Okos és zöld megoldásokkal épül Székesfehérvár új városrésze

forrás: Prím Online, 2021. október 6. 09:55

Évtizedes jelentőségű városfejlesztés előtt áll Székesfehérvár, hiszen a déli összekötő út megépítésével egy 500 hektáros terület ’feltárására’ nyílik lehetőség. Az új városrészt a fenntarthatóság jegyében szeretné kialakítani az Önkormányzat, ennek a szemléletnek az érvényesülését szakmai partnerek bevonásával erősíti a város. Az első ilyen együttműködési megállapodást hétfőn az energiahálózatok, a megújuló energia és a komplex energetikai megoldások egyik vezető hazai képviselőjével, az E.ON Hungária Csoporttal írta alá Székesfehérvár polgármestere.

Mitől zöld egy városrész és mitől fenntartható az energiafelhasználás? Hogyan vonható be a megújuló energia a közszolgáltatásokba, és mit is jelentenek az smart-megoldások az energetikában? – mindezek a kérdések előtérbe kerülnek majd annak az együttműködésnek a keretében, amelyről hétfőn írt alá megállapodást Székesfehérvár Önkormányzata és az E.ON Hungária Csoport.

 

Nagyszabású városfejlesztést tervez az Önkormányzat Alsóváros, a Váralja területén a Vasútállomástól délre az M7 jelű gyorsforgalmi útig elterülő, dél-nyugaton a Sárkeresztúri út, észak-keleten a vasútvonalakkal határolt kb. 500 hektár nagyságú területen. Jelenleg gazdasági tevékenység és mezőgazdasági művelés zajlik ezen a részen, valamint itt található a Basa árok mentén húzódó ökológiai hálózat, amely vizes élőhelyeket és gazdag zöldfelületeket tartalmaz. Az épülő déli összekötő út gyűjtőútként feltárja ezt a településrészt, erre tud majd rácsatlakozni a fejlesztés során a lakóövezeti és kiszolgáló utak hálózata. Az előzetes koncepció szerint a meglévő zöldfelület megtartásával és fejlesztésével a terület súlypontjában, zöld technológiák felhasználásával rekreációs park létesül. Tervezetten e körül alakul ki az új városrész intézményterülete, majd ettől távolodva a sűrűbb, illetve ritkább beépítésű lakóterületek. A Váralja sortól délre fekvő gazdasági területek és a zöldterületek között nagy zöldfelület-igényű sportterületek is tervben vannak. 

 

„Egy komplex, zöld városrész kialakítása szerepel a terveinkben, ahol a lakóterületekkel egyidejűleg munkahelyek, közszolgáltatások, kereskedelmi funkciók, valamint az oktatás intézményei is elérhetőek lesznek, természetesen a pihenés, a sportolás és a rekreáció lehetőségei mellett. Az Önkormányzat célja, hogy a fejlesztés során smart-megoldások érvényesüljenek, törekedjünk a megújuló energiaforrások fokozott felhasználására, az alacsony CO2-kibocsátás biztosítására. A fenntarthatóság a közeli és távolabbi jövőnk kulcsa, amelyet a városfejlesztésben kiemelten is szem előtt tartunk. A Megyei Jogú Városok között Székesfehérvár is csatlakozott az Under2 kezdeményezéshez, készül a városi klímastratégia, a most kiépülő új városrész pedig lehetőséget ad arra, hogy a stratégiákat cselekvési tervekben, sőt tettekben, azaz zöldszemléletű fejlesztésekben kezdjük megvalósítani.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. 

 

 

Hozzátette, hogy az E.ON Székesfehérvár egyik legfontosabb stratégiai partnere, amellyel a város hosszú évek óta közösen gondolkodik, szorosan együttműködik többek között a hálózatfejlesztés, a közlekedésfejlesztés terén. Az 500 hektáros területen létrejövő zöldmezős városfejlesztés ritkán adatik meg egy ezeréves település életében. „A megújuló energiák és a zöldterületek vonatkozásában, az életminőség és az élhetőség tekintetében kapunk egy lehetőséget, hogy új fejlesszünk várost, ahogy az a 21. században illendő. Az E.ON nélkül nem tudnánk ebben a fejlesztésben hálózatokról, megújuló energiákról, smart city-s megoldásokról gondolkodni.” – fogalmazott a városvezető. 

 

Az E.ON vállalatcsoport szerte Európában olyan városfejlesztési megoldások kidolgozásában és megvalósításában működik együtt, ahol zöld szemlélet alapján és a technológiai innovációkra építve jönnek létre a jövő fenntartható városai. Székesfehérvár újonnan kialakítandó városnegyedének jövőbe mutató energetikai rendszereinek tervezésekor ezekre a nemzetközi tapasztalatokra támaszkodnak majd a vállalatcsoport szakértői. 

 

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport Igazgatósági tagja kiemelte: „Elköteleztük magunkat a fenntartható jövő megteremtése és biztosítása mellett, ezért a jövő okos energiahálózatait építjük, elősegítve ezzel a megújuló energiaforrások térnyerését. Olyan megoldásokat hozunk Magyarországra, amelyek nemzetközi szinten már bizonyítottak és utat, példát mutatnak a hazai településeknek és közösségeknek, hogy a szándékokat tettekre váltva, milyen konkrét megoldásokkal építhetjük együtt ügyfeleinkkel a zöld jövőt. Székesfehérvár példája mutatja, hogy ezek az elképzelések elkötelezettséggel és partnerséggel már ma megvalósíthatóak. Mert mi együtt nem ismerünk lehetetlent.” Hozzátette, valóban unikális, európai léptékben is egyedülálló, hogy zöldmezősen lehessen egy ilyen léptékű fejlesztést elindítani. 

 

Pukler Gábor a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke a projekt kapcsán elmondta, hogy a fenntartható közlekedés témakörében szeretnének segítséget nyújtani: a közösségi közlekedés vagy alternatív közlekedés megszervezésével, hogy minél kevesebb embernek jusson eszébe saját autóba ülni. Ehhez az kell, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő infrastruktúra például a kerékpárok, vagy elektromos rollerek használatához. Kiemelte, hogy egy zöldmezős beruházás esetében nagyobb a felelősség is, hiszen minden lehetőség megvan egy élhető városrész kialakítására. Hozzátette, hogy egy ilyen városrész megtervezése nagyon ritka lehetőség nemcsak Magyarországon, hanem Európában is.

 

A hétfőn aláírt együttműködési megállapodás – melyet dr. Cser-Palkovics András, Jamniczky Zsolt és Tóth András István, az E.ON Energiamegoldások Kft. ügyvezető igazgatója láttak el kézjegyükkel – 2024. december 31. napjáig szól, és – a vonatkozó jogszabályi előírások, különösen a beszerzésekre vonatkozó előírások engedte keretek és korlátok között – a fejlesztési igények és lehetőségek, a helyszíni adottságok és korlátok feltárására, energetikai fókuszú megvalósíthatósági tanulmány készítésére, fenntartható zöld megoldások optimális, koncepciószintű kialakítására, vagy akár csatlakozási, engedélyes, rendszer- és integrációs tervek elkészítésére is kiterjed. Az új városnegyed tervezése során kiemelt szerepet kap a körforgásos gazdaság megteremtése. Komplexen vizsgálják majd egyebek mellett a hűtési, fűtési, maradékhő hasznosítási lehetőségeket, az épületek szellőzésének és világításának kialakítását, a megújuló energiatermelés és az elektromobilitás megoldásait - minden egyes javaslatnál a jövőt tartja szem előtt, olyan fenntartható környezet kialakítását célozva meg, mely még élhetőbbé és szerethetőbbé teszi a várost. 

 

A déli összekötő út megépítése már 50% feletti készültségben van, és hamarosan indul a Mártírok útja felé átkötést biztosító felüljárót is magában foglaló intermodális közösségi közlekedési központ kivitelezése a NIF Zrt. beruházásában. Ezzel párhuzamosan megkezdődik az új, zöld városrész fejlesztésére vonatkozó elképzelések, szabályozások kidolgozása is. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05