Az ABB olaszországi gyárából többé nem kerül ki hulladék a lerakóba

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 20. 09:56

Az ABB frosinonei (Olaszország) Smart Power gyártóüzemében sikerült elérni, hogy az üzem területéről egyáltalán ne kerüljön ki hulladék a lerakóhelyre, és mindezt 14 évvel az Európai Unió körforgásos gazdaságról szóló csomagjában rögzített 2035-ös céldátum előtt, melyhez legfeljebb 10%-nyi lerakóba kerülő hulladékmennyiség van kötve.

 

•  A fenntarthatóság felé tett legújabb lépésként a globális gyártóközpont mindössze két év alatt elérte, hogy immár nem hagyja el a területét termelési hulladék.

•  A frosinonei telephely magasra tette a mércét, ami még inkább megerősíti az ABB-t az erőforrások megóvása iránti elkötelezettségében, miután 2013 és 2020 között 27%-kal csökkentette a cégnél keletkező hulladék teljes mennyiségét.

 

A gyors ütemben zajló urbanizáció és Földünk népességének növekedése miatt az évről évre világszerte keletkező hulladék mennyisége az előttünk álló 30 év alatt a 2016-os 2 milliárdról várhatóan 3,4 milliárd tonnára emelkedik. A hulladék globális mennyiségének mintegy 37%-a végzi hulladéklerakóban*. A lerakóban történő elhelyezés, mely a hulladék eltávolításának régóta alkalmazott alapvető megoldása, sokak szerint nem tartható fenn tovább. Lassan kifogyunk a helyből, és a hulladék lerakása az egyébként újrahasznosítható szemét rothadása nyomán keletkező metán és szén-dioxid hatalmas mennyiségével maga is hozzájárul a klímaváltozáshoz.

 

Az ABB 1969-ben megnyitott frosinonei gyára a kisfeszültségű megszakítók fejlesztésében és gyártásában a vállalatcsoport egyik kiválósági központja. A 150.000 m2-en 800 munkavállalóval működő létesítmény, mely igen magas fokon automatizált, éves szinten több mint 3 millió megszakítót állít elő. Az olasz kormány által a digitális átalakulás és az Ipar 4.0 stratégiák megvalósítása terén mások elé példaként állított frosinonei telephely, ún. Lighthouse Plant”, okos, digitalizált és összekapcsolt műveletekből felépülő működésével a teljes értéklánc mentén javítja hatékonyságát. A termelés során keletkező és onnan lerakóba kerülő hulladék mennyiségének nullára csökkentése a gyár egészét átfogó program volt.

 

 

Az ABB-nek 2013 és 2020 között 27%-kal sikerült visszafognia az általa előállított hulladék teljes mennyiségét. Erre építve a telephelyein világszerte keletkező hulladék mennyiségének további csökkentésére, illetve újrahasznosítására irányuló programokon keresztül folyamatosan csökkenteni kívánja ökológiai lábnyomát. – Az erőforrások megóvása az ABB Sustainability 2030 stratégiájának egyik alappillére, és ahol azt a helyi körülmények engedik, ott kifejezett cél, hogy a lerakóba kerülő hulladék mennyisége nullára csökkenjen – mondta Theodor Swedjemark, az ABB kommunikációs és fenntarthatósági vezetője. – Azzal, hogy a termelés során nem keletkezik elszállítandó hulladék, az ABB frosinonei telephelye magasra tette a mércét. Példát mutat célirányos stratégiájának gyors és kézzelfogható megvalósítására, valamint arra, hogy működése önmagában is körkörösebbé tehető, és a termelés immár fenntarthatatlan „termeld ki – állítsd elő – dobd el” modellje igenis meghaladható.

 

Giampiero Frisio, a Smart Power-divízió elnöke a következőket mondta erről: – A frosinonei gyárban bebizonyítottuk, hogy ha a portástól az igazgatóig mindenki megfelelően áll hozzá és kellő elkötelezettséget tanúsít, akkor a lerakóba kerülő zéró hulladékmennyiség mint cél valóban elérhető. Mióta 2017-ben bejelentettük a hulladékmentességre irányuló törekvéseinket, ez a legújabb mérföldkő jól jelzi, milyen pozitív változást sikerült elérnünk a teljes termelési lánc mentén, és hogy fenntarthatóbb megoldásaink valamennyi érintett és érdekelt fél érdekeit egyaránt szolgálják.

 

A személyi állomány képzése döntő jelentőségűnek bizonyult a hulladékmentes termelés iránti igény megteremtésében, illetve az erre irányuló kezdeményezésünk kapcsán tanúsított hozzáállás és a megvalósításhoz szükséges munkakultúra kialakításában. A képzés során külön hangsúlyt kapott a hatályos környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő hulladékgazdálkodás, valamint a hulladék elkülönített gyűjtése. Miután dolgozóinkat is beavattuk a tervbe, a hulladék mozgatását végző emberek egyre elkötelezettebben törekednek annak megfelelő kezelésére. 

 

A hulladék anyagok szerinti szétválogatása már a keletkezés helyén megtörténik. A munkaállomásokra nagyjából 150 különböző feliratozott termelésihulladék-gyűjtő edényt, valamint a papír-/kartonpapír- és a műanyaghulladék elkülönített gyűjtésére szolgáló konténert helyeztünk ki. Ugyanolyan mennyiségű kódolt hulladék keletkezik, mint korábban, azonban annak alaposabb szétválogatása a hulladék nagyobb mennyiségét teszi visszanyerhetővé és újrahasznosíthatóvá. 

 

Az ABB Smart Power frosinonei gyártóüzeme kezdi kialakítani a maga fenntarthatóbb üzemi gyakorlatát, így például kisebb a CO2-kibocsátása. Ennek érdekében a teljes ellátási lánc mentén optimalizálja a folyamatokat, körkörös gyártási eljárásokat alakít ki, kevesebbet szállít, és fokozza a műanyaghulladék visszanyerését. 

 

_____________

*  Forrás:  Trends in Solid Waste Management (worldbank.org)

Kulcsszavak: +céginfo ABB

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05