előállítására, grafit elektródák elektrokémiai eróziójával” megnevezéssel rendelkezik hatályosított európai szabadalommal is). Az anyaginnováció mellett a digitális megoldásokból sincs hiány, hiszen a ruhák 3D-s testszkennelés segítségével teljesen egyénre szabhatók, amely jelentősen képes növelni a sportolói teljesítményt.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50