A kereskedelmi szektor nagyon, a technológiai és távközlési ágazat viszont kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

forrás: Prím Online, 2023. május 16. 11:19

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.  Ez a probléma különösen a kis- és középvállalkozásokat (kkv-kat) érinti, amelyek a jelenlegi gazdasági környezetben kénytelenek csökkenteni kiadásaikat. Az ESET kiberbiztonsági kutatói a közelmúltban több mint 700, különböző iparágakban tevékeny kkv körében azt mérték fel, képesek-e felismerni a legújabb kiberfenyegetéseket, és tudnak-e reagálni rájuk. A különbségek szembetűnőek. 

Az ESET 2022-es SMB Digital Security Sentiment Report című jelentése egyértelmű képet ad arról, miként reagálnak a vállalatok a kialakult biztonsági helyzetre. A megkérdezett kkv-k 32 százaléka számolt be arról, hogy használ végpontvédelem és válaszadás (EDR), kiterjesztett észlelés és elhárítás (XDR) vagy felügyelt észlelés és reagálás (MDR) technológiát, míg 33 százalék tervezi ezen kiberbiztonsági szolgáltatások igénybevételét. A kiterjesztett észlelési és elhárítási (XDR) funkció lehetővé teszi az IT infrastruktúra fokozott átláthatóságát, megkönnyítve a biztonsági incidensek elkerülését vagy azok kivizsgálását.

 

Nézzük meg, mi jellemzi a különböző ágazatokat:

 

Üzleti és szakmai szolgáltatások

Az adatok szerint az üzleti és szakmai szolgáltatásokat nyújtó kkv-k több mint negyede (26%) nem, vagy alig bízik a vállalaton belüli saját kiberbiztonsági ismereteikben. Alig egyharmaduk (31%) kevéssé bízik abban, hogy csapatuk tisztában van a legújabb fenyegetésekkel. A résztvevők egyharmada (33%) véli úgy, hogy a vállalatuk nehezen tudná azonosítani egy kibertámadás kiváltó okát.

 

Az üzleti és szakmai szolgáltatásokat nyújtó kkv-k 38 százaléka saját maga gondoskodik a kiberbiztonságról, az összes megkérdezett kkv esetében ez az arány némileg alacsonyabb, 34 százalék. Ám van törekvés ennek megváltoztatására: mindössze 24 százalékuk szeretné tartósan házon belül tartani a biztonsági felügyeletet. Az üzleti és szakmai szektorban tevékeny kkv-k 54 százaléka már kiszervezi ezt a feladatot. További 8 százalék tervezi, hogy a következő 12 hónapban külső szakértőkre bízza a kibervédelmi intézkedéseket. 

 

Pénzügyi szolgáltatások

A pénzügyi szektorban működő kkv-k 29 százaléka alig vagy egyáltalán nem bízik a saját kiberbiztonsági szakértelmében. Még ennél is többen (36%) kevéssé vagy nem bíznak abban, hogy alkalmazottaik tisztában vannak a kiberbiztonsági fenyegetésekkel. A pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó kkv-k mindössze 26 százaléka gondolja azt, hogy a vállalat nehezen tudná megállapítani egy kibertámadás kiváltó okát.

 

A megkérdezett pénzügyi vállalkozások mindössze 28 százaléka kezeli az IT-biztonságot házon belül, ami a vizsgált ágazatok közül a legalacsonyabb arány. Csaknem kétharmaduk (65%) inkább kiszervezi a feladatot, az összes kkv esetében ez az arány 59 százalék. 

 

 

Gyártás és ipari termelés

A szektor kis- és középvállalkozásainak egyharmada (33%) alig vagy egyáltalán nem bízik a saját kiberbiztonsági szakértelmében, ami jóval több az összes kkv átlagánál (25%). Tízből négyen (40%) kevéssé vagy egyáltalán nem bíznak abban, hogy alkalmazottaik felismerik a biztonsági fenyegetéseket, ami minden más ágazatnál magasabb arány. Ugyanakkor mindössze 29% aggódik amiatt, hogy nehezen tudná azonosítani egy esetleges kibertámadás kiváltó okát.

 

10 gyártás és ipari termelés területén dolgozó kkv közül mindössze 3 kezeli saját maga az IT-biztonságot. Több mint kétszer annyian (63%) inkább kiszervezik a védelmüket. 

 

Kiskereskedelem, nagykereskedelem, forgalmazó ipar

Ötből négy (80%) kis- vagy nagykereskedelmi, illetve forgalmazással foglalkozó kkv bízik mérsékelten vagy nagyon a saját kiberbiztonsági szakértelmében, ami a legmagasabb arány az összes ágazat közül. A szektorban működő vállalatok háromnegyede (74%) mérsékelten vagy nagyon bízik abban, hogy az alkalmazottak felismerik a biztonsági fenyegetéseket, míg a pénzügyi iparágban tevékenykedő cégeknek például csak 64 százaléka bízik ebben. Emellett a kis- vagy nagykereskedelmi és forgalmazó vállalatok 79 százaléka úgy véli, képesek azonosítani egy kibertámadás kiváltó okát, ami minden más vizsgált iparághoz képest kimagasló arány.

 

Ezen cégek 41 százaléka kezeli a kiberbiztonságot házon belül, és mindössze 53 százalék szervezi ki jelenleg az IT feladatokat. Az iparági válaszadók 6 százaléka tervezi, hogy a következő egy évben külső szakértőre bízza a vállalati kibervédelmet. 

 

Technológia és távközlés

A technológiai és távközlési kis- és középvállalkozások negyede (25%) alig vagy egyáltalán nem bízik a belső kiberbiztonsági szakértelemben. Ugyanakkor az ágazaton belül több kkv (78%) ért egyet mérsékelten vagy nagyon azzal az állítással, hogy alkalmazottai tisztában vannak a biztonsági fenyegetésekkel, ami minden vizsgált szektor közül a legmagasabb szám. Több mint háromnegyedük (77%) úgy véli, hogy egy esetleges támadás esetén képesek azonosítani a kiváltó okot.

 

Talán nem meglepő, hogy a technológiai és távközlési kkv-k körében magasabb (37%) azoknak az aránya, akik saját kezükben tartják a kiberbiztonságot, szemben az összes megkérdezett vállalat arányával (34%). Mégis, több cég szervezi ki a biztonsági intézkedéseket, mint a kiskereskedelmi szektorban (58% és 53%).

 

Hamis biztonságérzet?

 

Míg bizonyos ágazatokban a kkv-k nagyobb önbizalommal rendelkeznek, és másoktól eltérő megközelítéseket alkalmaznak a kiberbiztonság terén, gyakran ezek a vállalkozások teljes mértékben maguk kezelik az IT-védelmet, ami hamis biztonságérzetet adhat. Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint akkor is érdemes rendszeresen harmadik fél által végzett ellenőrzéseket végrehajtani, biztonsági irányelveket létrehozni és rendszeresen frissíteni azokat, ha a feladatok házon belül maradnak. Erről a témáról rendszeresen szó esik az ESET IT-biztonsági podcastjében, a Hackfelmetszők – Veled is megtörténhet! adásaiban: a szakértők a legújabb adásban a sokszor magáncélra is használt céges mobileszközök védelmével kapcsolatban adnak tanácsokat – hiszen a céges adatok ezeken az eszközökön keresztül is illetéktelenek kezébe kerülhetnek. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50