Okoseszközök segítik a DACHSER-t a nemzetközi gyűjtőforgalomban

forrás: Prím Online, 2022. december 5. 17:02

Intelligens nyomkövetők folyamatos telepítésével segíti 8500 db csereszekrénye útját az európai gyűjtőszállítmányozási hálózatán belül a DACHSER. A technológiai újításnak köszönhetően a csereszekrények – amelyekből a DACHSER magyarországi telephelyein több mint 260 db van forgalomban – útja valós időben követhető és az érkezési idők is pontosan kiszámíthatók. A logisztikai cég szállításirányítási rendszeréből származó útvonaladatokkal együtt egy központi felületen és térképen jelennek meg a tehergépkocsik és csereszekrények pozíciójának adatai. Az úgynevezett „telematikai táblák” teljesen új, innovatív lehetőségeket kínálnak a fuvarszervezéssel foglalkozó munkavállalók számára, és az ellátási lánc fokozott átláthatóságából is az ügyfelek is profitálnak.

A DACHSER a Deutsche Telekommal és más technológiai vállalatokkal együtt azon dolgozott, hogy intelligens nyomkövető eszközöket (STD) fejlesszenek ki csereszekrények minél eredményesebb használatára. Ezek az eszközök a Deutsche Telekom csúcskategóriás SIM-kártyáival vannak felszerelve és energiatakarékos, napelemes energiamodulokból, modern műholdas helymeghatározó technológiából (GPS, Galileo), valamint az új 5G/LPWAN-on (LTE-M) alapuló vezeték nélküli modulokból állnak. A holisztikus megoldást úgy alakították ki, hogy a csereszekrény karosszériájának teljes tizenkét éves élettartamára kitartson karbantartás nélkül.

 

 

„A valós idejű pozícióadatok és azok megjelenítésének kombinációjával áttörést értünk el a szállítmányok nyomon követésében és kezelésében az általános gyűjtőszállítmányozás világában” – mondta el Alexander Tonn, COO DACHSER Road Logistics.

 

A nemzetközi gyűjtőszállítmányozásból származó valós idejű pozícióadatok feldolgozása és megjelenítése a DACHSER alkalmazottai számára összesen öt speciális „telematikai táblán” keresztül valósulnak meg. A táblák nyomon követik a teljes forgalmat, és valós időben jeleníthetik meg a járművek vagy csereszekrények pontos helyét, így a telephelyek és az ügyfelek részletes számítást kaphatnak az egyes szállítmányok várható érkezési idejéről, ami megkönnyíti az átrakodást és a belföldi forgalom tervezését. Ezek a táblázatok bemutatják a visszatérő fuvarok további rakodási lehetőségeit is, ami optimalizálja a rakodási kapacitásokat. Az elkövetkező hónapokban az alkalmazás képes lesz az eseti fuvarfeladatokat végző tehergépjárművek GPS-adatainak megjelenítésére is egy speciálisan kifejlesztett Driver App segítségével.

 

„A valós idejű pozícióadatok és azok megjelenítésének kombinációjával áttörést értünk el a szállítmányok nyomon követésében és kezelésében az általános gyűjtőszállítmányozásban. Munkatársainkat támogatjuk a kapacitástervezésben, ami lehetővé teszi számukra a szállítás optimalizálását és az átrakodás hatékonyságának javítását. Ügyfeleink profitálnak abból, hogy az egyre korlátozottabb kapacitások ellenére is azt a minőséget tudjuk biztosítani számukra, amelyet a DACHSER-től elvárnak.” – fejtette ki Alexander Tonn, a DACHSER Road Logistics üzletágának vezetője. 

 

A laboratóriumtól a gyakorlatig

 

A kitartó kutatási és fejlesztési munka meghozta gyümölcsét, sikerült elérni a robusztus és hosszú élettartamú, a gyűjtőszállításban meghatározó csereszekrények költséghatékony és megbízható nyomonkövetését. „Amikor megjelentek az LPWAN technológiák, nagyon korán elkezdtük tanulmányozni őket a DACHSER Enterprise Lab keretein belül, a Fraunhofer IML intézettel közösen együttműködve" – mondta Stefan Hohm, a DACHSER fejlesztési igazgatója. „A Deutsche Telekommal együtt ezt követően gyakorlatiassá tudtuk tenni az innovációt, és valódi hozzáadott értéket teremthettünk hálózatunk számára.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09