BME-s diákok építik Magyarország első, 9 kilométeres magasságot elérő kutatórakétáját

forrás: Prím Online, 2022. július 15. 20:21

A BME Aerospace Team azért jött létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), hogy egyetemi hallgatók lelkesedését és tudásvágyát, valamint a hazai űrszakma legnevesebb szakembereinek tapasztalatait ötvözve, szuperszonikus kutatórakétákat fejlesszen. 

A csapat célja utat nyitni a rakétatudományok iránt érdeklődő hallgatók következő generációja előtt. A BME Aerospace Team a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főtámogatásával első és egyedüli magyar csapatként vesz részt októberben az egyetemi rakétafejlesztés legrangosabb európai versenyén, a European Rocketry Challenge 9000 méteres kategóriájában. A csapat célja, hogy Magyarországon elsőként érjék el kutatórakétájukkal a 9 kilométeres magasságot.

 

 

Az űrtevékenység a 21. század egyik legizgalmasabb és legdinamikusabban fejlődő területe, amely magában foglalja az űrkutatást és az űripart is. A BME Aerospace csapatát 2021 szeptemberében azért hívták életre, hogy egyetemi hallgatók és a hazai szakma legnevesebb szakembereinek tudását ötvözve, olyan rakétát tervezzenek, és szereljenek össze, amely eléri a 9000 méteres magasságot. 

 

Az Aerospace Team tagjai szeretnének ezzel olyan közösségi lehetőségeket nyújtani a fiatal generációknak, ahol kreatív ötleteiket megvalósítva, együtt járulhatnak hozzá a hazai űrszakma fejlődéséhez és elismertségének növeléséhez. Hisznek abban is, hogy a csapatból olyan űrszakemberek kerülhetnek majd ki a hazai munkaerőpiacra, akik értékes tapasztalataikkal a magyarországi űrvállalatok munkáját erősíthetik. A 16 fős csapat (11 fő férfi, 5 fő nő) összetétele igen vegyes, hiszen a tagok között egyaránt szerepel villamosmérnök, mérnökinformatikus, jármű-, gépész- és mechatronikai mérnök, orvos, csillagász, geofizikus, közgazdász, jogász és grafikus.

 

A projekt során egy egyedi szuperszonikus szuborbitális (a hangsebességnél gyorsabban repülő, Föld körüli pályára nem kerülő) kutatórakéta készül. A rakéta 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú lesz.

 

 

A csapattagok a megalakulástól a versenyig mintegy 15 ezer munkaórát töltenek a projekt megvalósításával. Augusztus közepéig a fejlesztés és a laboratóriumi tesztek zajlanak. Szeptember elejéig terepen tesztelik a rakétát, a szükséges engedélyek megléte és óvintézkedések betartása mellett. Szeptemberben sajtónyilvános eseményre készülnek hazánk első 9000 méteres magasságot elérő rakétafelbocsátásáról.

 

Októberben Portugáliában részt vesznek az EuRoC 2022 nemzetközi rakétaversenyen, amelyen 25 egyetemi csapat több mint 500 hallgatója méri össze tudását. Csapatuk képviseli hazánkat és a Műegyetemet a 9000 méteres szilárd hajtóanyagú kategóriában, amely kategóriában mindössze 7 csapat elég felkészült versenyezni. Első számú céljuk a versenyen a Flight Readiness Review-n és a Launch Readiness Review-n való megfelelés, hiszen ezekkel a rakétát biztonságosnak és indíthatónak nyilvánítják a nemzetközi szakértők. Ezt követően minél pontosabban szeretnék elérni a kategória céljaként kitűzött 9 kilométeres magasságot a rakétával. Másik kiemelt céljuk két tudományos kísérlet elvégzése: egy orvosbiológiai, valamit egy légkörfizikai kísérlet kapott helyet az eszközön. A rakétát saját fejlesztésű számítógépes és kommunikációs rendszerrel látják el.

 

Küldetésük a hazai légi- és űripar képviselői – egyetemek, kutatóintézetek, cégek, állami szereplők – széles körű támogatását élvezi, továbbá Farkas Bertalan kutatóűrhajós és Besenyei Péter műrepülő világbajnok is személyes támogatásáról biztosította a csapatot. A projekt megvalósítását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatja.

 

 

Az Aether S szuperszonikus kutatórakéta felépítése

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09