Önvezető villamos a kocsiszínben

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 3. 14:41

A Siemens Mobility és a ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH sikeresen bemutatták az mFUND AStriD (Autonomous Siemens Tram in Depot - Önvezető villamos a kocsiszínben) kutatási projektet. 

 

  • Teljesen automatizált villamos kocsiszín sikeres bemutatása önvezető villamossal
  • A piac várhatóan 2026-ra áll majd készen a technológia alkalmazására
  • A német Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúra Minisztérium (BMVI) mFUND alapjának támogatásával

 

A Siemens Mobility, a ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH, a Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT), a Klímavédelmi, Energetikai és Mobilitási Intézet (IKEM) és a Codewerk GmbH által létrehozott konzorcium 2019 októberében kezdte meg a teljesen automatizált villamos kocsiszínnel kapcsolatos közös kutatását. A piac várhatóan 2026-ra áll majd készen a technológia alkalmazására.

 

„Az AStriD fontos mérföldkő az önvezető villamosok felé vezető úton. Partnereinkkel értékes szinergiák kihasználásának segítségével digitalizáljuk a kocsiszínt és csökkentjük az időigényes helyszíni tolatásokat. A kocsiszín automatizálásával nagyobb támogatást tudunk nyújtani az ügyfeleinknek a fenntartható értéknövekedés biztosításában a teljes életciklus alatt, valamint a villamosok rendelkezésre állásának garantálásában,” - magyarázta Albrecht Neumann, a Siemens Mobility Rolling Stock részlegének vezérigazgatója.

 

A kutatási és fejlesztési projektet a Verkehrsbetriebs Potsdam által üzemeltetett kocsiszínben valósítják meg.

 

 

„A villamos vonalán és a kocsiszínben történő önvezetés tehermentesíti a vezetőket, és fokozza az utasaink és más közlekedők biztonságát,” - közölte Uwe Loeschmann, a ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH vezérigazgatója. „A villamosoknak a kocsiszínben az AStriD rendszer segítségével történő automatizált közlekedése megnyitja az utat az automatikus tisztítási, ellátási és parkolási folyamatok előtt, központi vezérléssel és fokozott üzembiztonsággal.”

 

Potsdam polgármestere, Mike Schubert: „Fontos és jövő-orientált projektről van szó. A tartomány fővárosának és közlekedési vállalatának részvétele is azt mutatja, hogy Potsdamban virágzik az innovációs szellem. Ha az új technológiát használatba lehet venni az elkövetkező években, a közlekedési vállalatok modernizálni tudják a helyi tömegközlekedést. Ezért is veszünk részt örömmel ebben az általunk úttörő jellegűnek tartott fejlesztésben a Siemens projekt partnereként.” 

 

Az InnoTrans 2018 rendezvényen a Siemens Mobility és a Verkehrsbetrieb Potsdam bemutattak egy teszt villamost, amely valódi körülmények között, a potsdami villamosvonal hálózat egy szakaszán közlekedett. A kezdeményezésből eredő kutatási projekt célja egy digitális kocsiszín kifejlesztése az önvezető villamosok alapján. A koncepció műszaki megvalósíthatóságát autonóm szolgáltatási funkciókkal mutatják be, például egy villamos áthalad a mosó létesítményen, és egy mellékvágányra gurul. A kocsiszín automatizálásának kereskedelmi megvalósítása tehát az önvezetés bevezetésének első fázisa. A projekt kezdettől fogva figyelembe veszi a különböző jogi és gazdasági körülményeket, amelyeket teljesíteni kell az önvezető villamosok jóváhagyásához és üzemeltetéséhez. A három éves projektet a Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúra Minisztérium (BMVI) finanszírozza a Modernitás Alap (mFUND) részeként.

 

A konzorciumi partnerek különböző munkacsomagokra osztották a projektet. A Siemens Mobility fejleszti a kocsiszínben közlekedő önvezető villamost és a kocsiszínkezelő rendszert (yard management system - YMS), amely a vezetési utasításokat adja a villamosnak. Ezen felül együttműködik a KIT projekt partnerrel annak a digitális térképnek a kifejlesztésében, amely alapján a villamos nyomon követhető a kocsiszínben.

 

A ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH a villamost és a kocsiszín infrastruktúráját adja, és hozzáférést biztosít minden szükséges adathoz, rendszerhez és létesítményhez, és értékeli a projekt megállapításait a kocsiszín üzemeltetőjének szempontjából.

 

A KIT Információ-feldolgozási Technológia Intézet (ITIV) a szakértelmét adja a kocsiszínek specifikálása és digitalizálása során, a folyamatok automatizálásában és a szükséges adatok azonosításában, és támogatja a digitális térkép kifejlesztését.

 

Az IKEM elemzi és értékeli a projekttel kapcsolatos jogi és gazdasági kérdéseket.

 

A Codewerk az ipari rendszerekre szakosodik, és többek között szoftvereket fejleszt a vasúti járműveken történő adatkommunikációhoz. Ebben a projektben a Codewerk a villamos és a vezérlő központ közötti kommunikációt támogatja, és az ő feladata a kocsiszín infrastruktúra részeinek integrálása.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05