Európa legjobb 10 rakétafejlesztő csapata között a BME Suborbitals

forrás: Prím Online, 2022. október 27. 11:19

Kiváló teljesítménnyel képviselte hazánkat Európa legnívósabb nemzetközi rakétaversenyén a Budapesti Műszaki Egyetem fiatal mérnökjelöltjeiből álló BME Suborbitals csapata. A Portugal Space Agency (Agência Espacial Portuguesa) és az European Space Agency által szervezett European Rocketry Challenge-re október 11-18. között került sor a Portugál Ponte de Sor-ban, ahol Európa legnevesebb egyetemeinek csapatai mérték össze tudásukat.

A BME Suborbitals saját, S3 kategóriáján belül* 5., az összesített ranglistán pedig a 9. helyezést értek el. A nemzetközi versenyen való részvételre csupán a legtehetségesebbnek bizonyuló 25 csapat kapott jogosultságot.

 

 

Az első kihívások nem a helyszínen tárultak a versenyzők elé. A csapat 2022 márciusa óta dolgozik a verseny minden szabályzatának és követelményének megfelelő kutatórakéta fejlesztésén, így az előkészületi hónapokat a technikai dokumentációk megalkotásával, az alkatrészek gyártásával és a rakéta összeszerelésével töltötték. 

 

A 8 napos esemény során számos szakmai szempontnak kellett megfelelnie mind a versenyzőknek, mind az általuk fejlesztett rakétának: a szakmai zsűri a rakéta mérnöki megvalósításán, a repülési minőségén és a csapat dinamikáján túl az innovatív és költséghatékony megoldásokat is értékelte. Ahhoz, hogy a rakétájukat biztonságosnak ítéljék a repülés szempontjából, két alapos műszaki vizsgán kellett bemutatniuk a rakéta megbízhatóságát.

 

 

A több mint egy éves előkészület után a verseny legemblematikusabb pillanatát a rakéta végleges összeszerelése és a katonai bázisról történő felbocsájtása jelentette, de mindez nem ment zökkenőmentesen: az első összeszerelés sikertelenül zárult, ugyanis egy elektronikai hiba miatt váratlanul beindult az ernyőnyitó-mechanizmus. A probléma azonosítása és a kisebb károk javítása után azonban pár órán belül sikeresen végrehajtották a kilövést. A repülés során a rakéta átlépte a hangsebességet és 3020 méter magasságot ért el, amellyel a 3 kilométeres kategória legpontosabb tagjai közé került. A csúcsmagasság elérése után tervszerűen kinyílt az ejtőernyő, ezzel biztosítva a rakéta épségben való landolását.

 

 

„Elégedettek vagyunk azzal a teljesítménnyel, amit első szereplésünk során, korlátozott erőforrásból sikerült elérnünk, azonban úgy érezzük, hogy rengeteg terünk van még a fejlődésre egy ekkora kihívást jelentő nemzetközi mezőnyben. Alig várjuk, hogy jövőre újra megmérettethessük magunkat és láthassuk, mennyit vagyunk képesek fejlődni egy év alatt” – mondta el Hafner Zoltán, a BME Suborbitals csapatkapitánya.

 

______________
* Ebben a kategóriában szilárd hajtóanyagú motort kellett használniuk a versenyzőknek a 3 km-es célmagasság eléréséhez.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05