Talpraesett diákprogramozók és profi képzőművészek tisztelegtek Neumann János előtt Szekszárdon

forrás: Prím Online, 2023. március 24. 21:17

Immár 19. alkalommal rendezte meg Kovács Győző versenyalapító szellemében a Neumann Társaság és a Szekszárdi I. Béla Gimnázium a Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyt. Idén a Neumann 120 jubileumra tekintettel ünnepélyesebb keretek között és egy Neumann János szellemiségét megidéző pályamunkák számára kiírt különdíj átadásával került sor a döntőre, amely egyben egy profi, felnőtt képzőművészek számára rendezett, computer art kiállítás, a Hommage à Neumann megnyitója is volt: utóbbi kiállításon több mint 30, országosan ismert alkotó művei tekinthetőek meg egészen 2023. április 23-ig.

A szekszárdi Neumann Tehetségkutató Programtermék Verseny döntőjén a számítógépes animáció, az alkalmazói programok, a játékprogramok, a számítógéppel támogatott tervezés és a megépített digitális automata vezérlése kategóriákban összesen 52 pályamunkát mutattak be a diákok két korcsoportban: általános iskolások és középiskolások köréből. Ezek mellett egy kamarakiállítás formájában számítógépes grafika területén is megvillanthatták tudásukat a versenyzők. 

 

 

Diákok versengtek a jövő startuppereiként

 

Nemcsak Magyarország területéről, de a határon túlról, Erdélyből és a Vajdaságból is érkeztek tanulók, magyar mellett szerb anyanyelvű gyerekek is. A verseny eredeti célkitűzése miatt alapvetően eltér a megszokott programozási versenyektől, a cél nem algoritmikus gondolkodási feladatok megoldása, hanem saját, egyéni kreativitást tükröző programtermékek, ötletek megvalósítása és bemutatása – gyakorlatilag a jövő startuppereiként.

 

A pályamunkák számos jövőbemutató témára reflektáltak, mint a megújuló energia kérdése, Mars-expedíció vagy például a rakodó robotok, a radar gyakorlati felhasználása vagy a 3D-nyomtatás. Számos diáknál szempont volt, hogy valós feladatot, kihívást segítsen megoldani, akár egy virtuális recepcióssal vagy egy versenygépíró programmal, optimális magyar billentyűkiosztással. Nem egy pályamű kulturális témákat dolgozott fel – és természetesen Neumann János pályája is megragadta a diákok képzeletét.

 

A Nemzeti Tehetség Program támogatásával zajlott versenyen több mint hatvan pályaművet díjazott az idén Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke által vezetett zsűri, ezek teljes listája az alábbi linken olvasható. A nyertes pályamunkák között megtalálható például logikai kapukból épített számítógép (Pölcz Zsigmond, Berzsenyi Dániel Gimnázium), játékprogram – Locked In Mind (Anisics Bendegúz, Veszprémi SZC Öveges József Technikum és Kollégium), illetve 3D-nyomtatással életre keltett modellek (Erdélyi Szonja és Huszár Mónika, Beszédes József Iskolaközpont).

 

 

 

Az Hommage à Neumann kiállításról

 

A Neumann Versenyen idén Neumann János életéről szóló emlékelőadásra és az Idézhető Neumann János című, új könyv bemutatására is sor került. Az ünnepi verseny döntője egybeesett az Hommage à Neumann című kiállítás megnyitójával is, utóbbi eseményen, a Babits Mihály Művelődési Központban harmincnál is több profi képzőművész munkáit mutatják be, melyeket a Magyar Elektrográfiai Társaság és a Neumann Társaság meghívásos pályázatára érkezett mintegy másfélszáz képzőművészeti alkotásból válogattak ki a kurátorok. A Neumann 120 meghívásos pályázatra készült műveket számos más városban is bemutatják az év folyamán.

 

A kiállítás megnyitóján Hajós Éva, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium igazgatója, Szalay Imre, a Neumann Társaság igazgatója és Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, illetve HAász Ágnes, Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész mondott köszöntőt, idézve Ruzsa Dániel képzőművész megnyitó gondolatait is.

 

A tárlaton absztrakt, humoros és valósághű alkotások is láthatóak Neumann János tiszteletére, a portrék felhasználásától a teljesen az adott művészre jellemző képzettársításokig: Kömlődi Ferenc képe például a Neumann által megalkotott sejtautomata előtt tiszteleg.

 

Az Hommage à Neumann tárlat megnyitóján adták át a Neumann Verseny N120-különdíját - az Idézhető Neumann János című, limitált kiadású album egy-egy példányával az alábbi diákok munkáit ismerte el a zsűri:

● Vajda Ádám, az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium tanulója

● Erdélyi Szonja és Huszár Mónika, a magyarkanizsai Beszédes József Iskolaközpont tanulói 

● Anastasija Nanic, a szerbiai Djura Jaksic Általános Iskola diákja. A szerb anyanyelvű diáklány Neumann János életéről mutatott be egy igen érdekes prezentációt

 

„Fontosnak tartjuk, hogy a mostani középiskolás nemzedéket meg tudtuk szólítani Neumann János matematikus csodálatos, gazdag pályája szellemében – és a fiatalok is találkozhattak a mai képzőművészekkel és a mai művészeti tendenciákkal: ez egy IT-verseny kapcsán nem mindennapos dolog. Azt az új alkotásokra való nyitottságot szeretnénk ezzel jelképezni, amely Neumann János munkájában oly meghatározó: új utakra lépni, új kapcsolatokat keresni, nézőpontot váltani a jövő érdekében” – hangsúlyozta Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetője.

 

Az Hommage à Neumann kiállítás 2023. április 23-ig látogatható a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban, hétfőtől szombatig mindennap 9:00 és 17:00 között.

 

Az idei Neumann 120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről (versenyek, pályázatok, kiállítások, díjátadók, konferenciák és emlékfaültetés), a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jövőbe mutató adatvizualizációs megoldások az SAP és az IFUA Horváth versenyén

Kihirdették az SAP Hungary és az IFUA Horváth adatvizualizációs versenyének nyerteseit. Ötven csapat mérte össze tudását az egyetemi és vállalati szférából. A versenyzőknek az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) segítségével kellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított adatokból látványos és lényeges összefüggéseket bemutató adatelemzéseket készíteniük és prezentálniuk. 

2024. április 17. 19:55

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09