A home office átka – ezért megterhelő az összezártság még a legnagyobb szerelemben is

forrás: Prím Online, 2021. december 16. 09:49

Először jól hangzott, hogy mostantól sülve – főve, de ahogy telnek a hónapok, egyre nehézkesebbé válhat az állandó együttlét, a végtelennek tűnő home office.

Az elmúlt időszak egyik fontos változása és újdonsága a gyakoribb home office lehetőség. Számos előnye van az otthoni munkának, de új kihívás elé is tudja állítani a friss párokat, vagy kipróbált házasságokat is. Rácz Anna Zsófia (RAZS) pszichológus hívja fel a figyelmet a legfontosabbakra

 

Határok

Fizikailag és pszichésen is nehéz tartani a határokat, ha a párok reggeltől estig együtt vannak. Ha már egymás mellett ülünk, miért ne beszélnénk meg a hétvégi programot délelőtt 10-kor? Azért, mert kizökkent, vagy mert a másik éppen dolgozni próbál.

 

„A határok betartásának egyik kulcs eleme a tisztelet” – hívja fel a figyelmet Rácz Anna Zsófia. „Tiszteljük-e a másik munkáját, munkaidejét, én idejét, vagy saját közlési és kontaktus igényeink irányítják a tetteinket. Amennyiben várhatóan hosszabb ideig tart az otthoni közös munka, érdemes lefektetni néhány alapelvet (munkaidősáv, saját munkaállomás, stb.), és kölcsönösen megegyezni ezek betartásában, egy képzeletbeli szerződés keretében” – javasolja a pszichológus.

 

 

Valódi beszélgetések 

Az egymás mellett töltött napok során folyamatos a kontaktus és az események közvetítése. Ez történt a meetingen, azt mondta a főnököm, ilyen nagy sikert értem el, olyan nagy kudarc ért. A nap végére nem sok újdonság marad, a „Milyen napod volt?” kérdés gyakorlatilag értelmét veszti és hamar mély hallgatások közepette találhatja magát a pár.

 

„Ha környezetváltozás híján kevés új inger ér, érdemes egy kicsit tudatosan felrázni magunkat. Egy – egy külön töltött séta, bevásárlás, vagy egyedül megnézett film is új beszélgetéseket inspirálhat, és már néhány óra egyedül- vagy mássallét után is üdítő lesz az újralátás élménye” – mondja a szakértő

 

Jótékony titkok

A titokzatosság a friss szerelem egyik izgalmas fűszere lehet. Aztán jön az összeköltözés, az erősebb bizalom, egyre többet látnak egymásból a párok, a titkokból pedig egyre kevesebb lesz. Pláne, ha már dolgozni sem járnak el külön – külön. Nincs csinos ing, nincs kiskosztüm, nincs smink, ékszer, parfüm, csipke, nyakkendő, ahogy nincs ártatlan bók a kollégáktól vagy a portástól. Először nagyon kényelmesnek tűnhetnek a mackónadrágos hétköznapok, de később nehéz lehet visszacsempészni az izgalmat a kapcsolatba.

 

„Legalább néha adjuk meg a módját” – javasolja Rácz Anna Zsófia. ”Először talán kissé nevetségesnek tűnhet otthon kiöltözni, de igazán jól fog esni a párunknak, ha látja, hogy tetszeni akarunk neki. Fontos, hogy képesek legyünk egymást elfogadni rosszabb formában is persze, de figyeljünk rá, hogy ne éljünk vissza ezzel. Az is jótékony lehet, ha a munka idejére lehetőség szerint magunkra zárjuk az ajtót és teret hagyunk a másik fantáziájának a munkaénünkkel kapcsolatban” – tette hozzá.

 

Forrás: https://munkaeropiac.eu/karrier/home-office-munka-maganelet-pszichologia/

Szerző: B.B.  –  Fotó: Envato

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05