Együttműködő robotok a gyártásban és az anyagmozgatásban

forrás: Prím Online, 2022. január 3. 16:02

Az elmúlt évek e-kereskedelmi robbanását követően a kisebb vállalkozások is elkezdtek foglalkozni azzal, hogyan lehet a lehető leghatékonyabbá tenni az áruk raktárból a vásárlókhoz történő eljuttatásának folyamatát. Ez az a folyamat, amely a gyakori megerőltető mozgások miatt a legkevésbé népszerű a munkavállalók körében. Emiatt az elosztóközpontokban működő nagyvállalatok ezt a feladatot ipari robotokra bízzák. De mi a helyzet a kisebb vállalatokkal? Ők a költségek optimalizálása érdekében termékekkel teli raktárakat szeretnének üzemeltetni, ezért gyakran nincs helyük a nagyméretű robotoknak. Pontosan ezért vannak a piacon az együttműködő robotok: rugalmasságuk különösen a kis- és középvállalkozások számára hasznos.

A dinamikusan változó logisztikai iparnak köszönhetően, ma már számos vállalat és vállalkozás számára elérhetőek integrált automatizálási megoldások. Ilyen például az e-kereskedelmi iparág, ahol a webáruházak közvetlenül a vásárlóknak küldik a csomagokat. Ez általában azt jelenti, hogy a raktárból egyszerre egy vagy több megrendelést kell felvenni. Az ilyen típusú megrendelések kezelése nem jelent problémát egy együttműködő robot – azaz kobot – számára.

 

Szabadalmaztatott kialakításának köszönhetően a kobot képes az alkalmazottak mellett dolgozni. A beállításoktól függően különböző fokú autonómiával rendelkezik, az egyes műveletek során pedig gondos kockázatértékelést végez. Úgy működik, mint egy normál ipari robot, és megáll, ha egy alkalmazott egy bizonyos közelségbe kerül. Ha egy dolgozó a közelében van, csökkenti a sebességét és a teljesítményét. Ez lehetővé teszi, hogy a robot folytassa a munkát, miközben biztosítja a kezelő biztonságát.

 

 

A raktárakban nincs idő hosszú tárolási időkre. A jó hír az, hogy a legtöbb együttműködő robot már a dobozból azonnal üzembe helyezhető. Viszonylag kis súlyuknak köszönhetően a kobotok asztalra, mennyezetre vagy egyéb szűk helyekre is felszerelhetőek. A hagyományos ipari robotok nagyobbak, központi számítógépeket, biztonsági berendezéseket és kerítéseket igényelnek. Ez elég jelentősen korlátozza azt a helyet, ahová ezek a megoldások beépíthetők. Egy nagy elosztó raktárban, vagy egy hatalmas gyártócsarnokban van hely egy ilyen megoldásnak, de a kisebb vállalkozások gyakran nem rendelkeznek ilyen lehetőséggel. 

 

A Universal Robots az automatizálás összes előnyét biztosítja a vállalkozások számára, miközben semmilyen, a hagyományos ipari robotok esetében szokványos többletköltség nem merül fel. Így a robotokkal való automatizálás még a kis- és közepes méretű vállalkozások számára is megfizethetővé válik.

 

A kobotok másik előnye, hogy a végszerszám, azaz a robotnak a termékkel érintkező része könnyen cserélhető. A robotokat előre be lehet programozni különböző feladatokra, így a végszerszám cseréje után a kezelő egyszerűen kiválaszthatja a megfelelő feladatot a tanítópaneléről (teach pendant). (Például, a L’oreal egyik külföldi üzemében a termékek dobozolásában segítenek a UR kobotjai, de természetesen számos más feladatra is alkalmasak ezek az ügyes kis gépek.) 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50