ABB segítséggel gyorsul az észak-balatoni vasútvonal

forrás: Prím Online, 2022. április 26. 18:52

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezetésével a Balaton északi partján olyan villamosítási fejlesztési program valósult meg, amely javítja a tömegközlekedés minőségét és biztosítja az igényeknek megfelelő, megbízható szolgáltatást. A 2021 őszére befejeződött projekt során az észak-balatoni vonal 55 kilométeres szakaszát villamosították Szabadbattyán és Balatonfüred között. A fejlesztés a fenntartható és biztonságos vasúti közlekedést teszi vonzóbbá a szolgáltatás korszerűsítésével a magasabb igényeknek megfelelően, és a menetidő csökkentésével. A projekt elvárása volt a lehető legkisebb elektromágneses zavartatás, ezért egy speciális energiaellátásirendszerre volt szükség. 

•  A Balaton északi partján a Szabadbattyán – Balatonfüred vasútvonalszakasz villamosítása javítja a közösségi közlekedés minőségét, és biztosítja az igényeknek megfelelő, megbízható szolgáltatást.

•  A kiemelt turisztikai térségben lévő vasútvonal egy 55 km-es szakaszát villamosították, és ehhez az ABB szállította a vasútvonal energiaelosztását biztosító felsővezetéki szakaszolókat. 

•  Az utazóközönség gyorsabban és környezetkímélőbb módon juthat el a Balaton északi partjára, miközben az ott lakók és nyaralók kisebb zajterhelésnek vannak kitéve.

 

 

Az ABB szállította a vonalszakasz energiaelosztását biztosító felsővezetéki szakaszolókat. Ezen szakaszolókon keresztül látják el a felsővezetéket villamos energiával, illetve a felsővezeték hibája esetén a szakaszolók segítenek a hibahely behatárolásában, valamint a hibás felsővezetéki szakasz mielőbbi kizárásában. A vonalszakaszon az elektromágneses zavartatás csökkentésének érdekében nagyszámú autotranszformátort helyeztek el, melyek megtervezésében az ABB is részt vett. Az ABB megszakítói megbízható, kiváló ár-érték arányú megoldást jelentenek az ügyfél számára. A megszakítók moduláris felépítése lehetővé teszi a karbantartási és üzemidő-költségek csökkentését is.

 

 

A fejlesztés tartalmazta Polgárdi, Balatonkenese, Balatonfűzfő és Alsóörs vasútállomások akadálymentesítését és rekonstrukcióját. is. Így például magasabb peronok épültek, megtörtént a teljes vágányhálózat és a kitérők cseréje, korszerűsödött az utastájékoztató rendszer, megújult a térvilágítás, és a biztosítóberendezést is átalakították. Átépült az 1909-ben átadott Csittényhegyi alagút is, ahol a villamos vontatás miatt a pályaszint mintegy 25 cm-es süllyesztésére volt szükség, így a villamos vontatójárművek is át tudnak haladni. A vasúti munkák mellett a szabadbattyáni villamos alállomás fejlesztési munkálatai is elkészültek. 

 

 

„Az ABB is jelentős mértékben hozzájárult a projekthez, melynek eredményeként az utazóközönség gyorsabban és környezetbarátabb módon juthat el a Balaton északi partjára. A villamosított vasútvonal lehetővé teszi a modern, kényelmes villamos motorvonatok használatát ebben a turisztikai régióban, és az ott lakók és nyaralók kisebb zajterhelésnek vannak kitéve” – mondta el Kovács Péter, az ABB Energetikai üzletág Distribution Solutions divízió magyarországi Marketing & Sales vezetője.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05