Az ESET legújabb zsarolóvírus-riportja 71 milliárd távoli hozzáférést célzó támadásról számol be

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 9. 09:57

Az ESET közzétette legújabb, zsarolóvírusokról szóló jelentését, amely azt vizsgálja, hogyan válnak egyre veszélyesebbé a zsarolóvírusok a bűnözők technikai fejlesztései és egyre újabb megtévesztéses trükkjei által. Emellett bemutatja a támadók által használt leggyakoribb technikákat, három legelterjedtebb támadási vektorra fókuszálva: Távoli Asztali Protokoll (Remote Desktop Protocol, RDP), e-mail mellékletek és az ellátási lánc. 

A zsarolóvírussal támadó csoportok a zsarolási és terjeszkedési eszköztáruk bővítésére használták ki a koronavírus-járványt, például a Távoli Asztali Protokollt futtató, nyilvánosan elérhető és rosszul konfigurált rendszereken keresztüli behatolásokra összpontosítva. Az ESET telemetriai adatai szerint az RDP mára az egyik leggyakoribb támadási formává vált: a 2020 januárja és 2021 júniusa közötti ilyen észlelések száma meghaladta a 71 milliárdot. Az e-mailhez csatolt rosszindulatú fájl mellékletekkel ellentétben az RDP-n keresztüli támadások a legitimitás álcájával tudnak kicselezni számos észlelési módszert, mivel a vállalkozások kevésbé tudatosak ezzel a fenyegetéssel kapcsolatban.

 

 

335 millió támadás megakadályozva

Az ESET telemetriája azt is feltárta, hogy a főként vállalati hálózatok fájl- és nyomtatómegosztására használt Server Message Block (SMB) protokollt támadási vektorként is lehet használni, és ezen keresztül is sikeresen be lehet juttatni a zsarolóvírust a szervezetek hálózatába. 2021 januárja és áprilisa között az ESET biztonsági megoldásai több mint 335 millió nyilvános SMB elleni brute force (próbálgatásos módszerű) támadást akadályoztak meg.

 

Ahogy a zsarolóvírus-támadások egyre célzottabbakká válnak, elengedhetetlen, hogy a vállalkozások tisztában legyenek a kiberbűnözők legújabb módszereivel és készen álljanak azok kezelésére, elhárítására. 2020 kezdete óta többször is bebizonyosodott, hogy betartott szabályokkal, a távoli hozzáférés megfelelő beállításaival, kétlépcsős belépéssel kombinált erős jelszavakkal, illetve rendszeres biztonsági frissítésekkel sikeresen fel lehet venni a harcot a zsarolóvírusokkal.  A jelentés az RDP és más kiberhigiéniai tényezők megfelelő beállítása mellett egy fejlett végponti detektálásra és reagálásra képes eszköz, például az ESET Enterprise Inspector alkalmazását is javasolja a vállalkozásoknak.  

 

 

Óriási támadások a közelmúltban

A riport kiemeli a Kayesa és a Colonial Pipeline rendszerét érintő közelmúltbeli nagy horderejű támadásokat is, illetve, hogy világszerte milyen óriási költségeket jelentenek a vállalkozásoknak a zsarolóvírus-támadások. A tanulmány szerzői a váltságdíj fizetési dilemmát is megvitatják a fent említett  esetek fényében. Érveik szerint bár a váltságdíj kifizetésével talán visszaszerezhető a fájlok egy része, nincs rá semmifajta garancia, hogy kiberbűnözők ténylegesen hajlandók vagy képesek is helyreállítani az adatokhoz való teljes hozzáférést, a követelt kriptovaluta pedig segíti őket a jövőbeli névtelen bűncselekmények további finanszírozásában – ezért folyik jelenleg is vita az ilyen jellegű kifizetések illegálissá tételéről

 

Elengedhetetlen, hogy a szervezetek rendelkezzenek a szükséges ismeretekkel a zsarolóvírus-színtér legújabb fejleményeivel kapcsolatban, hogy a kiberhigiéniára, az optimális beállításokra, rendszeres mentésekre és a megbízható biztonsági intézkedésekre alapozva építhessék ki védelmüket. A riport az ESET azon célját tükrözi, hogy mindig egy lépéssel a kiberbűnözők előtt járva, gyakorlati védelmi, megelőzési tanácsokkal lássák el a rendszergazdákat.

 

Van segítség, ha már megvan a baj

A No More Ransom elnevezésű, 2016-ban induló kezdeményezés a végrehajtó szervek és az IT biztonsági vállalatok közös összefogásával született, célja a zsarolóvírusok áldozatainak segítése a fájlok helyreállításában. 

 

Azóta, hogy 2018-ban az ESET is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, már öt zsarolóvírus-kezelő eszközét bocsátotta a nyilvánosság rendelkezésére, amelyek  több mint 25 ezer embernek segítettek. Az ESET technológiái évente többmillió zsarolóvírus-támadást észlelnek. A kiberbiztonsági vállalat brute-force támadások elleni biztonsági technológiája kifejezetten sikeres védelmi mechanizmusnak bizonyult: 2020 januárja és 2021 áprilisa között a csaknem 1 millió ESET-ügyfélt célzó, megközelítőleg 55 milliárd támadási kísérletet észlelt és blokkolt. Ezen felül több mint 300 ezer internetező töltötte le az ESET egyik nyilvánosan elérhető zsarolóvírus-eltávolító eszközét. 

 

Indulása óta a No More Ransom több mint hatmillió embernek segített ingyenesen helyreállítani a túszul ejtett fájljait, amely közel egymilliárd euró megszerzésében akadályozta meg a zsarolóvírussal támadó bűnözőket. A kezdeményezés jelenleg 121 különféle ingyenes eszközt kínál, ezek 151 zsarolóvírus család dekódolására képesek, és 170 védelmi partnert egyesítenek a köz- és a magánszektorból. A portál 37 nyelven érhető el, az új No More Ransom weboldal pedig modernebb és felhasználóbarátabb, és folyamatosan friss információkkal és tanácsokkal szolgál a zsarolóvírusokról, illetve a támadások megelőzéséről. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50