Robotkutya őrzi a bécsi erőművet

forrás: Prím Online, 2022. június 1. 12:42

A Wien Energie simmeringi erőművének csapata nemrég egy igazán különleges új kollégával bővült. Ő Energy Dog, a robotkutya – az első olyan típusú robot Európában, amely egy erőmű napi üzemeltetése során teljesít rendszeres szolgálatot. A speciális kamerákkal és szenzorokkal felszerelt négylábú több mint 800.000 bécsi háztartás energiaellátása felett őrködik.

Energy Dog majdnem egy méter magas, 42 kilogramm, sebessége eléri a 6 km/órát. Képes emeleteket lépcsőzni, kikerüli a szembejövőket, és ha megbotlana, egyedül fel tud állni. Külseje és mozgása alapján hasonlít az ember legjobb barátjára – ezért is szavaztak a Wien Energie munkatársai arra, hogy „Energy Dog” legyen a neve. A Boston Dynamics által kifejlesztett robot jelenleg még betanul, járja az üzemi területeket, mesterséges intelligenciája rögzíti az erőmű normális működésének paramétereit és a dolgozók által átadott ismereteket.

 

 

Ezzel párhuzamosan az erőműben is megteremtik a feltételeket a robotkutya munkájához: az ajtókat automatikusan nyílóvá alakítják át, a wifi pedig az üzem egész területén stabilan elérhető lesz. 2023-tól ugyanis Energy Dog már 24 órás szolgálatot teljesít majd a simmeringi erőmű falai között. Nem az emberi erőforrást váltja le, ellenkezőleg: támogatja és tehermentesíti a dolgozókat, valamint biztonságosabbá teszi a napi munkamenetet.

 

 

A többek között 17 féle kamerával, hang- és szagérzékelővel felszerelt robotkutya mindennapos körútjai során az üzem területén könnyedén érzékel bármiféle anomáliát, szokatlan üzemzajt, szivárgást vagy akár veszélyhelyzetet. Ilyen esetben „ugat”, vagyis hangjelzéssel figyelmezteti kollégáit. 90 perc alatt járja körbe az erőmű területét, ezzel rengeteg időt megspórolva az üzem dolgozóinak, akik az állandó ellenőrző körutak helyett a munkájukra koncentrálhatnak. Egy-egy üzembejárást követően 2 órás töltés után lesz ismét üzemképes. Veszélyhelyzet vagy üzemzavar esetén is bevethető, így a dolgozóknak például tűz vagy gázszivárgás esetén nem kell személyesen belépniük az érintett területre, a veszélyforrás felderítése Energy Dog feladata lesz.

 

Copyright: © Wien Energie

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05