A jövő szakembereit a Magyar Telekom támogatásával képzik

forrás: Prím Online, 2022. május 17. 15:23

Székesfehérvári, miskolci és budapesti technikummal kezdett együttműködést a Magyar Telekom a távközlési szakma népszerűsítése, a szakirányú képzés támogatása, valamint saját szakemberutánpótlásának érdekében. Az intézmények most több száz eszközt kapnak a távközlési vállalattól oktatási célokra.  

Május 17-én a Távközlés Világnapját ünnepeljük. Ma már ez egészen mást jelent, mint akár néhány évvel ezelőtt. A távközlés és a digitalizáció a jövő záloga, enélkül elképzelhetetlen lenne önvezető autókról, robotizációról, adatvezérelt gyártásról vagy e-egészségügyről beszélni. A távközlési szakemberek képzése is fókuszba kerül, mert csak velük együtt tudjuk ezt az utat bejárni. Az informatikai oktatásról és a munkaerőpiacokon világszerte tapasztalható informatikusszakember-hiányról sok szó esik, ritkán hallhatunk azonban arról, hogy a távközlési szakma is generációváltáson megy át, és nagy szükség van az új szakemberekre, hogy fejlesszék, működtessék a távközlési infrastruktúrákat a jövőben. Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy Magyarországon kevés középfokú intézményben zajlik szakirányú oktatás.

 

Mindezek ismeretében döntött úgy a Magyar Telekom, hogy együttműködést kezd a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikummal, a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Technikummal, valamint a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Távközlési és Informatikai Technikummal. Az aláírt együttműködési megállapodás részeként a Magyar Telekom segíti az intézményeket a távközlési szakmák népszerűsítésében, tevékenyen részt vesz az iskolák szakmai rendezvényein, a vállalat képviselői előadásokat, szakmai beszélgetéseket tartanak a diákoknak tudásátadás céljából. A három intézménynek szánt több száz eszközt (optikai eszközöket, szervereket és hálózati eszközöket) oktatási célra tudják használni, a diákok megismerhetik azok felépítését, alkatrészeit, szét- és összeszerelésüket. A vállalat ezen kívül azt a kiemelt feladatot is vállalja, hogy az oktatási anyagokat naprakészen tartja, segítve ezzel az oktatókat és a diákokat abban, hogy tudásukat azonnal kamatoztatni tudják majd. A partnerség keretében pedig a diákok aktívan is részt vehetnek a Magyar Telekom műszaki kiszolgálási területének napi feladataiban, diákmunkatársként.  

 

„A három technikummal elindított együttműködés közvetlen átjárást teremt az oktatás és a munka világa között, segítve ezzel azokat a tanulókat, akik fontosnak tartják, hogy korszerű, versenyképes tudással felvértezve lépjenek majd ki a munkaerőpiacra. Célunk, hogy újra vonzóvá tegyük a fiatalok számára a távközlési szakmákat, és kineveljük a jövő távközlési szakembereit a régióban, részben azzal a szándékkal, hogy a Telekomnál is biztosított legyen a szakemberutánpótlás” – mondta el Nagy Péter, aki a Magyar Telekom Service Management and Field Operations Tribe Lead-jeként a helyszíni üzemeltetés biztosításáért, valamint a hálózati és szolgáltatási hibák megelőzéséért, elhárításáért felel a távközlési vállalatnál. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05