Határ a csillagos ég: a multicloud káosz megszelídítése

forrás: Prím Online, 2023. március 10. 12:43

A felhőtechnológiák megjelenésének hajnalán minden lehetségesnek tűnt. Az on-premise architektúra kötöttségeitől megszabadulva a fejlesztők korlátlan szabadságot élveztek az új termékek kifejlesztése során, a kapcsolódó szolgáltatások kialakításának csak a képzelet szabott határt.

Ahogy a legújabb felhőalapú szolgáltatások és eszközök iránti fejlesztői lelkesedés növekedett, úgy szaporodott a támogatott platformok száma is. Elértük azt az állapotot, hogy pókhálószerűen egymáshoz kapcsolódó felhőalapú eszközökről beszélhetünk, melyek redundáns funkcionalitással léteznek egymás mellett.

 

Metacloud mindenekfelett

 

Vannak olyan vállalatok, melyek a multicloud-ra épülő architektúra kezelhetőségének, megszelídítésének megoldását a felhőrétegek fölé emelt absztrakciós és automatizációs ernyő bevezetésében látják. Ez az újabb réteg technológiai komponensek és szolgáltatások összességét jelenti, melynek alapvető célja a multicloud-os infrastruktúrában rejlő erőforrásokhoz és szolgáltatásokhoz való hatékonyabb és központosított ellenőrzésen alapuló egyszerűbb hozzáférés biztosítása. Ezt, a felhasználó elől a multicloud komplexitását elrejtő egyszerűsített megjelenítő felületet nevezzük metacloud-nak, vagy supercloud-nak.

 

 

 

Jelen idő: a multicloud pókhálója

 

A legtöbb szervezet manapság több PaaS platform alapú eszközt használ párhuzamosan. A vállalatok mintegy 85%-a legalább 2 vagy több felhő platformot alkalmaz, 25% azoknak az aránya, akik 5-öt, vagy annál is többet. Ez a helyzet egyhamar nem változik meg, ugyanis a szakemberek mindig a legjobb megoldást keresik még azon az áron is, hogy felhő platformot váltanak.

 

A jövő szava – egyszerűsítés, mint szolgáltatás

 

A metacloud logikai rétegként felülről köti össze az egyes felhő platformokat és API-kon keresztül használja ki natív technikai adottságaikat. Ez a megközelítés ötvözi a felhőszolgáltató által nyújtott szigorú biztonságos működést és a konzisztens, centralizált kontrollt.

 

A metacloud jótékony hatásai

 

Az absztrakciós és automatizációs réteg bevezetése révén egyszerűbbé válik a mögöttes felhő platformok kézben tartása. Ezáltal kevesebb specialistára lesz szükség, a fejlesztők a felhő technológiákkal kapcsolatos általános tudás megszerzésére koncentrálhatnak.

 

Subert Péter

A metacloud lehetőséget biztosít a kiberbiztonság védelmi szintjének emelésére. “A hackerek kijátszhatják egymás ellen az egyes platformokat. Nem a technológiák, hanem a humán erőforrások gyenge pontjait keresik” – mondja Subert Péter, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának szenior menedzsere. A metacloud ezzel szemben a kompatibilitási rétegen keresztül egyszerűen zárja ki ennek lehetőségét, a fejlesztők egy központi helyről határozhatják meg az egységes védelem szintjét minden felhő platformra a natív interfészeken keresztül. 

 

Metacloud kihívások

 

Technikai szempontból a metacloud telitalálat, de ha az üzleti szempontokat is nézzük, az összkép már bonyolultabb. “Pusztán technikai szempontból a metacloud kompatibilitási rétege könnyen megvalósítható” – tette hozzá a szakértő. A felhasználók szempontjából egyértelműen megfogalmazhatók a metacloud előnyei, de a felhőszolgáltatók nem feltétlenül érdekeltek ebben, hiszen egyszerű “tömegtermékké” válhatnak a megoldásaik és a mögöttes tudás, ami az egyszerűsítés révén a metacloud-on keresztül történő működtetéshez szükséges.

 

Lehetséges irányok – konszolidáció és centralizáció

 

A múlt példái azt mutatják, hogy metacloud egy lehetséges közbenső megoldás. Az adatközpontok, adatbázisok és operációs rendszerek összevonására tett múltbeli törekvések egyszerűbb és racionalizált működést eredményeztek, de nem middleware technológiák, vagy automatizált rendszerüzemeltetési megoldások igénybevételén keresztül, hanem refaktorálás és egyszerűsítés révén. A licenszgazdálkodás optimalizálása mindig is a konszolidáció célkeresztjében volt és a legtöbb szervezet rendelkezik a felhő erőforrások feletti kontroll folyamatokkal.

 

A fentiek alapján elmondható, hogy a metacloud inkább taktikai megközelítésként hasznos, mely kiemeli a centralizált kontroll képességeit, de meghagyja a szakemberek számára a döntés szabadságát a legjobb eszközkészlet kiválasztására. A metacloud kézben tarthatja a felhő erőforrások optimális hozzárendelését az üzleti igények kiszolgáláshoz a szükséges technikai tudás biztosításával együtt anélkül, hogy az üzemeltetők élete sokkal bonyolultabbá válna.

 

Az önkiszolgáló szolgáltatások jelentős változást hoztak az IT világában. Minden, felhő erőforrásokra vonatkozó központosító törekvésnek tiszteletben kell tartania a végfelhasználó jogát az agilis működést támogató szabadsági fok megőrzésére. A múltban a centralizáció egyet jelentett a bürokrácia erősödésével, melyet az üzleti felhasználók igyekeztek minden módon megkerülni. Manapság az automatizációs eszközök széleskörű lehetőséget adnak az IT számára, hogy az üzleti célok elérését a multicloudból származó komplexitás csökkentésével együtt legyen képes támogatni.

 

A multicloud-dal jó eséllyel együtt kell élni a belátható jövőben. Az üzleti döntéshozóknak érdemes folyamatosan keresni és azonosítani azokat a területeket, ahol a metacloud, vagy hasonló megközelítést adó megoldások az egyszerűbb üzletmenet felé vezetik a szervezetet. Mindezt úgy, hogy a biztonságos működés napi gyakorlata ne sérüljön és a redundáns felhőszolgáltatások száma is csökkenjen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09