Spanyol, olasz, francia és magyar tudósnők Budapesten

forrás: Prím Online, 2022. március 7. 16:55

Lehetséges-e nemek közötti egyenlőség a tudományban? Ma milyen helyet töltenek be a nők a tudományos ágazatokban? Többek között ezekre a kérdésekre is keresi a választ a Nők a tudományban Sapere aude! c. konferencia, amit március 10-én és 11-én rendeznek meg a Francia Intézetben. Az eseményen nyolc tudósnő osztja meg szakmai és személyes tapasztalatait a tudomány világában játszott szerepükről, ezzel is ösztönözve mindannyiunkat: vessünk véget a nemi sztereotípiáknak a tudományterületeken belül.

A konferencia résztvevői saját személyükkel is példaként szolgálnak, a spanyol Alicia Sintes elméleti fizikusként például a gravitációs hullámokat kutatja, míg a francia Salima Bouvier az egyik neves francia egyetem Gépészmérnöki Tanszékének igazgatója. 

 

Ingyenes tudományos konferenciát szervez a Francia Intézet a Cervantes Intézettel és az Olasz Kulturális Intézettel együttműködésben, melynek témája a nők helye a tudományágakban. A Sapere aude! Horatiustól kölcsönzött latin kifejezés, szó szerint azt jelenti: „Merj tudni!”. A konferencián felszólaló nyolc tudósnő saját szakmai életútjukkal mutatnak példát: miként lehet nőként kimagasló szakmai eredményt elérni a tudományos életben. A 21. században sajnos még mindig foglalkozni kell tudományos területen is a nemek közötti egyenlőség kérdésével. Az előadók ezért beszélni fognak karrierjükről, tanulmányaikról, munkájukról és a nemek közötti korlátok leküzdésének lehetséges módjairól is.

 

 

Alicia Sintes, spanyol elméleti fizikus, a gravitációs hullámok specialistája és a Baleár-szigeteki Egyetem (UIB) gravitációs fizikai csoportjának kutatója. Kutatásai a gravitációs hullámok csillagászat területére összpontosítanak. Szakértő az interferometrikus detektorok üzembe helyezésében, valamint a neutroncsillagokból és a fekete lyukak kettős rendszereiből származó gravitációs hullámok keresésében. A konferencia másik spanyol előadója, Peula Mut-Arbona az idegtudományok területén kutat, szakterülete a skizofrénia. Magyarországot Ámon Ada klímapolitikai szakember és Pósfayné Dian Eszter, a Budapesti Energiakutató Központ Környezetfizikai Laboratóriumának munkatársa, Franciaországot Nadia Bahlouli professzor, az anyag- és biomechanika szakértője, Salima Bouvier anyagkutató mérnök és Margaux Romand-Monnier idegtudós, a Deep Time kutatócsoport tagja, míg Olaszországot Sonia Marfia három olasz egyetemen is docensként oktató mérnök fogja képviselni. 

 

További információ, program: https://www.franciaintezet.hu/hu/cikkek/egyetem-es-kutatas/programok/nok-a-tudomanyban.html 

Regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdZkDweBB4jDfMiYTbwLgdjebm_zIdkkUVpad3pYn3JxiKIoQ/viewform

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05