Mesterséges intelligencia csiszolja tökéletesre a szoftvereket

forrás: Prím Online, 2022. március 5. 09:55

Hogyan lesznek évről évre jobbak a szoftverek? Milyen módszereket és vizsgálatokat használnak a szervezetek arra, hogy ellenőrizzék alkalmazásaik minőségét és kiküszöböljék a hibákat? Ezt vizsgálja minden évben a Micro Focus szponzorálásával készült kutatás. A legfrissebb jelentés szerint egyre több helyen alkalmaznak automatizálást, mesterséges intelligenciát és konténertechnológiát a jobb eredmények eléréséhez, továbbá a szoftverfejlesztői csapat is egyre nagyobb szerepet kap a minőségbiztosításban és a tesztelésben. 

Idén 13. alkalommal készült el a World Quality Report, amelynek a Micro Focus is támogatója. Így már több mint egy évtizednyi adat áll a szakemberek rendelkezésére ahhoz, hogy megfigyeljék és elemezzék a trendeket és a legjobb gyakorlatokat a szoftverekhez kapcsolódó minőségbiztosítás és tesztelés terén. A Micro Focus szakértői öt pontban gyűjtötték össze az idei legfontosabb tanulságokat. 

 

Elmosódó határok

A kutatásban megkérdezettek szerint a minőségbiztosítás és a tesztelés alapvető célja, hogy a vállalatok minél korábbi fázisban találják meg a hibákat a szoftverfejlesztés során. További fontos előny, hogy a jobb minőségű szoftverek az üzleti növekedést is elősegítik, és jobban kiszolgálják a felhasználók és az ügyfelek igényeit. A felmérés szerint tehát már a vállalatok felsővezetői is belátták, hogy a terület túlmutat a hibák beazonosításán. Ezzel egyidejűleg a felelősség is jobban megoszlik: míg korábban egy-egy ember feladatának tekintették a vizsgálatokat, ma már az az általános nézet, hogy a teljes szoftverfejlesztői csapaton múlik a minőség ellenőrzése és biztosítása. Ez azt is jelenti, hogy elmosódnak a határvonalak a tesztelés és a minőségellenőrzés, illetve a különféle fejlesztési módszerek és folyamatok között. Ennek is köszönhető, hogy nő a népszerűsége az olyan megoldásoknak, mint például az ALM Octane, amely segít a kiváló minőségű szoftverek biztosításához szükséges munkafolyamatok optimalizálásában.

 

 

Mesterséges intelligenciával egyszerűbben

A válaszok alapján jól látható, hogy bizonyos feladatok átkerültek az emberek kezéből a gépekhez. Erre a mesterséges intelligenciához kapcsolódó technológiák és képességek biztosítanak lehetőséget, amelyek például a Micro Focus UFT termékcsaládjában is elérhetők. Ilyen többek között a számítógépes látás, amellyel a gép képes ugyanúgy érzékelni a felhasználói felületen látható dolgokat, mint az emberi szem. Korábban a tesztelőknek külön kellett ellenőrizniük a különböző platformokon látható objektumokat a szoftverekben. Ám a számítógépes látás segítségével a tesztelő rendszer ugyanúgy ellenőrizheti a vizuális jellemzőket, mint az emberek. Képes például felismerni a bevásárlókocsi ikonját a webshopok funkcióinak vizsgálata során, így ha változna vagy más helyre kerülne az ikon, a szoftver akkor is megtalálja a gombot, amit meg kell nyomni a teszteléshez, hogy ellenőrizze a működését. A kódnélküli eszközök pedig a természetes nyelvi feldolgozást (natural language processing – NLP) alkalmazzák, amelynek köszönhetően a nem műszaki végzettségű emberek is létrehozhatnak és frissíthetnek teszteket. A tesztelésért felelős szakemberek így komolyabb és hasznosabb feladatokkal foglalkozhatnak. 

 

Automatizálás mindenhol

Amikor arról kérdezték a válaszadókat, melyek a fejlesztendő prioritások, akkor a tesztek automatizálását mindössze 46 százalékuk említette. Ez első ránézésre azt is jelentheti, hogy ezt a területet kevéssé tartják fontosnak a vállalatok. A Micro Focus szakértői azonban inkább úgy érzékelik, hogy a cégek mintegy felének nincs szüksége fejlesztésre ezzel kapcsolatban, ugyanis mindennapos gyakorlat lett, hogy amit csak lehet, már automatizáltan tesztelnek. Ehhez a Micro Focus is biztosít eszközöket a funkcionális, a teljesítménybeli és a biztonsági tesztelés terén is, amelyek segítségével automatizáltan futtathatók le a vizsgálatok.

 

A járvány hozta változások

A világjárvány következtében számos szektorban átalakultak a munkavégzési szokások, és ez nincs másként a tesztelők esetében sem. Mivel nagyobb arányban végzik otthonról a munkájukat, nő az adatbiztonság szerepe a távoli elérés során. Ezért bizonyulnak hasznosnak az olyan megoldások, mint például a Voltage termékcsalád, amelynek segítségével a formátummegőrző titkosítást használva úgy maszkolhatók az adatok, hogy továbbra is használhatók statisztikai célokra, miközben a bizalmas információk védve vannak. Ezért tökéletesen alkalmas tesztadatbázisok létrehozására, amelyekkel akár az alkalmazások és az adatbázisok fejlesztői is dolgozhatnak anélkül, hogy veszélybe kerülnének a bizalmas céges adatok.

 

A konténerek térnyerése

A tesztelések során a vállalatoknak szükségük van olyan szerverekre, amelyek a szoftverek legújabb verzióit futtathatják a tesztkörnyezetben. A megkérdezett vállalatok fele rendelkezik igény szerint használható, kifejezetten teszteléshez kialakított környezettel. Ezek tipikus szabványa valamilyen konténeres image, amely általában egy Kubernetes-fürtön fut. Ez viszonylag egyszerű lehetőséget biztosít a vállalatok számára a tesztelésre, különösen annak fényében, hogy a legtöbb felhőszolgáltató támogatja a Kubernetest. Ez azonban egyéb frontokon okoz nehézséget, mivel a Kubernetes kezelése nehézkes, és külön szakértelmet igényel a vállalatoknál. Kivéve, ha kifejezetten olyan infrastruktúrát és megoldásokat alkalmaznak, amelyeket dedikáltan a Kubernetes kezelésének egyszerűsítésére alakítottak ki. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50