Műtéteket könnyíthet meg a széchenyis mérnök szabadalma

forrás: Prím Online, 2022. június 13. 10:01

Innovatív CT képfeldolgozó kutatásban tudományos sikereket ért el már a diploma megszerzése előtt, azóta pedig saját céggel és további szakmai sikerekkel halad előre karrier útján Dorogi Gábor. A győri Széchenyi István Egyetemen végzett mérnök által fejlesztett orvosdiagnosztikai szoftver képes automatizáltan feldolgozni a CT- és CBCT-felvételeket. Ennek eredménye pedig egy olyan 3D modell, amely lehetővé teszi a csontpótló és implantáló műtéti tervezéseket. 

 

A százlábú pók 

Dorogi Gábor saját cége, a Centipede Labs Ltd. 2018-ban startup vállalkozásként indult. A cég elnevezése magyarra fordítva Százlábú Laborok Kft.-t jelent, ami meglehetősen szokatlanul hangzik az orvosdiagnosztikai szoftverek világában. Kérdésemre, hogy mire utal a különleges névválasztás, Dorogi Gábor elmondta, a több lábon állást szimbolizálja. „Mi nem egy szokványos szoftverfejlesztő cég vagyunk, hanem egy olyan integrációt végző vállalat, amely az ipar 4.0 egészségügybe való bevezetésével, illetve az egészégügy digitális színvonalának forradalmasításával foglalkozik. Az integrációt azáltal érhetjük el, hogy nemcsak a szoftverfejlesztéshez értünk, hanem átlátjuk a CT-technológiától kezdve a műtéti tervezéseken át a transzplant- és implanteszközök gyártásáig minden területet. Lényegében a multidiszciplináris kompetenciák testesítik meg a »több lábon állást«, amelynek jelképe a logónk, egy százlábú pók” – fejtette ki. 

 

Inspiráló egyetemi környezet 

Dorogi Gábor hat éve végzett a Széchenyi István Egyetemen mechatronikai mérnökként. Tanulmányai alatt  Tudományos és Művészeti Diákkonferencia versenyen első helyezést ért el, majd nemzetközi tudományos folyóiratban is publikálhatta figyelemre méltó eredményeit, ami diplomamunkája is lett egyben. Mondhatnánk, megelőzte a kocsi a lovakat, hiszen szakmai életútját tekintve a diploma kézhezvétele, már tényleg csak formalitás volt. A fiatal szakember ezzel kapcsolatban elmondta, hogy már 2012 nyarán dolgozott egy projekten dr. Zsoldos Ibolyával, a Széchenyi István Egyetem Anyagtudományi és Technológiai Tanszékének akkori vezetőjével és dr. Kozma István egyetemi docenssel, amelynek során egy fém-kerámia kompozit anyagról készítettek CT-felvételeket. Arra keresték a megoldást, miként lehet 3D modellként rekonstruálni a kapott képi anyagokat. A kutatás eredményeit nemzetközileg publikálták.  A figyelemre méltó tudományos sikert követően kérte fel egy csontpótlással foglalkozó cég, hogy alakítsa ki műtéti tervező és gyártó rendszerét, amelyben több sikeres csontpótló műtétet tervezett meg.

 

Dorogi Gábor cége a Centipede Labs Ltd. 2018-ban startup vállalkozásként indult. Fotó: Májer Csaba József

 

Dorogi Gábor számára az inspiráló oktatói környezet meghatározó volt az egyetemi évek alatt. Ezzel kapcsolatban az intézmény alumnija kiemelte dr. Tolnai László atomfizikust, a Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék egykori vezetőjét, aki nagy hatással volt rá innovációs elképzelései megvalósításában. „Évekig dolgoztunk együtt különböző ötleteken. Közülük egy olyan prototípus eszközt meg is építettünk, amely alkalmas arra, hogy napsugárzásból villamos energiát állítson elő a villamos energia tárolásához szükséges akkumulátor nélkül. Hosszú távú terveimben szerepel ennek továbbfejlesztése és piacra való bevezetése – fejtette ki. – Szintén nagy inspirálóm volt dr. Dőry Tibor egyetemi docens, aki több olyan személynek is bemutatott, akik segítették a vállalkozásom útját. Hallgatóként részt vettem az általa megrendezett innovációs versenyen, ahol harmadik helyezést értem el egy ételkifutás-gátló eszközzel. Startup vállalkozói utam elindulását pedig megalapozták az ott elhangzott mentorok és zsűrik tanácsai.” 

 

Dorogi Gábor hangsúlyozta, hogy cége indulásakor a Széchenyi-egyetemtől is kapott támogatást: „Az egyetem által felajánlott térítésmentes 3D nyomtatási lehetőség sokat segített a különböző anatómiai részek nyomtatásában, amelyen keresztül több orvosnak prezentálhattam a szoftveres feldolgozásunkból származó előnyöket.”

 

Cél a világszabadalom 

Vállalkozása a világon fellelhető legjobb szoftverekkel versenyez: „Az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyújtott számunkra jelentős támogatást, amelyben a Szegedi Tudományegyetem vesz részt konzorciumi vezetőként.  A pályázati projekt jelenleg is tart, s ennek része a szabadalmaztatás.”

 

Mindeközben a cég és a szoftver életében is haladnak a további lépésekkel. Dorogi Gábor elmondta, hogy rövid távú terve a pályázati projekt befejezése, amelyben elvégzik a kifejlesztett eszköz klinikai vizsgálatát. Egy következő körös tőkebevonás esetén lehetőségük lesz arra, hogy a klinikai vizsgálati eredmények alapján megszerezzék a szoftveres eszközükre az orvostechnikai CE- és FDA-minősítést, amellyel a világ legtöbb országában bevezethetik az innovációt. Hosszú távon pedig az a cél, hogy a klinikai vizsgálatot követően megkeressék azokat az egészségügyi központokat, illetve orvosieszköz- és berendezésgyártókat, amelyekkel megalapozhatnak egy vagy több technológiai integrációt. A technológiai integrációt 3D nyomtató és/vagy CT, illetve CBCT gépgyártó cégekkel tervezik, hiszen ott van közvetlen szerepe a pontos 3D modellek létrehozásának és gyártásának. Sikeres technológiai integráció esetén pedig széles körben elterjedhet eszközük használata, amellyel megvalósíthatják az egészségügy digitális színvonalának fejlődését. 

 

Kapott tudásból adott segítség

Dorogi Gábor összegzésként hangsúlyozta, hogy a Széchenyi István Egyetemen megszerzett tapasztalatok nélkül biztosan nem így alakult volna a pályája: „Úgy gondolom, mindig is megvolt az érzékem ahhoz, hogy nem megszokott úton, alternatív ötletekkel álljak elő a felmerülő problémák megoldására, de tapasztalatból mondom, megalapozott tudás nélkül nem lehet az ötleteket megvalósítani. Az ötleteim megvalósításához szükséges alapvető ismereteket a Széchenyi-egyetemen szereztem meg.”

 

Arra a kérdésre pedig, hogy az évek óta tartó heti 60-70 óra kitartó munkához honnan meríti az energiát, Dorogi Gábor elmondta: „Maga a lehetőség, hogy kockázati tőkéhez jutva megalapíthattam a cégemet, és elismert szakemberek, szervezetek támogatását, bizalmát és tiszteletét élvezhetem, számomra azt a fajta feltöltődést biztosítja, amely mindenféle erőfeszítésért kárpótol. Emellett pedig hatalmas energiával tölt fel azon orvosok elismerése, akiknek a munkáját megkönnyíthetem, és azon emberek köszönete, akiknek a felépülését segíthetem.”

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05