Kis méretű, de nagy teherbírású ABB robot

forrás: Prím Online, 2022. november 21. 14:17

Az ABB piacra dobta eddigi legkisebb ipari robotját, mely új lehetőségeket nyit meg a viselhető okoseszközök gyorsabb, rugalmasabb és minőség tekintetében is jobb gyártása előtt. Kompakt kialakításával, kategóriavezető hasznos terhelhetőségével és páratlan pontosságával az új IRB 1010 lehetőséget kínál az elektronikai gyártóknak arra, hogy automatizálással növeljék termékeik – köztük okosórák, fülhallgatók, érzékelők és egészségügyi nyomkövetők – gyártását. 

„A viselhető okoseszközök piaca gyors ütemben bővül, az előrejelzések szerint 2022 és 2028 között kétszámjegyű növekedés várható” – mondta Rui Liang, az ABB Robotics elektronikai üzletágának ügyvezető igazgatója. „A növekvő kereslet kielégítése érdekében a vállalatoknak olyan robotizált megoldásokra van szükségük, amelyek elférnek az elektronikai gyártósorokon rendelkezésre álló szűk gyártóterekben és precízen tudják kezelni a viselhető eszközök apró alkatrészeit. Az 1,5 kg hasznos terhelhetőségű kategória legpontosabb robotjaként az IRB 1010 valóban megfelel ezeknek az igényeknek, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy a termékek kivételesen magas minőségi színvonalának folyamatos fenntartása mellett maximalizálják teljesítményüket és termelékenységüket” – tette még hozzá Liang.

 

 

Az IRB 1010 kialakításánál fogva elfér az elektronikai gyártókörnyezetre jellemző szűk terekben, és megfelel a különleges célgépek igényeinek. 370 mm-es kinyúlásával és 135 x 250 mm-es helyigényével az IRB 1010 épp 30%-kal kisebb az ABB eddigi legkisebb robotjánál, az IRB 120-nál. A robot kompakt méreteinek köszönhetően a gyártóterekben több cella telepíthető, így a gyártók a termelés helyszínének sűrűbb beépítésével, tehát jobb helykihasználással fokozhatják termelésüket.

 

 

Az 1,5 kg súlyú terhek mozgatására képes IRB 1010 kategóriájának legnagyobb terhelhetőségű szereplője, hiszen akár háromszor akkora súly emelésére képes, mint a hasonló robotok. Ez a megnövelt hasznos teherbírás – a korábbinál nagyobb légtömlővel kiegészülve, mely nagyobb teljesítményt biztosít a vákuumszíváshoz – lehetővé teszi több tárgy egyidejű kezelését, ami azt jelenti, hogy a soron egy óra alatt több munkadarabot lehet feldolgozni. A robot olyan új alkalmazások előtt is teret nyit, mint a fólialehúzás, az anyagmozgatás, az összeszerelés, a ragasztás és az ellenőrzés. 

 

 

A termelékenységet tovább növeli az a hat fékrendszer, amely akkor sem engedi elmozdulni helyzetéből a robotkart, ha a robotot leállították. Mivel a robotnak egy-egy leállás vagy munkamegszakítás után nem kell ismét felvennie korábbi pozícióját, ezért a termelés gyorsabban folytatható, tehát az IRB 1010 kevesebb idő alatt is többre képes az adott kategória többi robotjához képest. 

 

 

Az IRB 1010 kiemelkedő ismétlési pontosságának hátterében az ABB OmniCore E10 vezérlője áll, mely kategóriavezető 0,01 mm-es pozicionálási és pályapontosságot kínál. A keskeny kialakítású vezérlő kiválóan alkalmas apró alkatrészek összeszerelésére olyan alkalmazásokban, ahol a gyártócellák méretét minimálisra kell csökkenteni. Beépített digitális konnektivitásával és könnyű méretezhetőséget biztosító több mint 1000 további funkciójával a vezérlő rugalmasan képes alkalmazkodni az állandóan változó követelményekhez.  

 

Az ABB korábbi IRC5C vezérlőihez képest akár 20%-kal kevesebb energiát fogyasztó OmniCore E10 használatával a gyártók csökkenthetik energiaköltségeiket és javíthatják energiahatékonyságukat.

 

 

Robot Control Mate-tel még egyszerűbb a programozás

 

A Robot Control Mate megkönnyíti az IRB 1010 programozását. Az ABB RobotStudio programozó szoftverének bővítményeként beszerezhető Robot Control Mate lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy számítógépéről vagy mobil táblagépéről programozási ismeretek nélkül mozgassa, tanítsa és kalibrálja az IRB 1010 robotot.

 

Az IRB 1010 kis mérete és egyszerűvé tett programozhatósága az oktatási célú alkalmazások előtt is új távlatokat nyit meg. Kompakt kialakítása révén az IRB 1010 alkalmas lehet oktatási célú osztálytermi felhasználásra, könnyű kezelhetősége pedig lehetővé teszi a tanárok és a diákok számára, hogy gyorsan elsajátítsák a programozáshoz és üzemeltetéshez szükséges készségeket. 

 

Az IRB 1010 jól kiegészíti az ABB csuklós karú ipari robotjainak átfogó kínálatát, mely a kis, közepes és nagy méretű robotokat egyaránt magában foglalja, beleértve a dolgozók mellé biztonsággal telepíthető együttműködő robotok egyre gyarapodó családját is. 

 

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05