2022. június legveszélyesebb kártékony programjai

forrás: Prím Online, 2022. július 14. 20:00

A Check Point Research jelentése egy új Android banki kártékony program, a MaliBot felbukkanásáról számol be, ugyanakkor az Emotet új variánsa továbbra is a leggyakoribb, míg a Snake Keylogger a nyolcadikról a harmadik helyre került.  

A Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat kutatórészlege, a Check Point Research (CPR) kiadta legújabb, 2022 júniusára vonatkozó Global Threat Index elemzését. A jelentés egy új, Android eszközöket támadó, banki kártékony program felbukkanásáról számol be, melynek neve MaliBot, és a FluBot májusi leállítását követően jelent meg. 

 

Ugyan csak most fedezték fel, a MaliBot máris a harmadik helyen áll a leggyakrabban előforduló mobil eszközöket támadó kártékony programok listáján. Különböző neveket használva kriptovaluta-bányász alkalmazásnak álcázza magát, és a mobil banki szolgáltatások felhasználóit veszi célba, hogy pénzügyi információkat lopjon el tőlük. A FluBothoz hasonlóan, a MaliBot is adathalász SMS üzeneteket (smishing) küldve próbálja rávenni áldozatait, hogy egy linkre kattintva, kártékony programot tartalmazó, hamis alkalmazást töltsenek le.

 

Június hónapban a rendkívül kitartó Emotet maradt a legyakrabban előforduló kártékony program, miközben a Snake Keylogger a harmadik helyre került az előző hónap során a lista nyolcadik helyén való felbukkanását követő megnövekedett aktivitása következtében. A Snake elsődleges funkciója a felhasználók billentyűleütéseinek a naplózása, majd az így begyűjtött adatokat továbbítja a fenyegetéseket indítók felé. Miközben májusban a Snake Keylogger PDF file-okkal terjedt, az utóbbi időszakban Word csatolmányokat tartalmazó, ajánlatkérő e-mailekben jelent meg. A kutatók arról is beszámoltak, hogy az Emotet egy új variánsa bukkant fel június hónap során, mely hitelkártya adatokat lop el és a Chrome böngésző használóit veszi célba. 

 

„Nagyon jó érzés látni azt, amikor a bűnüldöző szervek sikerrel lépnek fel egy cyber-bűnöző csoport vagy egy olyan kártékony program, mint a FluBot ellen. De sajnos nem kellett sok idő ahhoz, hogy egy új kártékony program lépjen a helyébe,” – mondta Maya Horowitz, a Check Point Software kutatásért felelős elnök-helyettese. „A cyber-bűnözők nagyon is tudatában vannak annak, hogy milyen központi szerepet játszanak a mobil eszközök a legtöbb ember életében és folyamatosan fejlesztik a megfelelő taktikákat. A fenyegetések gyorsan alakulnak, a mobil eszközöket célzó kártékony programok jelentős veszélyt képviselnek mind a személyes, mind a vállalati biztonság terén. Soha nem volt ilyen fontos a robusztus fenyegetésekkel szembeni védelmi megoldások használata.” 

 

A CPR ebben a hónapban arra is felhívta a figyelmet, hogy az „Apache Log4j Remote Code Execution” volt a leggyakrabban kihasznált sérülékenység, világszerte a szervezetek 43%-ánál jelent meg, szorosan követte a „Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure”, mely a szervezetek 42,3%-ánál bukkant fel. Harmadik helyre került a „Web Servers Malicious URL Directory Traversal”, globális hatása 42,1%. 

 

bleepingcomputer.com

 

2022. június top három kártékony programcsaládja:

*A nyilak a helyezés előző hónaphoz képest történt változását jelzik.

A hónap során az Emotet tartotta magát az élen, világszerte a szervezetek 14%-ánál volt jelen, ezt követte a Formbook és a Snake Keylogger, mindkettő a szervezetek 4,4%-ánál jelent meg.

1.↔ Emotet – Fejlett, önmagát hirdető, moduláris trójai program. Eredetileg banki trójaiként volt ismert, az utóbbi időkben azonban más kártevők és hadjáratok terjesztőjeként használják. A jelenlét fenntartására különböző módszereket alkalmaz, míg a lebukás elkerülésére kitérő technikákat. Ráadásul rosszindulatú csatolmányokat vagy linkeket tartalmazó, adathalász spam emailekkel terjed.

2.↔ Formbook – Információ tolvaj, mely a különböző böngészőkből gyűjt be hitelesítő adatokat, képernyőképeket, monitor és billentyűzet-leütés adatokat, és C&C utasításai alapján képes letölteni és végrehajtani utasításokat.

3.↑ Snake Keylogger – 2020 novemberében beazonosított moduláris .NET billentyűzetfigyelő és identitástolvaj; elsődleges funkciója a felhasználók billentyűleütéseinek a naplózása és az így begyűjtött adatok továbbítása a fenyegetéseket indítók felé.

 

A világszerte legtöbb támadást elszenvedő iparágak:

1. Oktatás/kutatás

2. Kormányzat/hadsereg

3. Egészségügy 

 

2022. június top három sérülékenysége:

Ebben a hónapban az „Apache Log4j Remote Code Execution” volt a leggyakrabban kihasznált sérülékenység, mely világszerte a vállalatok 43%-ánál jelent meg; szorosan követi a „Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure”, mely a szervezetek 42,3%-ánál bukkant fel. Harmadik helyre került a „Web Servers Malicious URL Directory Traversal”, globális hatása 42,1%.

1.↑ Apache Log4j Remote Code Execution – Az Apache Log4j-ben található sérülékenység, mely távoli kódok végrehajtását teszi lehetővé. A rés sikeres kihasználásával a távoli támadó tetszőleges kódot futtathat az érintett rendszeren.

2.↑ Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure – A Git Repository-ban jelentett adatszivárgásos sérülékenység, melyen keresztül a felhasználói fiókkal kapcsolatos információk kerülhetnek ki.

3.↓ Web Servers Malicious URL Directory Traversal (CVE-2010-4598, CVE-2011-2474, CVE-2014-0130, CVE-2014-0780, CVE-2015-0666, CVE-2015-4068, CVE-2015-7254, CVE-2016-4523, CVE-2016-8530, CVE-2017-11512, CVE-2018-3948, CVE-2018-3949, CVE-2019-18952, CVE-2020-5410, CVE-2020-8260) – Különböző web-szervereken tapasztalt útvonal-bejárási sebezhetőség, aminek oka egy input validációs hiba egy olyan web-szerveren, mely nem megfelelően tisztítja az URL-t az útvonal-bejárási mintázatokhoz. Sikeres visszaélés esetén a jogosulatlan távoli támadók tetszőleges file-okat tehetnek közzé vagy érhetnek el a sebezhető kiszolgálón.

 

2022. június top három, mobil eszközöket támadó kártékony programcsaládja:

Ebben a hónapban az AlienBot a legelterjedtebb program, őt követte a FluBot és az xHelper.

1. AlienBot – Az AlienBot kártékony programcsalád egy Android eszközökre fejlesztett MaaS (Malware-as-a-Service), mely lehetővé teszi a támadó számára, hogy első lépésként kártékony kódot juttasson be a legitim pénzügyi alkalmazásokba. A támadó hozzáférést szerez az áldozat felhasználói fiókjaihoz, végül pedig teljesen átveszi az irányítást az eszköz fölött.

2. Anubis – Android mobiltelefonokra tervezett banki trójai program. Felbukkanása óta újabib funkciókkal bővült, köztük távoli hozzáférés trójai (RAT), billentyűzet naplózó (keylogger), hangrögzítés, illetve különböző zsarolóprogram jellemzők. Több száz különböző, a Google Store-ban elérhető alkalmazásban fedezték fel.

3. MaliBot – Android banki kártékony program, mely eddig spanyol- és olaszországi felhasználókat célzott meg. Különböző neveken futó kripto-bányász alkalmazásoknak álcázza magát, pénzügyi információk, kripto pénztárcák és más személyes adatok eltulajdonítására fókuszál. 

 

A Check Point Global Threat Impact Index és a ThreatCloud Map alapja a Check Point ThreatCloud intelligence, mely a szenzorok százmillióinak, hálózatokban, végpontokon és mobilokon található globális hálózatából nyert adatok alapján valós idejű, fenyegetésekkel kapcsolatos információkat szolgáltat. Mindezt AI-alapú motorokkal és a Check Point Software Technologies kutatórészlege, a Check Point Research exkluzív kutatási adataival bővítik ki. 

 

A kártékony programcsaládok 2022. júniusi Top 10 listája megtalálható a Check Point Blogon

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50